ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ο δύο πάπες

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία

Οι δύο πάπες

The two popes (2019)

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles Φερνάντο Μεϊρέγιες

Σενάριο: Άντονι Μακ Κάρτεν

Παίζουν: Τζόναθαν Πράις, Άντονι Χόπκινς, Χουάν Μινουχίν, Σίντνεϊ Κόουλ, Μαρία Ουσέντο …

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος (Άντονι Χόπκινς) και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος (Τζόναθαν Πράις) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Μια ιστορία για μια πρωτοφανή μεταφορά ισχύος, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, σε ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά ιδρύματα, την Καθολική Εκκλησία. Εστιάζοντας στις δύο διαφορετικές προσωπικότητες των Παπών και των κόσμων που αντιπροσωπεύουν, η ταινία εξερευνά με ειλικρίνεια και χιούμορ αυτή την σύγκρουση. ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΠΕΣ ακολουθούν τις φανταστικές συνομιλίες μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών αντρών – ο ένας παραδοσιακός, ο άλλος προοδευτικός – για τον ρόλο της Εκκλησίας σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει

Eρμηνευτική μονομαχία υψηλού επιπέδου μεταξύ του Άντονι Χόπκινς και του Τζόναθαν Πράις, σε μια ραφιναρισμένη ντραμεντί, η οποία ελίσσεται και εξελίσσεται στον ρυθμό που της υπαγορεύουν οι πρωταγωνιστές της στον σινεφιλικο τους χορό.

O δεξιοτέχνης Φερνάντο Μεϊρέγες («Η Πόλη του Θεού», «Ο Επίμονος Κηπουρός»), τον οποίο είχαμε χάσει εδώ και αρκετό καιρό, σκηνοθετεί τους δύο εξαιρετικούς Βρετανούς ηθοποιούς ισορροπώντας με εμπειρία και άνεση μεταξύ έντασης, χαριτωμενιάς και δραματικής κορύφωσης, αλλάζοντας μαεστρικά τον τόνο, με αποτέλεσμα ένα κομψότατο κινηματογραφικό σπινθηρογράφημα σκιαγράφησης δύο χαρακτήρων που εμπνέουν και επηρεάζουν λόγω θέσης, εκατομμύρια ανθρώπων.

Το σενάριο όμως του έμπειρου σε βιογραφίες ΝεοΖηλανδού Άντονι ΜακΚάρτεν (The Theory Of Everything, Darkest Hour, Bohemian Rhapsody) αναλίσκεται σε μια εν πολλοίς αγιογραφία αμφότερων του Βενέδικτου και του Φραγκίσκου, χωρίς ουσιαστικά (με εξαίρεση ένα 20λεπτο φλας μπακ) να αναλύει το παρελθόν τους: τις ναζιστικές συπάθειες του ενός, την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του άλλου. Μια “νίπτω τας χείρας μου” προσέγγιση που οδηγεί σε ένα ευκολοχώνευτο τελικά θέαμα: σαγηνευτικό όσο διαρκεί, αλλά ανολοκλήρωτο και ημιτελές.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 στις 8 μ.μ. στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Λεωφορείο της συμφοράς

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία: …