Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ, σε συνεργασία με τον “ΠΟΔΗΛΑΤΗ” πραγματοποίησαν την 1η Πανελλαδικά Ποδηλατοπορεία στη Θεσσαλονίκη, από δύο διαφορετικές αφετηρίες. Μία ξεκίνησε από τα Πεύκα και μέσω των δυτικών συνοικιών κατέληξε στη ΔΕΘ, στον πύργο του ΟΤΕ και η δεύτερη από την Καλαμαριά (τώρα δημαρχείο) με τον ίδιο τερματισμό. Και εκεί πραγματοποιήθηκε μια μικρή συναυλία. Και εννοείται ότι όλοι/ες, μικροί, μεγάλοι το κάναμε με ποδήλατα, όλων των ειδών, διπλά, συρόμενα κ.ά.. Μια εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην πόλη.
Στόχος μας ήταν να περάσουμε το μήνυμα της εναλλακτικής μετακίνησης, που όχι μόνον αποσυμφορίζει την πόλη και τους δρόμους της από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά μειώνει και την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση των θανάτων στην πόλη.
Άλλος στόχος ήταν να αναδείξουμε τα οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά και περπατώντας, πέρα από το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση. Πηγαίνεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου, ειδικά στην πόλη, γυμνάζεσαι, συναντάς κόσμο (κοινωνικοποιείσαι), γενικά κάνεις καλό στην υγεία σου, ψυχική και σωματική.
Επόμενες χρονιές, το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ πραγματοποίησε ποδηλατοδρομίες μέσα στα Πεύκα, κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο, διάφορα παιχνίδια με ποδήλατο μέσα στις σχολικές αυλές, σκάκι με ποδήλατο κ.ά., που έγιναν με τη συμμετοχή των μικρών και μεγάλων ποδηλατών των Πεύκων και είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μια μέρα αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.
Κύριος στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου και την ενθάρρυνση της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς, όπως τα ποδήλατα και τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Η ημέρα ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και από τότε έχει αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση και συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες βοηθούν στην προσπάθεια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.
Μελέτες που έγιναν, έδειξαν ότι στην Ελλάδα η Θεσσαλονίκη έχει την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ακολουθούν η Αθήνα, η Λάρισα και η Πάτρα.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να αναστρέψουμε αυτήν την πραγματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογός μας, προσπάθησε να εφαρμόσει τη μέθοδο του συνεπιβατισμού, δηλαδή να πηγαίνει κάποιος στη δουλειά του μαζί με άλλους συμπολίτες του, προς την ίδια κατεύθυνση, με ένα αυτοκίνητο αντί για 3 ή 4.
Πολύ σημαντική επίσης, είναι η σταδιακή εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας από τους δήμους, καθώς και η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών στην οδηγική συμπεριφορά και στη χρήση ποδηλάτου.
Φανή Ζέτου