ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Κοτόπουλο με δαμάσκηνα

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία “Poulet aux prunes” (Κοτόπουλο με δαμάσκηνα (2011) του Μαρζάν Σατραπί – Βανσάν Παρονό. Παίζουν Γκολσιφτέ Φαραχανί, Μακέ Αμαλρίκ, Μαρία ντε Μεντέιρος, Εντουάρ Μπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Κοτόπουλο με δαμάσκηνα: Ένας τόσο γευστικός τίτλος σίγουρα μας προδιαθέτει για μια ευχάριστα γλυκόξινη ταινία. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε πως μπορεί να είναι μία γλυκόξινη ταινία περιοριζόμαστε στο να την χαρακτηρίσουμε άπλα γλυκόπικρη. Γλυκιά γιατί είναι φορτωμένη με αναμνήσεις ενός μουσικού, ενώ είναι πικρή, γιατί πραγματεύεται τις οχτώ τελευταίες του μέρες. Ο Νασέρ Αλί διακεκριμένος βιολιστής χάνει από πείσμα της γυναίκας του το βιολί του, αλλά και την έμπνευσή του. Μάταια προσπαθεί να το αντικαταστήσει. Ούτε το πιο προσεγμένο Stradivarius δεν μπορεί να πάρει τη θέση του αγαπημένου του μουσικού οργάνου. Έτσι αποφασίζει να πεθάνει . Οι τελευταίες μέρες του σημαδεύονται από έναν απολογισμό .

Το “Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα” είναι ένας ύμνος σε όλους όσους ένα πάθος αποτελεί νόημα της ζωής τους και είναι ικανοί να τη σπαταλήσουν μόνο για αυτό. Είναι μια ωδή στους ανθρώπους που συμφιλιώνονται με τον πόνο και τον μετουσιώνουν σε δημιουργία προσδοκώντας οι μελωδίες τους, τα ποιήματα τους ακόμα και οι λιχουδιές που ετοιμάζουν να βρουν εκείνον που αποτελεί πηγή έμπνευσής τους και να τους χαρίσουν λίγες στιγμές ευχαρίστησης ή ακόμα καλύτερα απόλαυσης. Είναι μια ταινία για αυτούς που οι μεγάλοι έρωτες δεν τους προσπερνούν τόσο εύκολα, αλλά τα αγαπημένα τους πρόσωπα γίνονται δύο άγρυπνα μάτια που τους καθοδηγούν. Για όλους εκείνους που η απόσταση δεν αποτελεί τροχοπέδη για τον έρωτά τους, άλλα αντίθετα ένας τρόπος ενδυνάμωσης αφού κουβαλούν πάντα ένα κομμάτι από τον άλλο.

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτή η ταινία αποτελεί όντως ταινία, παραμύθι, ποίημα ή εικονογράφηση ενός ποιητικού παραμυθιού. Σημασία έχει ότι την απολαμβάνουμε από την αρχή μέχρι το τέλος και χανόμαστε σε έναν κόσμο που είναι λες και έχει ξεπηδήσει από τις διηγήσεις των γιαγιάδων μας ή τα πιο όμορφα παιδικά βιβλία.

Αυτή η ταινία είναι μια αισθητική απόλαυση που θα μπορούσε να συγκριθεί με μια γαστρονομική εμπειρία που ίσως ακόμα και να ξεπερνά το κοτόπουλο με δαμάσκηνα και που περιλαμβάνει ακόμα πιο ντελικάτες γεύσεις που ικανοποιούν και έναν αρκετά απαιτητικό ουρανίσκο, συνηθισμένος σε πιο δυτικά πιάτα.

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20.30 στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Λεωφορείο της συμφοράς

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία: …