Δελτίο τύπου: Κραυγή αγωνίας για Σέιχ Σου και Ρετζίκι

Κραυγή αγωνίας για Σέιχ Σου και Ρετζίκι

Ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ προβληματίζεται και εκφράζει την αγωνία των κατοίκων των Πεύκων (Ρετζικίου), για την κατάσταση του δάσους με μεγάλο όγκο ξερών δένδρων, κομμένων κορμών και κλαδιών που αυξάνει τους φόβους για δασική πυρκαγιά και την ανυπαρξία σχεδίου πυροπροστασίας και εκκένωσης των Πεύκων. Επίσης απαιτείται ένα σχέδιο για την προστασία του Σέιχ Σου από την συνεχιζόμενη εξάπλωση του καταστροφικού φλοιοφάγου εντόμου, σε συνεργασία και δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Πεύκων ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ έχοντας συνεχή μέριμνα για το δάσος του Σέιχ Σου έστειλε στις 5/3/2020 επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, με κοινοποίηση στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στην επιστολή μας εκφράζαμε την ανησυχία μας για την συνεχιζόμενη καταστροφή του δάσους τόσο για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του φλοιοφάγου εντόμου, που ευνοήθηκε από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μείωσαν σημαντικά τους φυσικούς «εχθρούς» του, όσο και για τους κινδύνους πυρκαγιάς από τα κλαδιά και πευκοβελόνες που μένουν από την υλοτόμηση των «άρρωστων» κορμών. Από την απάντηση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και από την αντίδραση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία του Δασαρχείου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων της περιοχής στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Η διαπίστωση αυτή μαζί με την πολιτική διαχείριση του ζητήματος και την επίρριψη των ευθυνών «ο ένας στον άλλον», μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου χρειάζεται τακτική διαχείριση και γι’ αυτό απαιτούνται κονδύλια και ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Με βάση επαρκή επιστημονικά στοιχεία διεθνώς, λόγω της κλιματικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη, η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος και τα προβλήματα του δάσους θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Χρειάζεται να κοπούν όλοι οι πληττόμενοι κορμοί και να απομακρυνθούν μαζί με τα κλαδιά και τις πευκοβελόνες άμεσα από το δάσος. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο, γιατί οι δασικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τον τρόπο ανταμοιβής τους, δηλαδή να πουλήσουν τα κομμένα αρρωστημένα δέντρα. Τα κομμένα δέντρα, καθώς είναι άρρωστα έχουν εξαιρετικά χαμηλή εμπορική αξία. Σε όλο τον κόσμο οι δασικοί συνεταιρισμοί αμείβονται για τέτοια διαχείριση σε χρήμα και όχι σε είδος. Τα δένδρα που πλήττονται είναι γέρικα, οπότε η διαδικασία της κοπής βοηθάει στην αναγέννηση του δάσους, καθώς υπάρχει πλούσια σε ποικιλία και ποσότητα φυσική αναβλάστηση. Υπάρχουν και εναλλακτικές συμπληρωματικές με την κοπή διαδικασίες που βοηθούν τόσο στην παρακολούθηση της εξέλιξης του προβλήματος όσο και την ανάσχεσής του.

Είμαστε ήδη μέσα στον Ιούλιο και την περίοδο αντιπυρικής επιφυλακής και ανησυχούμε, καθώς η Δημοτική Ενότητα Πεύκων συνορεύει με το δάσος Σέιχ Σου, καθώς και με άλλες δασικές εκτάσεις από όλες τις πλευρές. Καθώς καθημερινά βιώνουμε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην έξοδο από το Ρετζίκι και οι δρόμοι διαφυγής είναι στα όρια του δάσους, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τί θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς που θα απειλήσει τα Πεύκα και θα χρειαστεί η εκκένωση του.

Μοιάζει να μην υπάρχει σχέδιο για την έκτακτη εκκένωση των Πεύκων από την Πολιτική Προστασία. Σίγουρα δεν το γνωρίζουν οι πολίτες και δεν έχουν γίνει σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας, ούτε γνωρίζουν οι πολίτες τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ο περιβαλλοντικός πολιτιστικός σύλλογος κατοίκων Πεύκων ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ ζητάει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Νεάπολης Συκεών.

 

Επικοινωνία: Κωσταντίνος Μαυρίδης, Πρόεδρος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ, τηλ: 6977261109

info@oiko-orama.gr

Ενημερώνεστε στην ιστοσελίδα μας: www.oiko-orama.gr,

fb: Οικο-Οραμα, Σύλλογος Κατοίκων Πεύκων

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Επόμενη προβολή

Λόγω των δυο τριημέρων, Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνει προβολή ταινιών κατά …