Λαφιάτης

Πόσο επικίνδυνα είναι τα φίδια; Πληροφορίες και αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αγαπητά μέλη και φίλοι του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ,

Επειδή τις τελευταίες μέρες έχουν ανακοινωθεί στα ΜΜΕ πολλά περιστατικά εμφάνισης φιδιών και σε μερικά από αυτά, συγκεκριμένα για οχιές, θελήσαμε να σας ενημερώσουμε με έγκριτες και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα, γιατί δυστυχώς από τα ΜΜΕ ακούγονται πολλές ανακρίβειες.

Επειδή ζούμε και σε ένα περιβάλλον, εδώ στα Πεύκα, που περιστοιχιζόμαστε από δάση, ρέματα, βουνά κλπ., θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι από τους πολίτες της πόλης, γιατί οι πιθανότητες να γίνουμε μάρτυρες τέτοιου περιστατικού αυξάνονται.

Τις πληροφορίες αυτές τις αντιγράφουμε από το WWF Ελλάς, ενός παγκόσμιας εμβέλειας Ινστιτούτου για το περιβάλλον και όχι μόνον. Ελπίζουμε αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με ψυχραιμία και γνώση ένα μελλοντικό περιστατικό συνάντησης με φίδι, ένα πολύ σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας.

“Με αφορμή το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, μοιραζόμαστε μαζί σου κάποιες πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν τα συναντήσεις και αν σε δαγκώσουν.

Όλα τα φίδια, όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site herpetofauna.gr  (http://herpatlas.gr/species/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%3A+%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%AD%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1+-+supporters&cmid=2e5067ed-e045-4f42-90c2-e1a1da05be17). Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τί τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε. Οι συνηθέστεροι εξάλλου λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί. Εδώ μπορείς να βρεις οδηγίες για το τι μπορείς να κάνεις, ώστε να μην προσελκύονται φίδια στο σπίτι σου, αλλά και πώς να αντιδράσεις αν δεις ένα φίδι στο χώρο σου  http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=27&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%3A+%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%AD%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1+-+supporters&cmid=2e5067ed-e045-4f42-90c2-e1a1da05be17.

Λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο, ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι συνιστάται:

•    Όχι περπάτημα.

•    Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
•    Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων πριν αρχίσει το οίδημα.
•    Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
•    Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το δαγκωμένο μέλος, είναι λανθασμένη.

•    Όχι καφέ και αλκοόλ.

•    Όχι πάγος στο τραύμα.

•    Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψουμε στους γιατρούς.
•    Διακομιδή στο νοσοκομείο.
•    Όχι κόψιμο και «ρούφηγμα» του δηλητηρίου. Υπάρχουν περιστατικά που ακολουθώντας αυτή την παλιά πρακτική, έχουν πάθει μόλυνση χειρότερη από το δάγκωμα ή και μόνιμη βλάβη.

Τέλος μοιραζόμαστε μαζί σου και τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα φίδια και τα ερπετά http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=narticle&page=read&id=16&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%3A+%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%AD%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1+-+supporters&cmid=2e5067ed-e045-4f42-90c2-e1a1da05be17, οι οποίοι προκαλούν δυστυχώς λανθασμένες εντυπώσεις για τα τόσο σημαντικά αυτά είδη για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.

Για τη WWF

Βίκυ Σταύρακα
Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές”

Στα Πεύκα, συναντάμε πολύ συχνά λαφιάτες ή τυφλίτες(φιδόσαυρα) (φωτο), τα οποία είναι εντελώς ακίνδυνα.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Επόμενη προβολή

Λόγω των δυο τριημέρων, Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνει προβολή ταινιών κατά …