Τα έντομα του περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης -παρόν και μέλλον

Διάλεξη του Δρ. Δημήτρη Αβτζή, Ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Στον αύλειο χώρο των γραφείων του συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στα Πεύκα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020 διάλεξη του Δρ. Δημήτρη Αβτζή, Δασολόγου – Εντομολόγου, Ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών «ΔΗΜΗΤΡΑ», με θέμα “Τα έντομα του περιαστικού Δάσους της Θεσσαλονίκης – παρόν και μέλλον”.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας Covid-19.

Ο κ. Δ.Αβτζής αναφέρθηκε στα παρακάτω: 

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου με έκταση 30.339 στρέμματα δημιουργήθηκε πάνω σε ένα έδαφος ιδιαίτερα ρηχό και φτωχό με διαδοχικές φυτεύσεις κυρίως τραχείας πεύκης κατά το διάστημα από το 1929 έως το 1950.  Στόχος του ήταν  η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης και η προστασία της από φερτά υλικά και κατολισθήσεις.   Το Σέιχ Σου υφίσταται ανθρωπογενή πίεση, κυρίως με απορρίμματα και απόβλητα κάθε είδους, τσιμεντένια φράγματα, καθώς και με πυρκαγιές, οι δύο μεγάλες έγιναν τα έτη 1982 και 1997.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη εντόμων που ενδημούν στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης:  η Βαμβακάδα (οι άσπροι ιστοί που κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων) – έντομο συμβιωτικό με τα πεύκα που δημιουργεί κυρίως αισθητικά προβλήματα, η  Πευκοκάμπια που εξασθενεί τα δέντρα και προκαλεί αλλεργίες σε ανθρώπους και ζώα και τέλος τα ενδημούντα επικίνδυνα φλοιοφάγα έντομα, που λειτουργούν οργανωμένα και επιθετικά και ευνοούνται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο δάσος.

Πληθυσμιακές εξάρσεις αυτού του εντόμου έχουν σημειωθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και έχουν οδηγήσει και οδηγούν ακόμη σε νέκρωση δασών με τεράστια έκταση.  Στην Ελλάδα, που έχει κυρίως δάση μικρής έκτασης, η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να γίνει με υλοτόμηση και απομάκρυνση των νεκρών και προσβεβλημένων δέντρων, με εγκατάσταση κατάλληλων εντομοπαγίδων, με προληπτική αραίωση του δάσους, με τη βελτίωση της βιοποικιλότητας, με πληροφόρηση και συνεργασία των πολιτών και με ψυχραιμία.

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, υπεύθυνο για τη φροντίδα του περιαστικού δάσους,  προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και φαίνεται πως το δάσος ανακάμπτει. Αλλά για να επιβιώσει και στο μέλλον χρειάζεται διαχείριση (όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω), που σημαίνει συνεχής χρηματοδότηση.

Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Check Also

Λέσχη Αειφορίας Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ – 2ο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΣΧΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ   Κλιματική κρίση: πώς φτάσαμε ως εδώ; Ελάτε να συζητήσουμε στη Λέσχη …