Συζητώντας με τον κ.Αλέξανδρο Σιμητόπουλο

Το περιοδικό μας αποφάσισε να καθιερώσει μια σελίδα σε κάθε τεύχος του, όπου μέσα από μια συνέντευξη θα παρουσιάζεται ένα πρόσωπο του τόπου μας.

Σήμερα ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ.Κων/νος Μαυρίδης συζητάει με τον κ.Αλέξανδρο Σιμητόπουλο, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια Αντιδήμαρχος Πεύκων.

1.Κύριε Σιμητόπουλε, ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκληση μας.  Είστε ο συμπολίτης μας με τη μεγαλύτερη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλήθεια, από ποιες θέσεις προσφέρατε στον τόπο μας;

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας! Θυμάμαι τα Πεύκα από παλιά, όταν ακόμα είχε 500 κατοίκους.  Ήρθα με την οικογένειά μου στα Πεύκα το 1990.  Όταν ήρθα μόνιμα πλέον, ξεκίνησα σιγά σιγά να ασχολούμαι με τα κοινά. Η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου το 1992/93 επέφερε μια πληθυσμιακή έκρηξη μετά το 1995. Η μοναδικότητα των Πεύκων, η θέση, τα δάση, τα ρέματα, τα βουνά, θεωρώ ότι είναι ιδανική κατοικία για όλους. Μέσα σε αυτή την ανάπτυξη ξεκίνησα και εγώ την πορεία μου. Το 2002/03 κλήθηκα να συμμετάσχω στον Αθλητικό Οργανισμό της τότε Κοινότητας Πεύκων. Δημιούργησα, όπου μπορούσα χώρους άθλησης για τους συμπολίτες μας, με τα ΚΔΑΠ και αρκετές αθλητικές εκδηλώσεις. Το 2006 δημιουργήθηκε ο Δήμος Πεύκων. Ο Δ. Φράγκος αποσύρθηκε. Δήμαρχος του νέου δήμου εκλέχτηκε ο Στέλιος Συμεωνίδης και ο κόσμος τίμησε εμένα μαζί με τον Γιώργο Φαρλαρλή πρώτους του ψηφοδελτίου. Από τότε ανέλαβα διάφορες Αντιδημαρχίες, όπως εκείνη της καθαριότητας και των τεχνικών έργων. Προσπάθησα με όσες δυνάμεις είχα να λύσω τα προβλήματα των Πεύκων (σχολεία, οι δρόμοι, τα ρέματα, τα λύμματα, το κυκλοφοριακό κ.ά.). Το 2010,  εξαιτίας του Καλλικράτη, ο δήμος Πεύκων συνενώθηκε με τις Συκιές, Νεάπολη, Άγιο Παύλο, στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Τότε εγώ πίστευα, ότι τα Πεύκα ανήκουν μαζί με Ασβεστοχώρι, Φίλυρο και Χορτιάτη, λόγω των κοινών στοιχείων. Συνενωθήκαμε όμως με έναν Δήμο που οικονομικά είναι υγιέστατος, έχει οικονομικές και οργανωμένες τεχνικές υπηρεσίες και σήμερα, το 2021, φαίνεται πλέον, ότι ο ισχυρός δήμος συντέλεσε, ώστε να πέσουν πολλά χρήματα και τα Πεύκα να είναι σήμερα η πιο δακτυλοδεικτούμενη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το 2010, μετά την αποχώρηση του Σ.Συμεωνίδη, αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τον Σίμο Δανιηλίδη, τον σημερινό δήμαρχο. Η έμπρακτη αγάπη του κόσμου με έβγαλε στην πρώτη θέση και στις εκλογές του 2010, αλλά και του 2014 (1800 σταυροί περίπου) και από την πρώτη μέρα του ενιαίου Δήμου διετέλεσα Αντιδήμαρχος  Πεύκων, μέχρι και πριν από δύο χρόνια. Μετά το 2019 ο Δήμαρχός μας αποφάσισε ότι μάλλον έπρεπε να αναλάβει κάποιος άλλος τη θέση του Αντιδήμαρχου Πεύκων και παραμένω Δημοτικός Σύμβουλος.

2. Έχετε πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και γνωρίζετε περισσότερο από τον καθένα μας τα προβλήματα. Ποια έργα, τα πιο σημαντικά που έγιναν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας σας (χωριστά για κάθε θητεία) μπορείτε να μας αναφέρετε;

Πρώτο και καλύτερο η οδός Παπανικολάου.  Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης, που περιελάμβανε πλακόστρωση, με διάδρομο τυφλών, χώρους στάθμευσης ανήλθε συνολικά στα 4.800.000€. Και είναι σημαντικό, γιατί ανέδειξε την επιχειρηματικότητα των καταστημάτων. Οι πολίτες πλέον, ειδικά οι μητέρες με τα παιδιά τους, μπορούν με ασφάλεια να κάνουν τη βόλτα τους και να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους. Μένει βέβαια το κομμάτι της στροφής Φιλύρου και της αερογέφυρας, όπου δυστυχώς οι επεμβάσεις που μελέτησε ο Δήμος ήταν πολύ δαπανηρές. Ωστόσο, με τη μελλοντική ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εντάχτηκε και η ανάπλαση της στροφής Φιλύρου στην σχετική μελέτη. Οπότε με την έναρξη των έργων του παιδιατρικού νοσοκομείου θα υλοποιηθεί και αυτό το έργο.

Υλοποιήσαμε επίσης το θέμα των παιδικών σταθμών. Από έναν που είχαμε, σήμερα έχουμε πλέον 4-5. Στηρίζουμε τις νέες οικογένειες με τη φροντίδα, τη  φύλαξη και τα ελάχιστα δίδακτρα των παιδιών μέχρι να πάνε στο νηπιαγωγείο.

Άλλο μεγάλο θέμα είναι τα σχολεία. Με την αύξηση των παιδιών- σήμερα πλέον δεν έχουν αυξητική τάση- δημιουργήθηκαν θέματα, κυρίως κτηριακά. Προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε όσους χώρους μπορούσαμε σε αίθουσες. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να λάβουμε δραστικά μέτρα, όπως να στείλουμε τα παιδιά των Ασβεστοχωρίτικων σε σχολεία του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη. Και ειδικά το υπό κατασκευή δεύτερο γυμνάσιο μπορώ να πω, ότι θα είναι ένα στολίδι (7.800.000 προϋπολογισμός). Για να είμαι ειλικρινής, το γυμνάσιο άργησε να γίνει. Ωστόσο σήμερα υπάρχει μια ισορροπία και μπορούμε πλέον ομαλά να ανταπεξέλθουμε με τις υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις.

Επί Συμεωνίδη θα ήθελα να αναφέρω το κλειστό γυμναστήριο, τον παιδικό σταθμό επί της Γρυπάρη. Επίσης ήταν διορατικός, άνθρωπος και του αθλητισμού και με τη βοήθεια του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, καταφέραμε όλοι μαζί την υλοποίηση της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου.

Έγινε η μεταφορά των κοιμητηρίων από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη σημερινή θέση τους (Πηγές) και έγινε και η πρώτη ανάπλαση των κοιμητηρίων με την επέκταση και δημιουργία οστεοφυλάκιου και χωνευτήριου.

Και σίγουρα το Λύκειο, έργο της τότε Νομαρχίας, ωστόσο η ολοκλήρωσή του έγινε επί της σημερινής διοίκησης, καθώς το 2010 υπήρχε μια σημαντική οφειλή προς τον εργολάβο του σχολείου και δεν προχωρούσε το έργο. Με την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από πλευράς Δήμου, το σχολείο παραδόθηκε και λειτουργεί από το 2011.

Το άλλο σημαντικό έργο της θητείας του, ήταν η ένταξη της ύδρευσης στην ΕΥΑΘ. Και από τότε δεν έχουμε μείνει χωρίς νερό. Επίσης και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της αποχέτευσης.

 

3. Τα Πεύκα είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή και συνεχώς δημιουργούνται νέες ανάκες έργων. Κάποια έργα που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι η προτεραιότητα των έργων που πρέπει να γίνουν τώρα και έχουν άμεση ανάγκη τα Πεύκα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στα Πεύκα θεωρώ ότι είναι το κυκλοφοριακό. Τις καθημερινές δημιουργείται μεγάλο μποτιλιάρισμα. Μια κυκλοφοριακή μελέτη μπορεί να αντιμετωπίσει το παραπάνω πρόβλημα. Ο κόμβος που αναφέρθηκα προηγουμένως (στροφή Φιλύρου) και συγκεκριμένα η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου θα δώσει λύση. Και η διάνοιξη της οδού Ελευθερίας, ενός πολύ δαπανηρού έργου, θα μπορούσε να δώσει λύση. Αλλά υπάρχουν δύο σημεία, στα οποία το μεγάλο υψόμετρο ως προς το ρέμα, εκτινάσσει το κόστος και είναι πολύ δύσκολο να κατασκευαστεί. Η κυκλοφοριακή μελέτη που έχουμε δώσει σε εταιρεία (αφορά την περιοχή πίσω από το αμαξοστάσιο) θα είναι σύντομα έτοιμη και είναι προϋπόθεση για την επέκταση του ρυμοτομικού. Μέσα σε αυτή την ανάθεση είναι και η συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία όμως θα πάρει ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Στα πλαίσια αυτής, θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες μονοδρομήσεις στις κάθετες οδούς της Παπανικολάου.

Άλλα θέματα, δευτερευούσης σημασίας, είναι η δημιουργία μιας κεντρικής πλατείας. Το όνειρο μου είναι- και ενώ έχει δημιουργηθεί μια μικρή πλατεία επί της Κοιμήσεως Θεοτόκου- αν στο μέλλον το 3ο δημοτικό σχολείο μετεγκατασταθεί, καθώς το καινούργιο δημοτικό είναι στα σπάργανα να γίνει δίπλα στο δεύτερο γυμνάσιο, όλος αυτός ο κεντρικός χώρος που θα απελευθερωθεί, θα μπορεί να γίνει μια ωραιότατη πλατεία, η οποία θα αναδείξει όλη την ομορφιά των Πεύκων.

Άργησε επίσης να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Ο χώρος όπου βρίσκονται οι λαχανόκηποι σήμερα είναι χαρακτηρισμένος ως  πολιτιστικό κέντρο και ενώ υπάρχουν έτοιμα σχέδια, το οικονομικό κομμάτι είναι το κύριο πρόβλημα. Πρέπει στο επόμενο χρονικό διάστημα ωστόσο να υλοποιηθεί το πολιτιστικό κέντρο, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά. Έχουμε περίπου 15 συλλόγους, που σημαίνει ότι τα Πεύκα είναι μέσα στη ζωντάνια.

4. Νοιώθετε ικανοποιημένος από το παραγόμενο έργο σας; Ο απολογισμός σας όσον αφορά στην ενασχόλησή σας με τα κοινά είναι θετικός; Αισθάνεστε την αναγνώριση στα μάτια των συμπολιτών σας; Ακούγεται στην κοινωνία μας ότι «ο Αλέκος είχε πάντα τη διάθεση να προσφέρει και να λύνει προβλήματα». Το εισπράττετε αυτό από τους συμπολίτες σας;

Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Θα αναφερθώ στη μεγαλύτερη μου ικανοποίηση, αλλά και στην πικρία μου.  Σε κάθε εκλογική διαδικασία δεν πήγαινα από σπίτι σε σπίτι,  αλλά είχα την έννοιά μου, όλο το εικοσιτετράωρο, παραμελώντας πολλές φορές και την οικογένεια μου,   πάντα στο τί μπορώ να κάνω για τον κάθε συμπολίτη μου, για το κάθε σχολείο, για την κάθε παιδική χαρά, για την προσβασιμότητα του κάθε χώρου για τους ανάπηρους, τα παιδιά, να αναδείξουμε τους βυζαντινούς νερόμυλους, το κτήριο των καλογριών, να είμαι εδώ για όλους τους πολίτες και δεν με ενδιέφερε ο πολιτικός προσανατολισμός του καθενός, όλοι είναι συμπολίτες μου. Προσπάθησα να γίνω αρωγός στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μου. Το αγάπησα αυτό. Και η μεγαλύτερη χαρά μου, ήταν ότι ο κόσμος αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μου, με έβγαζε στις πρώτες θέσεις.

Η μεγαλύτερη πικρία μου- έχω φτάσει βέβαια και σε μία ηλικία, όπου θέλω να έρθουν νεότεροι και να δουλέψουν- είναι ότι θα ήθελα να κλείσω τον κύκλο μου από την θέση του Αντιδήμαρχου. Δεν έγινε δυστυχώς. Δεν ξέρω τι θα γίνει μελλοντικά, αλλά ως άνθρωπο με στεναχώρησε ιδιαίτερα.

Όταν όμως περπατάω στους δρόμους των Πεύκων, στα καφέ, στην εκκλησία, ο κόσμος με το χαμόγελο στο πρόσωπο με χαιρετά. Η αγάπη των συμπολιτών μας και η αναγνώριση είναι η καλύτερη ικανοποίηση για μένα και έτσι ξεπερνιούνται και όλες οι πικρίες.

5. Νομίζετε ότι θα μπορούσατε να συνεχίσετε να προσφέρετε –μετά από τόσα χρόνια- ακόμη και τώρα, αξιοποιώντας τη μεγάλη σας εμπειρία;

Βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση και το γεγονός ότι ασχολούμαι από το 2003 με τα κοινά, 15 χρόνια ως Αντιδήμαρχος Πεύκων, και έχοντας κατά νου την ηλικία που βρίσκομαι, πιστεύω ότι για μερικά χρόνια ακόμα θα μπορούσα με τη γνώση, τα πιστεύω και τη θέληση μου να προσφέρω ακόμα, μεταλαμπαδεύοντας αν θέλετε και τις γνώσεις μου σε άτομα που θα θέλουν να προσφέρουν μελλοντικά.

6. Στέκεστε αυτοκριτικά απέναντι στον εαυτό σας λέγοντας «Α, θα μπορούσα να κάνω κι’ αυτό;», δηλαδή και κάτι περισσότερο;

Υπήρχαν όντως στιγμές που θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό, να κάνω ίσως μια μεγαλύτερη προσπάθεια και να μην αναπαυστώ σε αυτό που μου έλεγαν άλλοι, ότι δλδ. κάτι δεν γίνεται. Θα ήθελα να σταθώ στην κακοκαιρία του 2017. Η συνεχόμενη κακοκαιρία η οποία έπληξε όλο των Δήμο, όπου στα Πεύκα οι δρόμοι ήταν χιονισμένοι για μία εβδομάδα, και ενώ υπήρχε ο σχεδιασμός, αλάτι και ενώ είχα μηχανήματα, κατέθεσα την πρόταση για ενοικίαση επιπλέον μηχανημάτων, σε περίπτωση που χρειαστούν. Η πρόταση αυτή για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Αλλά ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις, με την κακοκαιρία να χτυπάει όλο τον Δήμο. Εκεί στεναχωρήθηκα ειλικρινά, που δεν μπόρεσα να προβλέψω τις έκτακτες καταστάσεις.  Ήθελα και έπρεπε να κάνω το κάτι παραπάνω, αλλά δεν είχα τα μέσα, ενώ στις άλλες χρονιές ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Δεν την περίμενα αυτή την ερώτηση, αλλά πραγματικά εκείνη τη χρονιά στεναχωρήθηκα.

7. Συνεργαστήκατε με τον κ.Φράγκο, τον κ.Συμεωνίδη και τον κ.Δανιηλίδη. Πείτε μας μια κουβέντα για τον καθένα.

Ο κ.Φράγκος είχε όραμα για το Ρετζίκι. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν το ρυμοτομικό των Πεύκων, με πολλούς χώρους πρασίνου, με σχετικά χαμηλό συντελεστή δόμησης, χωρίς πολυκατοικίες.

Ο κ.Συμεωνίδης (2006-2010) ήταν ο μοναδικός δήμαρχος του μιας 4ετίας Δήμου Πεύκων. Πιστεύω ότι αν παρέμενε ο Δήμος Πεύκων, τα πράγματα ίσως είχαν μια διαφορετική τροπή. Δεν πρόλαβε να κάνει αυτά που είχε προγραμματίσει. Είναι το μεγάλο του παράπονο αυτό.

Ο κ.Δανιηλίδης με την εμπειρία του, 30 χρόνια δήμαρχος, και τη γνώση πάνω στην αυτοδιοίκηση, η οικονομική άνεση και η πληρότητα των υπηρεσιών συνετέλεσαν, ώστε μαζί με τις άλλες δημοτικές ενότητες, τα Πεύκα να δεχθούν μια έξαρση έργων και υπηρεσιών και σήμερα να είναι ένας ιδανικός τόπος ανάπτυξης κατοικίας, επιχειριματικότητας και ζωής. Τα θετικά του δήμαρχου είναι σαφώς ανώτερα από κάποια λίγα λάθη, που δικαιολογημένα, όπως δηλώνει κάνει.

8. Θέλετε να προσθέσετε κάτι που ενδεχόμενα εμείς ξεχάσαμε να σας ρωτήσουμε;

Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι η υλοποίηση των παιδικών χαρών. Έχουμε 14-15 παιδικές χαρές που έχουν εξοπλιστεί με τα πλέον σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια. Είναι πρότυπο για όλους. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακατασκευή των βυζαντινών μνημείων που έχουμε στα Πεύκα. Είναι το κτήριο των καλογριών, ο πύργος εντός του Δελασάλ, το λουτρό στην οδό Αγίων Πάντων και η ανάδειξη των νερόμυλων. Πιστεύω ότι εντός του 2022 θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ένα ακόμα που δεν έγινε, και δεν ξέρω τον λόγο, θα επιμείνω πάντως σε αυτό, γιατί το θέλω πολύ, είναι η κατασκευή ενός πάρκου για ζώα. Υπάρχει και σχετικός χώρος που έχουμε υποδείξει.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι το Οικο- Όραμα είναι ένας από τους πιο ζωντανούς οργανισμούς των Πεύκων. Με όλους τους προέδρους έχω συνεργαστεί, με τη Μυρτώ Πυροβέτση, και ειδικά η Φανή Ζέτου ήταν μεγάλη βοήθεια. Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος με τη ζωντάνια του και την αγάπη του για τον τόπο του θα κάνει πολλά πράγματα.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του δήμου μας και τους αιρετούς συνεργάτες.

Εύχομαι ολόψυχα σ’όλους τους συμπολίτες μου ευτυχισμένα Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος 2022 να ικανοποιήσει κάθε στόχο και προσδοκία, πάντα με υγεία.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη που μας δώσατε και, εκ μέρους του Συλλόγου μας, θέλουμε να σας συγχαρούμε για την πολυετή προσφορά σας και να σας ευχαριστήσουμε για τη μακροχρόνια, παραγωγική, αλλά και ειλικρινή συνεργασία που είχαμε.

Συνέντευξη στο ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ

Check Also

Κινητοποίηση για την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΕΛΤΑ στα Πεύκα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/01,  12:00 Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ με ΚΟΙΜ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΦΑΝΑΡΙ) Εδώ και περίπου έναν μήνα …