Δημοσίευμα από το περιοδικό ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ – Δεκ.2018
Ως προειδοποίηση προς τις 14 χώρες της Ένωσης, είναι η νέα έκθεση της Κομισιόν που αποκαλύπτει τους πιο «βρώμικους» Ευρωπαίους, που δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμα με τον στόχο που αφορά στην ανακύκλωση απορριμμάτων στους δήμους, με χρονικό ορίζοντα το 2020. Η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη τετράδα των χειρότερων ανακυκλωτών μαζί με την Κύπρο (με ποσοστό ανακύκλωσης 17%), τη Μάλτα και τη Ρουμανία – χώρες οι οποίες ανακυκλώνουν λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων τους. Ο στόχος του 2020 για την ανακύκλωση στην Ευρώπη έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων για την κάθε χώρα, ωστόσο η χειρότερη τετράδα, αλλά και δέκα άλλες χώρες δεν φαίνεται να έχουν αγγίξει ή έστω πλησιάσει τον στόχο.
Και ερχόμαστε στα δικά μας. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, αλλά και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Κεντρική Μακεδονία, κάθε Δήμος υποχρεώνεται να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Πράσινο Σημείο. Για το σκοπό αυτό είναι διαθέσιμα 10 εκ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ σε συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, απ’ όπου μπορούν άμεσα οι δήμοι να εξασφαλίσουν κονδύλια για την ίδρυση Πράσινων Σημείων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί όλες τις βασικές υποδομές, τις στεγασμένες εγκαταστάσεις, μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμη και την αγορά γης, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι.
ΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Τί είναι το Πράσινο Σημείο;
Τα Πράσινα Σημεία, που λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι οριοθετημένοι χώροι με κατάλληλη κτηριακή υποδομή και μηχανολογικό εξοπλισμό, όπου οι δημότες εναποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, μπαταρίες, βρώσιμα έλαια και χρησιμοποιημένα αντικείμενα (ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις. Στη συνέχεια θα πωλούνται για ανακύκλωση μέσω διαγωνισμού αντί να καταλήγουν στις χωματερές, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και τους πολίτες με επιπλέον δημοτικά τέλη. Παράλληλα οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε θέματα ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση μέσω των Πράσινων Σημείων έχουν ανταποδοτικά οφέλη, ενώ μπορούν να προμηθευτούν ανταποδοτικά επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, που επιδιορθώνονται στα Πράσινα Σημεία μέσω της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8/11 στην Περιφέρεια ΚΜ για το θέμα αυτό, διαπιστώθηκε ότι μόνον οι δήμοι Παύλου Μελά και Βόλβης έχουν ετοιμότητα με αδειοδοτήσεις και τους κατάλληλους χώρους για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων. Ο δήμος Παύλου Μελά προχωράει ήδη στη λειτουργία χώρων Πράσινων Σημείων (Κεντρικό Πράσινο Σημείο, Κινητό Πράσινο Σημείο, Γωνιές Ανακύκλωσης). Επίσης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III μαζί με άλλες 5 πόλεις, που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την προώθηση της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω ενός προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και βασίζεται στη λειτουργία των Πράσινων Σημείων και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανταμείβουν τους πολίτες που ανακυκλώνουν.
Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών δυστυχώς, παρόλες τις διακηρύξεις του για αγάπη και σεβασμό προς το περιβάλλον έχει το θέμα της ανακύκλωσης πολύ χαμηλά. Με τόσες βαρύγδουπες δηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, θα έπρεπε και ο Δήμος μας να ήταν ήδη στην ομάδα αυτών των δήμων, για να προχωρήσει στη δημιουργία πράσινων σημείων. Διαβάζουμε από τον τύπο ότι θα δοθεί παράταση της πρόσκλησης, για να προλάβουν και άλλοι δήμοι να προετοιμαστούν.
Πιστεύουμε ότι εδώ στα Πεύκα υπάρχουν αρκετοί χώροι για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων. Τεχνογνωσία υπάρχει. Π.χ. συνεργασία του γειτουνικού μας Δήμου Παύλου Μελά με την Ισπανική πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα κ.ά.. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η δημιουργία τέτοιων σημείων επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και οφέλη προς τους πολίτες. Τα σκουπίδια έχουν πλέον μεγάλη οικονομική αξία. Σε δύο χρόνια πρέπει να φτάσουμε τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το 50% και είμαστε ακόμη στο 17%. Διαφορετικά θα πληρώσουμε πρόστιμα.