5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η μέρα αυτή δεν είναι μια μέρα γιορτής, όπως συνηθίζουμε, αλλά μέρα προβληματισμού και αλλαγής συμπεριφοράς μας ως προς τον τρόπο διαβίωσής μας, με σκοπό τη βιωσιμότητά μας στον πλανήτη γη. Δυστυχώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν περιμένουμε από τις κυβερνήσεις μόνον να δράσουν, αλλά συμμετέχουμε και μεις, οι απλοί πολίτες με αλλαγή της καθημερινότητάς μας. Γιατί μας αφορά άμεσα. Τα μικρά μικρά πράγματα φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές.

Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο, αλλά δυστυχώς κατά κει πάμε, αν δεν το συνειδητοποιήσουμε και αντιδράσουμε άμεσα, προστατεύοντας τον πλανήτη που ζούμε. Όχι περισσότερο για μας, αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Τα σημάδια είναι παραπάνω από ορατά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Τη βιώνουμε με τους καύσωνες και τις ξηρασίες, τις συχνότερες καταιγίδες, με αποτέλεσμα καταστροφικές πλημμύρες, τις δασικές πυρκαγιές που είναι όλο και συχνότερες, την εξαφάνιση των ειδών (φυτών και ζώων), τη μολυσμένη ατμόσφαιρα, τη θαλάσσια ρύπανση κυρίως από πλαστικά, την υπεραλίευση, την υποχώρηση του υδροφόρου ορίζοντα, το λιώσιμο των πάγων.

Το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσες θα είναι 5 φορές περισσότερα από τα ψάρια. Η Μεσόγειος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια «πλαστική παγίδα» απειλώντας τη θαλάσσια ζωή. Και δυστυχώς ό,τι καταλήγει στη θάλασσα στη συνέχεια καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η βιοποικιλότητα είναι πρωτεύων παράγοντας επιβίωσης του ανθρώπου. Δεν πρέπει να παρέμβουμε άλλο στα φυσικά οικοσυστήματα. Είναι η καταστροφή μας.

Πρέπει πάσει θυσία να εξοικονομούμε ενέργεια, ώστε να περιορίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο σπίτι μας, στη μετακίνησή μας, στον τρόπο διατροφής μας. Επιλέγουμε να περπατήσουμε ή να πάρουμε το λεωφορείο ή το ποδήλατο αντί του ΙΧ μας. Επιπλέον ασκούμαστε μ’ αυτόν τον τρόπο. Επιλέγουμε τροφές με βάση τη μεσογειακή διατροφή και με τρόφιμα του τόπου μας (που δεν έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου, με σπατάλη πόρων και πρόκληση ρύπανσης). Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος, γιατί η εκτροφή βοοειδών εκλύει στην ατμόσφαιρα από τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Λέμε όχι στη σπατάλη τροφίμων. Προγραμματίζουμε το φαγητό μας, ώστε να μην πετάμε τίποτα. Λέμε όχι στη σπατάλη νερού.

Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Ο άνθρωπος παράγει σκουπίδια ανεξέλεγκτα, με την υπερκατανάλωση, τη σπατάλη τροφίμων. Τα σκουπίδια θα μας πνίξουν εάν δεν κάνουμε κάτι άμεσα.

Λέμε:

ΝΑΙ στη μείωση των απορριμμάτων,

ΝΑΙ στην επαναχρησιμοποίηση,

ΝΑΙ στην κομποστοποίηση

ΝΑΙ στην ανακύκλωση.

Εάν όλοι κάνουμε τα παραπάνω δεν θα μείνει υπόλειμμα για καύση απορριμμάτων, διαδικασία που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και προκαλεί θανάτους στην ανθρωπότητα.

Πηγαίνουμε με τη δική μας τσάντα για ψώνια, δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης, δίνουμε δεύτερη ευκαιρία σε αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε, χαρίζοντάς τα σε άλλους που τα έχουν ανάγκη.

Όλοι θα βάλουμε το λιθαράκι, για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα. Γιατί,

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ, ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ.

Όχι για μας, αλλά «Για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

 

Check Also

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στην είσοδο των Πεύκων.

Στον οικισμό Πεύκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, στον κόμβο Κ6 εγκαταστάθηκε σύμπλεγμα κεραιών κινητής τηλεφωνίας της …