Οι προτάσεις του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ στα θέματα περιβάλλοντος του Ε. Προγράμματος του Δήμου.

dsc040942

  1. Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία της υπηρεσίας πρασίνου (συνεργείου πρασίνου), σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του επικεφαλή του Δήμου.
  2. Να ενισχυθεί η προσπάθεια ή έστω η διάθεση των πολιτών να συνεισφέρουν, και δια των φορέων τους, στην αύξηση και τη φροντίδα του πράσινου στα Πεύκα.
  3. Να δημιουργηθεί υπηρεσία ελέγχου και φροντίδας της δεντροφύτευσης των πεζοδρομίων και να υπάρξει η δυνατότητα συμβουλευτικών παρεμβάσεων από τις δημοτικές υπηρεσίες ακόμη και με τη χορήγηση δωρεάν δενδρυλλίων έτσι, ώστε τα πεζοδρόμια των Πεύκων να πρασινίσουν, αλλά και να γίνουν βατά για τους πεζούς.
  4. Να επιλεγεί ένα ρέμα στο οποίο να γίνει πιλοτική παρέμβαση με στόχο τη μετατροπή του σε «εγκάρσιο πάρκο».
  5. Ανάδειξη των ρεμάτων (όπως αναφέρει το Ε.Π.) χωρίς όμως να αφήνεται η τύχη τους σε εργολάβους και ιδιώτες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
  6. Άμεση διάνοιξη όλων των κοινόχρηστων χώρων (χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών, πλατειών, πεζοδρομίων, χώρων στάθμευσης κλπ.) και απόδοσή τους στους πολίτες του δήμου.
  7. Όχι σε αποχαρακτηρισμούς χώρων πρασίνου για οικοπεδοποίηση. Αντίθετα, σε γειτονιές που υπάρχει έλλειψη χώρων πρασίνου και υπάρχουν οικόπεδα του δήμου να γίνουν πάρκα.
  8. Άμεση κάλυψη όλων των κοινόχρηστων χώρων με δέντρα (όχι μόνο με εποχιακά φυτά). Μπορούν να γίνουν μελέτες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο.
  9. Δενδροφύτευση όλων των αναδασωτέων εκτάσεων του δήμου.
  10. Συστηματική φροντίδα του δάσους-πάρκου Δελασάλ μέχρι να βρεθούν χρήματα για την εφαρμογή του master plan.
  11. Αξιοποίηση των νερών από πηγές που τρέχουν ελεύθερα στο δρόμο (π.χ. Δελασάλ), για πότισμα των χώρων πρασίνου του δήμου.
  12. Η οδός Ελευθερίας (που είναι χαραγμένη σχεδόν παράλληλα με το δάσος του Σέιχ-Σου) να γίνει πεζόδρομος (με τη σωστή έννοια του όρου) και να αποτελέσει χώρο αναψυχής και άθλησης για τους πολίτες.
  13. Προώθηση προγράμματος ανακύκλωσης φυτικών υλικών στους δημότες, με πρωτοπόρο το δήμο για τα υλικά που προέρχονται από την περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων.
  14. Επιβολή περιβαλλοντικού προστίμου σε όσους ρυπαίνουν, μπαζώνουν, καταλαμβάνουν πεζοδρόμια, κόβουν δέντρα, σπαταλούν νερό κλπ..
  15. Χρηματοδότηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.
  16. Τοποθέτηση καλαθιών αχρήστων στους κεντρικούς δρόμους του δήμου (αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστα, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού).
  17. Σύνταξη άμεσα και εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης για όλο το δήμο, που να περιλαμβάνει και σχεδιασμό ποδηλατόδρομων μέσα στην πόλη και εσωτερική δημοτική συγκοινωνία.
  18. Χρήση φυσικού αερίου και στο δήμο μας.
  19. Διακοπή και πιεστικές ενέργειες για την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων πηγών της ατμόσφαιρας (ασβεστάδικα, λατομεία).
  20. Απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ και υπογειοποίηση των καλωδίων.
  21. Δημιουργία πράσινης ταράτσας στο Δημαρχείο, για εξοικονόμηση ενέργειας (μιας και δεν έχει μπει ακόμη κεραμιδοσκεπή).
  22. Καμπάνια για να σταματήσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (συνεργασία και με τους επαγγελματίες της περιοχής).

 

     

    Check Also

    22 Σεπτέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

    Ήταν 22 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ, σε συνεργασία με τον “ΠΟΔΗΛΑΤΗ” πραγματοποίησαν την …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *