Σώστε τα δέντρα της Παπανικολάου!

imag00374Με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε πριν από περίπου ένα χρόνο να αρχίζει η διαμόρφωση της Παπανικολάου από τη στροφή Φιλύρου (περίπου) προς το κέντρο της πόλης μας. Το έργο θα γίνει σε τρεις φάσεις, όπως πληροφορηθήκαμε. Το πρώτο σχεδόν τελείωσε (μέχρι τα φανάρια). Διαμόρφωση που περιλαμβάνει διάνοιξη χώρων βραχείας στάθμευσης και διαμόορφωση πεζοδρομίων. Το καλλώπισμα της βιτρίνας της πόλης μας με λίγα λόγια. Πολύ ωραία ως εδώ, θα μπορούμε να περπατάμε έστω στον κεντρικό δρόμο της πόλης μας χωρίς πρόβλημα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε όταν άρχισαν να μορφοποιούνται τα πεζοδρόμια ήταν ότι δεν υπήρχε διάδρομος πορείας για τυφλούς, πράγμα που το επισημάναμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Δυστυχώς η μελέτη δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο μας απάντησε. Παρόλο που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όλοι οι δήμοι της χώρας όταν φτιάχνουν καινούργια πεζοδρόμια συμπεριλαμβάνουν, ασχέτως πλάτους, τέτοιους διαδρόμους. Θα φτιάξουν στις επόμενες δύο φάσεις μας υποσχέθηκαν.
Ένα άλλο πράγμα που διαπιστώσαμε είναι ό,τι ενώ κόπηκαν αρκετά δένδρα που ήταν στα παλιά πεζοδρόμια (που θα μπορούσαν ίσως να είχαν σωθεί), στα νέα δεν αντικαταστάθηκαν. Για τόσο μήκος πεζοδρομίων υπάρχουν ελάχιστε τρύπες για δένδρα. Τμήματα πεζοδρομίου 30, 40 ή 70 μέτρων και δεν έχουν ούτε μία τρύπα για δένδρο. Όταν σε γειτονικούς δήμους τα δένδρα είναι φυτεμένα ανά 4-5 μέτρα και σε όλα τα πεζοδρόμια, είτε πρόκειται για καταστήματα είτε για κατοικίες. Μας δίνει την αίσθηση σα να ξεγυμνώθηκε η πόλη μας. Τη δικαιολογία ότι έχει δένδρα το ρέμα από πίσω ή ότι έχει χώρο πρασίνου ή ότι δε βάλαμε γιατί ενοχλούν τους καταστηματάρχες και θα τα ξεράνουν, δεν τη θεωρούμε επαρκή.
Έχοντας λοιπόν αυτή την εμπειρία και επειδή στη συνέχεια της Παπανικολάου υπάρχουν δένδρα μεγάλης ηλικίας-περιβαλλοντική κληρονομιά της πόλης μας- (αιωνόβια κυπαρίσσια, πεύκα, ακακίες κ.ά.) και θεωρούμε έγκλημα να κοπούν, καταθέσαμε έγγραφο, παράκληση προς το Δήμο Πεύκων να τα σεβαστεί και να μην τα κόψει. Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει η διαμόρφωση του δρόμου ανάλογα με τα δένδρα. Όχι πάνω από όλα τα αυτοκίνητα. Έχουμε γίνει Δήμος Πεύκων χωρίς πεύκα. Τα πεζοδρόμιά μας έχουν μόνον αυτοκίνητα. Πιστεύουμε ότι αυτό θέλει και η δημοτική μας αρχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Θα πρέπει όμως και να το διασφαλίσει κατά τη φάση της κατασκευής των πεζοδρομίων. Να γίνει σύσταση και έλεγχος προς τους εργολάβους κατασκευαστές, που για την ευκολία τους ισοπεδώνουν ότι βρεθεί μπροστά τους.
Σε δήμους της Θεσσαλονίκης και σε κεντρικούς δρόμους (οδός Παπάφη, οδός Γ.Βιζυηνού-40 Εκκλησιές, Κηφισιά) έχουν αφήσει τα δένδρα στην άκρη μετά τη διάνοιξη των δρόμων και παρκάρουν τα αυτοκίνητα ανάμεσά τους. Δένδρα τα οποία δεν είναι αιωνόβια σαν τα δικά μας (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία).
Συμπολίτες, εάν πιστεύετε ότι δεν πρέπει να κοπούν τα δένδρα που απόμειναν στην Παπανικολάου ζητείστε το ηλεκτρονικά από το δήμο μας (e-mail Δήμου Πεύκων: pefka@otenet.gr).
Οι πολίτες έχουν άποψη και πρέπει κάποτε να εισακούονται. Έχουμε φωτογραφήσει όλα τα δένδρα που υπάρχουν τώρα στα πεζοδρόμια και τα αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας (www.oiko-orama.gr).

Check Also

ΚΥΡΙΑΚΕΣ στο ΑΛΣΟΣ ΔΕΛΑΣΑΛ-Δραστηριότητες για παιδιά και γονείς

Η Λέσχη Αειφορίας του Συλλόγου Κατοίκων Πεύκων ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ σας προσκαλεί στο Δάσος του Δελασάλ για να γνωρίσουμε τα δένδρα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *