Η κλιματική κρίση φέρνει στην καθημερινότητά μας πρωτόγνωρα και επικίνδυνα ακραία φυσικά φαινόμενα και μας υποχρεώνει να ασχοληθούμε σοβαρά με την προετοιμασία και την οργάνωσή μας, όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους.
Η γεωγραφική θέση της περιοχής που ζούμε έχει καταταχθεί σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές. Τα Πεύκα περιβάλλονται από πλούσιο φυσικό περιβάλλον, συγκεκριμένα από το κατάφυτο δάσος του Σέιχ Σου και βορειότερα από ένα πουρναρόδασος.
Είναι φυσικό να υπάρχει προβληματισμός και έντονη ανησυχία, που ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό από την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το φλοιοφάγο έντομο στο Σέιχ Σου, αλλά και από τις εφιαλτικές μνήμες της πυρκαγιάς του 1997.
Έγινε όμως η απαραίτητη προετοιμασία για να μπορέσουμε να αθροίσουμε και να συμπαρατάξουμε τις δυνάμεις μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και μεις, η τοπική κοινωνία, με την καθοδήγηση των αρμοδίων, για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου;
Δυστυχώς, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή στα τέλη Μαΐου, έγινε η πρώτη σχετική συνεδρίαση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στα Πεύκα με συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε μια νέα συνεδρίαση με τους τοπικούς φορείς της κοινωνίας των Πεύκων, με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Πέρασε όμως ακόμη ένας μήνας της αντιπυρικής περιόδου και η συνεδρίαση αυτή όχι μόνον δεν έγινε, αλλά ούτε προγραμματίστηκε ακόμη. Δεν υπάρχει πλέον ένα τοπικό συλλογικό σχέδιο αντιμετώπισης ενός πιθανού κινδύνου σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα.
Παράλληλα, προκύπτουν ακόμη και άλλα εύλογα ερωτήματα που αφορούν στη γενικότερη προετοιμασία μας, όπως:
Α) Αν έχουν γίνει οι καθαρισμοί δημοτικών εκτάσεων και αν έχουν καθαριστεί από ξερά κλαδιά –ιδιαίτερα οι περιοχές που βρίσκονται δίπλα στο Σέιχ Σου. Αυτό φαίνεται να μην έχει γίνει και το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες (26/6/2021) που συνοδεύουν το κείμενο. Είναι από τις οδούς Ελευθερίας, Σεφέρη και Ποιήσεως. Όλες, είναι δίπλα στο δάσος.
Β) Αν έχει επισημανθεί στους πολίτες η υποχρέωσή τους από το νόμο να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από χόρτα και ξερά κλαδιά.
Γ) Αν έχουν προετοιμαστεί ομάδες εθελοντών-πολιτών, οι οποίοι εκπαιδεύονται με σεμινάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον προηγούμενο χειμώνα, που σίγουρα αυτό ήταν δύσκολο να γίνει, αλλά και παλαιότερα. Γιατί αν υπήρχαν εκπαιδευμένοι εθελοντές από προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν και τώρα. Η Πορτογαλία αντιμετώπισε το 2017 τις μεγάλες πυρκαγιές της και με 10.700 εθελοντές που εκπαίδευσε και κινητοποίησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δ) Αν έχει γίνει ενημέρωση των κατοίκων, για το τί πρέπει να κάνει ο καθένας, αλλά και πού πρέπει να κατευθυνθεί στη δύσκολη στιγμή. Και αυτό, δεν έγινε ακόμη.
Προτάσεις που έχουν γίνει από το 2018
Α) Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών, νομίζω ότι πρέπει να κοπούν όλα τα επικίνδυνα για φωτιά δέντρα σε περιοχές που είναι δίπλα στο Σέιχ Σου και να φυτευτούν νέα δέντρα, που δεν καίγονται εύκολα, όπως η βελανιδιά και να απαγορευτεί αυστηρά η φύτευση πεύκων.
Β) Η ενημέρωση των κατοίκων, για το πώς θα αντιδράσει και πού θα πάει ο καθένας στη δύσκολη στιγμή νομίζω ότι μπορεί να γίνεται με σχετικό έγγραφο οδηγιών, που θα στέλνει ο Δήμος μαζί με τον λογαριασμό της ύδρευσης σε κάθε σπίτι. Δυστυχώς, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο σχέδιο της πολιτικής προστασίας.
Γ) Και το πιο σημαντικό, ιδιαίτερα απαραίτητο και απόλυτα αναγκαίο, νομίζω ότι είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης αντιπυρικής ζώνης κατά μήκος του οικισμού στο σύνορο με το δάσος του Σέιχ Σου, με πυροσβεστικούς κρουνούς, που η λειτουργία τους θα στηρίζεται και σε γεννήτριες, ενώ συγχρόνως θα παρέχεται εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε ήδη δρομολογηθεί και να γίνει σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Κώστας Μπαχαράκης
Μέλος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ