Βιβλιοπαρουσίαση: 1) Η Θεσσαλονίκη των νερών 2) Το νερό ως κοινό αγαθό πέρα από τις εταιρίες και το κράτος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μάρτη), ο Σύλλογος ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ Πεύκων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων Κολεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ, θα πραγματοποιήσει  την παρουσίαση δύο βιβλίων με θέμα το νερό.

Το πρώτο βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη των νερών», των Γιώργου Μπλιώνη και Μιχάλη Τρεμόπουλου, επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διαχείριση των χειμάρρων της. Και όχι μόνον την πόλη (το κέντρο), αλλά και τις γύρω περιοχές (Ρετζίκι, Πυλαία, Πολίχνη, Δενδροπόταμο κλπ). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μια οικολογική προσέγγιση της διαχείρισης των χειμάρρων και της αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως εφαρμόζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μητροπόλεις του κόσμου, ένα ζήτημα που είναι και πάλι εξαιρετικά επίκαιρο.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της «Αντιγόνης», με 368 σελίδες, με εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες, σε διαστάσεις 17×24.

Το δεύτερο βιβλίο «Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος» του Κώστα Νικολάου, στο πρώτο μέρος του προσεγγίζεται το νερό στη φύση και στην κοινωνία. Παρουσιάζεται ο κύκλος του νερού στη φύση, η επέμβαση της ανθρώπινης κοινωνίας με τη ρύπανση του νερού. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμε για το Νερό, η Διακήρυξη της Μασσαλίας και οι συλλογικότητες απ’ όλον τον κόσμο που την έχουν υπογράψει. Στο τρίτο μέρος διερευνάται το ελληνικό κίνημα για το νερό. Γίνεται αναφορά στους αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα, που οδήγησαν στη συγκρότηση του πανελλαδικού δικτύου κινημάτων και συλλογικοτήτων «Πανελλαδική Συμμαχία για το Νερό».

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις: UnivSSE Coop, με 175 σελίδες.

Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι:  κ.Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής Παιδαγωγικού στο ΑΠΘ,  κ.Βασίλης Μέλφος, επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, κ.Κώστας Νικολάου,  Δρ Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Διδάσκων Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στο ΑΠΘ και κ.Μιχάλης Τρεμόπουλος, δικηγόρος, π.ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 και ώρα 19.30 στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων (Ειρήνης 19).

Check Also

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Αγαπητά μέλη και φίλοι του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ Την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 18.30 το Συντονιστικό του …