Κοιμητήρια Πεύκων: Υπ.Εσωτερικών δικαιώνει το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ

Δημοσιεύουμε απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ερώτηση που υπέβαλε μέλος του συλλόγου μας, για τη νομική επεξήγηση του άρθρου 6 του Α.Ν. 582/1968, που αφορά στη λειτουργία κοιμητηρίων.

Απάντηση Υπ.Εσωτερικών για τα κοιμητήρια

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική απάντηση του Υπουργείου, ο κ.Δανιηλίδης και η παράταξή του μπορούσαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ, με το ίδιο τέλος ταφής για όλους, κάτι που δεν έκαναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

-την επιστολή της παράταξης του κ.Δανιηλίδη,

-την απάντηση του Συλλόγου μας,

και θα διαπιστώσετε ότι η νομική εξήγηση του Υπουργείου, μας δικαιώνει.

Παραμένει όμως το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ;

 

Νέα Αυτοδιοίκηση-Σίμος Δανιηλίδης

Αυτή είναι η αλήθεια για τα κοιμητήρια των Πεύκων…

Μερικές φορές είναι να απορεί κανείς με το επίπεδο του περιεχομένου του λόγου που δημόσια διατυπώνουν κάποιοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως φορείς και συλλογικότητες! Είναι να απορεί κανείς με τον τρόπο που διαχειρίζονται κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα της κοινωνίας, μη διστάζοντας να καταφύγουν σε παραποιήσεις γεγονότων και δεδομένων αλλά και στη χρήση ψευδολογιών, χάριν της εξυπηρέτησης των δικών τους σκοπιμοτήτων!

Μια τέτοια πρόσφατη περίπτωση που τροφοδοτεί τις παραπάνω σκέψεις είναι η υπόθεση των κοιμητηρίων Πεύκων, που κάποιοι, προκειμένου να ασκήσουν αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου μετερχόμενοι λαϊκίστικων συμπεριφορών προσπαθώντας να… ξεγελάσουν την τοπική κοινωνία, δεν διστάζουν να «στήνουν» τα δικά τους σενάρια και να κινδυνολογούν αβάσιμα. Δεν διστάζουν να διαδίδουν και ψευδείς πληροφορίες απλά για να πλήξουν τη δημοτική Αρχή.

Απέναντι στο ευαίσθητο αυτό θέμα η παράταξή μας στάθηκε και στέκεται με υπευθυνότητα, κάνοντας τα πάντα όχι μόνο να μην κλείσουν τα κοιμητήρια, όπως ψευδέστατα και ανυπόστατα κάποιοι διαδίδουν, αλλά ο χώρος να αναβαθμιστεί εξυπηρετώντας και καλύπτοντας πληρέστερα τις ανάγκες της περιοχής.

Τα κοιμητήρια, λοιπόν, δεν πρόκειται να κλείσουν, όσο κι αν κάποιοι επενδύουν το πολιτικό ή αυτοδιοικητικό τους μέλλον σ’ αυτό. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που εντέχνως αποκρύπτονται, είναι σαφέστατες. Από τη μια κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επέκταση του χώρου με τον αποχαρακτηρισμό παρακείμενης αναδασωτέας έκτασης, και από την άλλη για την αύξηση του αριθμού των ταφικών τμημάτων (σήμερα 580), με εσωτερικό ανασχεδιασμό και αναμόρφωση του χώρου.

Όσο για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των κοιμητηρίων Πεύκων, που δίνει πλέον το δικαίωμα ταφής σε δημότες και κατοίκους όλου του δήμου και με το ίδιο τιμολόγιο, γνωρίζουν οι πάντες πολύ καλά ότι κατέστη υποχρεωτική μετά τα δυο πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που εκδόθηκε για συνολικά 14 δήμους της Π.Κ.Μ., μεταξύ αυτών και ο δήμος μας. «…Οι δήμοι υποχρεούνται να παραχωρούν χώρο για τον ενταφιασμό παντός θανόντος δημότη ή και παντός άλλου θανόντος στην περιφέρειά τους ανθρώπου. Επιπλέον, η διαφοροποίηση της τιμής για όμοια δικαιώματα συνιστούν διάκριση στην επιβολή τελών χρήσης υπηρεσιών κοιμητηρίων στηριζόμενη στην ιδιότητα του δημότη», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτά.

Με ποιο δικαίωμα παραπληροφορούν τους συνδημότες και συμπολίτες μας υποστηρίζοντας με σθένος ότι ο όμορος δήμος Παύλου-Μελά, που αντιμετώπισε το ίδιο θέμα με τα κοιμητήρια της Ν.Ευκαρπίας, έπραξε το αντίθετο από αυτό του δήμου μας, δηλαδή διατήρησε το καθεστώς αποκλειστικά υπέρ των δημοτών και κατοίκων της Ν.Ευκαρπίας;

«Ο δήμος υποχρεούται να παραχωρήσει στα κοιμητήρια χώρο για τον ενταφιασμό κάθε θανόντα δημότη ή μη και κάθε άλλου θανόντος ανθρώπου στη διοικητική του περιφέρεια (…)», αναφέρει ο Κανονισμός Λειτουργίας Κοιμητηρίου Δ.Κ. Ευκαρπίας (αρθρ.3, παρ.3) που εγκρίθηκε το 2018. Γιατί αποκρύπτουν αυτή την αλήθεια, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο;

Για αυτό, λοιπόν, αποχώρησε η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων από το Δημ.Συμβουλίου: διότι κανείς από αυτούς δεν άντεχε να αντιμετωπίσει την αλήθεια κατάματα υπό τον φόβο των αποκαλύψεων.

Ένα είναι σίγουρο. Η παράταξή μας και η διοίκηση του δήμου πορεύεται με οδηγό την αλήθεια, τη νομιμότητα και την ισονομία των πολιτών… Κι όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες των Πεύκων.

 

Απάντηση του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ στο κείμενο της «ΝΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-Σίμος Δανιηλίδης»

— Για το ύφος της επιστολής που λάβαμε από την παράταξή σας κ. Δήμαρχε, δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο. Το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών των Πεύκων. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαπιστώσουν οι ίδιοι το επίπεδο του διαλόγου που υιοθετείτε.

— Για το περιεχόμενο όμως της επιστολής σας, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και να ενημερώσουμε τους κατοίκους των Πεύκων.

Η απάντησή μας έχει στόχο μόνον την αποκάλυψη της αλήθειας και δεν έχει καμία σχέση με τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του καθένα και τις απόψεις του για τη μεταθανάτια αξιοπρέπεια, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα.

1)      Η παρατήρηση της έκθεσης Ελεγκτών για τα κοιμητήρια των Πεύκων αναφέρει ξεκάθαρα ότι υπήρχε παράβαση στη λειτουργία τους, βάσει του άρθρου 6 του Α.Ν. 582/1968, γιατί προέβλεπε διαφορετικές χρεώσεις για το ίδιο δικαίωμα (ταφής).

2)      Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.1 του ίδιου νόμου, ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο.

3)       Άρα ήταν στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου να άλλαζε τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων των Πεύκων σύμφωνα  με την παρατήρηση των ελεγκτών όσον αφορά στα τέλη ταφής.

4)       Δεν υπάρχει παρατήρηση από την έκθεση των Ελεγκτών, που να επιβάλλει να «ανοίξουν» όλα τα  κοιμητήρια ελεύθερα σε όλους τους κατοίκους ενός  δήμου, ώστε να γίνεται ελεύθερη επιλογή από τον κάθε πολίτη για το κοιμητήριο ταφής του. Έτσι, καταργείται ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων.

5)      Όσον αφορά σ’ αυτό που αναφέρετε στο κείμενό σας ότι «…Οι δήμοι υποχρεούνται να παραχωρούν χώρο για τον ενταφιασμό παντός θανόντος δημότη ή και παντός άλλου θανόντος στην περιφέρειά τους ανθρώπου…», γιατί το αναφέρετε;

Μήπως θέλετε πάλι να πείτε το ίδιο; Ότι ο οποιοσδήποτε θανών  μπορεί να ζητήσει να ταφεί όπου θέλει αυτός και για αυτό το λόγο «ανοίξατε» τα κοιμητήρια Πεύκων για όλους τους πολίτες του Δήμου Νεάπολης- Συκεών;

Αυτό, ισχύει από τον ίδιο νόμο  582/1968, αλλά ως εξής.

Ένας θανών, μπορεί να ταφεί σε οποιονδήποτε δήμο θέλει στην Ελλάδα, εκεί όμως που θα του παραχωρήσει χώρο ταφής ο αντίστοιχος δήμος, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων του.

Μπορεί να ταφεί σε όποιον δήμο θέλει, αλλά όχι και σε όποιο κοιμητήριο του δήμου θέλει.

6)      Δημοσιεύουμε  απόσπασμα του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων της Δ.Ε. Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, όπου όπως φαίνεται στο άρθρο 2 παρ.2 του 2008, λειτουργούν μόνον για τους κατοίκους της Δ.Ε.Ευκαρπίας. Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή, είναι όμως σε στάδιο προετοιμασίας της εφαρμογής των παρατηρήσεων των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που αφορούν τα συγκεκριμένα κοιμητήρια.

7)      Σε ποιον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων Ευκαρπίας του 2018 αναφέρεστε στην επιστολή σας, ενώ δεν έχει αλλάξει ο κανονισμός τους;

8)      Σε ποια παράγραφο 3 του άρθρου 3 αναφέρεστε, όταν το άρθρο 3 έχει μόνον 2 παραγράφους;

9)      Αυτές ήταν οι αποκαλύψεις σας που δεν θα άντεχαν οι αποχωρήσαντες από το δημοτικό συμβούλιο – όπως γράφετε στην επιστολή σας;

10)   Κύριε δήμαρχε, εντελώς αιφνιδιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες, εσείς και η παράταξή σας,  αγνοήσατε τους κατοίκους των Πεύκων. Δεν ζητήσατε ούτε τη γνώμη τους, δεν κάνατε ούτε μία ενημερωτική συγκέντρωση.

11)    Για το θέμα αυτό, δεν συνεδρίασε ούτε το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Πεύκων (θεσμικό όργανο, όπου έχετε την πλειοψηφία), οι εκλεγμένοι συμπολίτες μας, οι εκπρόσωποί μας, όπως είχαν υποχρέωση, για ένα θέμα που αφορούσε τα Πεύκα.

12)   Αυτή είναι η  καταγραφή της πραγματικότητας, χωρίς κανένα σχόλιο.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Επόμενη προβολή

Λόγω των δυο τριημέρων, Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνει προβολή ταινιών κατά …