Θερινό σινεμά στα Πεύκα: Τα παράπονα στο Δήμαρχο (L’ora Legale)

Καλοκαίρι, χαλαρή διάθεση, γι’ αυτό και μεις συνεχίζουμε με κωμωδία. Όπως άλλωστε και το κοινό μας το ζητά.

Έτσι, στην προβολή της κινηματογραφικής μας λέσχης “Σινεμά στα Πεύκα” θα δούμε την ταινία:

Τα παράπονα στο Δήμαρχο

L’ora Legale

2017, Ιταλική κωμωδία, 92΄

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνο Πικόνε, Σαλβατόρε Φικάρα

Παίζουν: Βαλεντίνο Πικόνε, Σαλβατόρε Φικάρα, Φαμπρίζιο Τεστίνι, Εντοάρντο ντι Άντζελις, Νικόλα Γκουαλιανόνε

Υπόθεση:

Καθώς ένα οικονομικό σκάνδαλο ξεσπάει παραμονές των εκλογών, οι δημότες ενός μικρού χωριού της Σικελίας κάνουν την υπέρβαση και δεν ψηφίζουν τον διεφθαρμένο, παλαιοκομματικό πρώην δήμαρχο, αλλά έναν ιδεαλιστή δάσκαλο που υπόσχεται ισονομία και πάταξη της διαφθοράς. Όταν όμως αρχίζει να εφαρμόζει τις εξαγγελίες του, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται, σε μια αφελή και φαρσική, αλλά κατά στιγμές αστεία κωμωδία, που θυμίζει το «Πού Πάω, Θεέ μου;» αλλά και παλιό ελληνικό σινεμά.

Ο Σάλβο Φικάρα και ο Βαλεντίνο Πικόνε είναι δύο κωμικοί γεννημένοι στο Παλέρμο, οι οποίοι ξεκίνησαν από stand up παραστάσεις, πέρασαν στο θέατρο και κατόπιν στον κινηματογράφο, γράφοντας και σκηνοθετώντας οι ίδιοι τον εαυτό τους, ως Φικάρα & Πικόνε, σε μια σειρά από εμπορικές επιτυχίες. Όπως και τα φετινά «Παράπονα στο Δήμαρχο», στα οποία υποδύονται δύο συγγενείς ενός καθηγητή, ο οποίος αποφασίζει, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, να κατεβεί για δήμαρχος μιας μικρής κωμόπολης της Σικελίας. Υπόσχεται ισονομία, εφαρμογή της τάξης και πάταξη της διαφθοράς, καταφέρνοντας τελικά να εκθρονίσει τον παλαιοκομματικό και κομπιναδόρο πρώην δημοτικό άρχοντα.

Η αλλαγή μοιάζει καλοδεχούμενη, μέχρι που ο καινούργιος δήμαρχος αρχίζει να εφαρμόζει όλα όσα υπόσχεται, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την άτακτη, ημιπαράνομη και «νοτιοευρωπαϊκή» καθημερινότητα στην οποία είχαν όλοι βολευτεί. Με αφελές και φαρσικό χιούμορ, που με το ένα πόδι πατάει στη (γραφική) πραγματικότητα και με το άλλο στην εύκολη υπερβολή, τα «Παράπονα…» γαργαλάνε τον θεατή με γνώριμες καταστάσεις που διογκώνονται μέχρι το ξεχειλωμένο άκρο τους. Κάποιες είναι αλήθεια πως βγάζουν γέλιο, οι περισσότερες μετατρέπονται σε τηλεοπτικής λογικής αφέλειες (αν όχι κρυάδες) και το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει το περσινό «Πού Πάω, Θεέ μου;» αλλά και παλιό ελληνικό σινεμά. Το φινάλε, πάντως, εκπλήσσει με τον αυτοσαρκασμό του, ο οποίος ξεφεύγει από τα όρια της φτηνής φάρσας.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, στις 9 μμ, στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών (οδός Ζωοδόχου Πηγής), με ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες: Φανή Ζέτου, τηλ. 6984765975

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Λεωφορείο της συμφοράς

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία: …