ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Night on Earth

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις θερινές της προβολές με την ταινία

Night on Earth (1991)

Σκηνοθέτης: Jim Jarmusch
Σενάριο: Jim Jarmusch
Ηθοποιοί: Roberto Benigni, Winona Ryder, Jeana Roulands…
Πρωτότυπη μουσική: Tom Waits

Υπόθεση
Το “Night on Earth” αποτελείται από πέντε ανεξάρτητες ιστορίες οι οποίες διαδραματίζονται σε πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου κι έχουν στο κέντρο τους μια κούρσα με κάποιο ταξί.

Στο Λος Άντζελες μια κυρία προσπαθεί να πείσει τη νεαρή ταξιτζή να κάνει μια οντισιόν για ηθοποιός, στη Νέα Υόρκη ο γερμανός μετανάστης οδηγός του ταξί, δεν ξέρει να οδηγάει, στο Παρίσι ο οδηγός έχει περιέργεια για την τυφλή πελάτη, στην Ρώμη ο οδηγός νιώθει την ανάγκη να εξομολογηθεί στον ιερέα που μεταφέρει και στο Ελσίνκι ο οδηγός λιώνει τους μεθυσμένους πελάτες του με τη συναισθηματική ιστορία που έχει να διηγηθεί.

Κριτική
Μια έξυπνη κι ανθρώπινη ταινία με απλό στήσιμο και χιούμορ από τα ικανά χέρια του Τζάρμους.

Η Γουιόνα Ράιντερ καλή στον ρόλο της ταξιτζούς του Λος Άντζελες, όμως την παράσταση μάλλον κλέβει ο Μπενίνι, σε μια ανεκδιήγητη ερμηνεία γεμάτη αυτοσχεδιασμό, που του πάει πολύ.

Την ταινία ντύνει με τον καλύτερο τρόπο η πολύ ταιριαστή και χαρακτηριστική μουσική του Τομ Γουέτς.

Ένα απόσπασμα από συνέντευξη του σκηνοθέτη:
Είχα ο ίδιος πολλές παράξενες εμπειρίες μέσα σε ταξί, κυρίως στην Νέα Υόρκη… και σε άλλα μέρη. Έτσι αυτό που μου άρεσε πραγματικά ήταν πως μέσα σε ένα ταξί είσαι μέσα σε έναν χώρο μόνος με κάποιον, δίχως να έχει επενδυθεί κάτι στην σχέση αυτή. Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις, να είσαι τελείως ειλικρινής ή ανειλικρινής, κι αυτή η ελευθερία στην στενή σχέση μ’ έναν ξένο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών (οδός Ζωοδόχου Πηγής).

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …