ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Another Round (Πλοκή)

Η Κινηματογραφική Λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” ξεκινάει τις προβολές των διακεκριμένων ταινιών με την ταινία

Another Round

Η Πλοκή

Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg

Σενάριο: Tobias Lindholm

Παίζουν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe

Δανέζικη ταινία που χαρακτηρίστηκε η καλύτερη ταινία του 2020.

Υπόθεση

Μια ομάδα παλιών φίλων διδάσκει σε ένα τοπικό λύκειο. Ο Martin (Mikkelsen) είναι καθηγητής ιστορίας, παντρεμένος με δύο παιδιά, που έχει χάσει κάθε ενθουσιασμό τόσο για την οικογενειακή ζωή του όσο και για τη διδασκαλία του και τους μαθητές του. Μια νύχτα βγαίνει με τους φίλους του, ο ένας εκ των οποίων αναφέρει μια περίεργη ιδέα: βασισμένος στο έργο του ψυχίατρου Skarderud, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους κάτω του επιθυμητού ορίου (0,05%), όριο που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν μια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η αυξημένη κοινωνικότητα, η χαλάρωση, η μείωση του στρες και των αναστολών κλπ. Ο Martin, σε συνεχή απογοήτευση με την μετριότητα της ζωής του, αρχίζει και εφαρμόζει αυτήν την θεωρία, πίνοντας στο σχολείο. Σύντομα οι τέσσερις φίλοι ξεκινούν ένα πείραμα, δηλαδή να διατηρούν διαρκώς το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,05% και να δουν τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητά τους. Πράγματι, ο Martin γίνεται πιο διασκεδαστικός, προσελκύει τους μαθητές του στο μάθημα με πιο ψυχαγωγικές παραδόσεις, ενώ καταφέρνει και αναζωπυρώνει για λίγο τις οικογενειακές του σχέσεις. Όλα όμως αυτά αρχίζουν και κλονίζονται, όταν το παρεάκι αποφασίζει να αυξήσει την δόση αλκοόλ, πιέζοντας προς επικίνδυνα όρια. Οι επιπτώσεις-για κάποιους τραγικές- δεν αργούν να φανούν…

Η Κριτική
Το Another Round (Druk στα δανέζικα) επιχειρεί να εξερευνήσει τα προσωπικά όρια. Είναι δηλαδή μια ταινία σχεδόν αριστοτελικής σημασίας, από την άποψη ότι θέλει να δει πού εδράζεται το μέτρο και η αρετή και πότε αρχίζει η ακρότητα και η (αυτο)καταστροφή. Η απάντηση δίνεται σχεδόν με ποσοτική ακρίβεια: όσο καιρό οι φίλοι διατηρούν το ελάχιστο όριο (0,05%) τότε απολαμβάνουν μια ανανέωση της καθημερινότητάς τους. Όταν όμως πιέζουν άνωθεν τότε αρχίζουν να αναδύονται δυσάρεστες επιπλοκές, όπως συζυγικοί καυγάδες, εμετοί, λιποθυμίες, απειλή απόλυσης κλπ. Η ταινία του Vinterberg φαίνεται να ρωτάει “έχει το μεθύσι και η απόλαυση ένα ποσοτικό μέτρο;”

Πάντως, το Another Round δεν φαίνεται να παίρνει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, εκεί που φαίνεται να παίρνει μια θέση ξαφνικά την αναιρεί και φτάνει στο αντίθετο συμπέρασμα: το αλκοόλ αρχικά παρουσιάζεται ως θετικό, αργότερα όμως φαίνονται τα δυσάρεστα αποτελέσματά του. Φαίνεται λοιπόν πως φτάνουμε στο γνωστό συμπέρασμα: δεν είναι θέμα της ίδιας της ουσίας, αλλά του πώς τη χρησιμοποιείς.

Το Another Round έχει επίσης δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Mikkelsen και τον Thomas Bo Larsen, οι οποίοι και οι δύο έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Vinterberg (ο πρώτος στο εκπληκτικό The Hunt και ο δεύτερος στο επίσης αριστουργηματικό “Festen”). Ο Δανός σκηνοθέτης επίσης χρησιμοποιεί μια διαρκώς κινούμενη κάμερα, προφανώς επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πρωτοπόρου του κινηματογραφικού Δόγματος 95 (μαζί με τον άλλον μεγάλο Δανό, τον Lars von Trier). Έτσι, σκηνοθεσία και ερμηνείες δημιουργούν μια συνεχή ένταση που ξεσπάει σε κωμικοτραγικά σκηνικά.

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ. στο προαύλιο του κτηρίου Καλογριών με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …