ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι

Ξαφνικά… φέτος το καλοκαίρι

 

Η κινηματογραφική λέσχη «Σινεμά στα Πεύκα» παρουσιάζει ένα νέο μικρό αφιέρωμα με τίτλο «θεϊκές ερμηνείες» με 2 αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

 

Ξεκινάμε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου με την κλασσική δημιουργία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς: «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» (Suddenly, Last Summer – 1959). Πρόκειται για ένα θρίλερ μυστηρίου, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Τένεσι Γουίλιαμς, με τρεις σπουδαίους ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους αντιστοίχους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Μοντγκόμερι Κλιφτ και την Κάθριν Χέμπορν.

Τόσο η Χέμπορν, όσο και η Τέιλορ κέρδισαν με την ερμηνεία τους μία υποψηφιότητα για Όσκαρ στην Κατηγορία ‘Α Γυναικείου Ρόλου – αλλά νικήτρια εκείνη την χρονιά ήταν η Σιμόν Σινιορέ για την ερμηνεία της στο φιλμ “Ανεμοστρόβιλος του Πάθους”, ταινία που απολαύσαμε στη λέσχη μας.

Όπως γράφει στο σημείωμά του ο κριτικός κιν/φου Αλέξης Δερμεντζόγλου:

«Θεατρικό έργο στη μεγάλη οθόνη ή ψυχολογικό νουάρ; Με εκθαμβωτικούς ρόλους, περίφημη ασπρόμαυρη φωτογραφία, λειτουργικά ντεκόρ και “γλυκό” μοντάζ, η ψυχοπαθολογία που πάντα χαρακτηρίζει τον Τένεσι Γουίλιαμς σβήνει διακριτικά. Aποχρωματίζεται και δίνει τη θέση της στην αποφλοίωση, στη σταδιακή αποκάλυψη, όπου η ψυχαναλυτική μέθοδος οδηγείται στους δρόμους του νουάρ. Τι έγινε, άραγε, με το απόν σημαίνον του Σεμπάστιαν;

Το flash back ως ερμηνεία, γνώση και “διόρθωση” μιας ως τότε “πειραγμένης” ιστορίας; Η αποκατάσταση, η επανόρθωση, η πραγματική “αλήθεια” και όχι η υποκειμενική προβολή της. Η φωτογραφική αντίληψη μέσω του μοντάζ, χάρη και στα έξοχα, απειλητικά ντεκόρ, δίνει την αίσθηση της εξόρυξης. Ανοίγονται χαίνουσες οπές στο φιλμικό σώμα, που ξερνούν τα συντρίμμια, τα κομμάτια του κατακερματισμένου σώματος, το απωλεσθέν σημαίνον. Πληγές, λείψανα, αφροί νερού και η αποκατάσταση. Η αλήθεια γιατρεύει ή ξεβολεύει. Ίσως η καλύτερη διασκευή θεατρικού έργου στη μεγάλη οθόνη».

Η προβολή της ταινίας θα γίνει στις 20.30 στο προαύλιο του κτηρίου των καλογριών (είσοδος επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής) στα Πεύκα.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024