ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Το λιμάνι της αγωνίας

Επανεκκίνηση με Μάρλον Μπράντο

Μετά τη διακοπή της θερινής ραστώνης και μετά από το μεγάλο αφιέρωμα «Μια πόλη, μια ταινία», η Κινηματογραφική Λέσχη  του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ επανέρχεται με ένα νέο μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο ηθοποιό Μάρλον Μπράντο.

Το αφιέρωμα ξεκινά την Τετάρτη 23 Αυγούστου με την ταινία του Ελίας Καζάν «Το λιμάνι της αγωνίας» του 1954, για την οποία ο Μπράντο πήρε το πρώτο του βραβείο Όσκαρ, μαζί με άλλα 7 που απέσπασε η ταινία.

Στο σενάριο του, ο συγγραφέας  Μπαντ Σούλμπεργκ διηγείται την ιστορία του Τέρι Μαλόι, ενός νεαρού πρώην μποξέρ που δουλεύει ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο ελέγχει η τοπική μαφία. Αν και αρχικά απόλυτα ανεκτικός απέναντί της, δεν θα αντέξει τις ενοχές και θα αποφασίσει να καταθέσει την αλήθεια στην επιτροπή που ερευνά τα σχετικά εγκλήματα.

Η ταινία γυρίστηκε λίγο μετά από την κατάθεση του Καζάν στην επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, στην οποία αποκάλυψε ονόματα κομμουνιστών συναδέλφων του, μια επώδυνη (και επονείδιστη) διαδικασία που θα τον τραυματίσει βαθιά, οπλίζοντάς τον με μια μαρτυρική ωριμότητα. Θα τη μετατρέψει σε μια ασυγκράτητη κινηματογραφική ορμή που ξεχειλίζει από το «Λιμάνι της Αγωνίας», ένα ρωμαλέο κοινωνικό δράμα που σόκαρε με το ρεαλισμό και την αφηγηματική δύναμή του. Σκηνοθετημένο σαν μια σπαρακτική χορογραφία και ερμηνευμένο με μοντέρνο δυναμισμό, αποτελεί μια εμβληματική στιγμή του μεταπολεμικού αμερικανικού σινεμά.

 

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου στις 21.00 στο θερινό μας σινεμά που βρίσκεται μέσα στην πίσω αυλή του κτηρίου των Καλογραιών στα Πεύκα, πίσω από το Γυμνάσιο, με είσοδο επί της Ζωοδόχου Πηγής.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024