ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΧΕΡΙ

Όταν ο Σινάτρα δεν ήταν –μόνο- τραγουδιστής

Ολοκληρώνοντας το μικρό αφιερωμα «θεϊκές ερμηνείες», η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ «Σινεμά στα Πεύκα» θα προβάλλει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου το πολύκροτο, μελοδραματικό νουάρ του Ότο Πρέμινγκερ «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» (ΗΠΑ, 1955).

Πρωταγωνιστούν οι Φρανκ Σινάτρα (πρόταση για Όσκαρ α’  ανδρικού ρόλου), Κιμ Νόβακ, Έλινορ Πάρκερ. Η μουσική είναι του Έλμερ Μπέρνσταιν (πρόταση για Όσκαρ), η έξοχη φωτογραφία του Σαμ Λίβιτ και τα μοναδικής αξίας ζενερίκ του Σολ Μπελ, ενώ εντυπωσιάζει η καλλιτεχνική διεύθυνση που προτάθηκε για Όσκαρ.
Είναι η πρώτη αμερικανική ταινία που με τόλμη και ειλικρίνεια αναφέρθηκε άκρως ρεαλιστικά στα ναρκωτικά και την εξάρτησή τους, χάρη στη δύναμη του ευρωπαϊκής καταγωγής Πρέμινγκερ.

 Για την ταινία έγραψε ο Αλ. Δερμεντζόγλου:

«Πού να πρωτομείνω σ’ αυτό το εκ παρεκκλίσεων νουάρ; Στις βελόνες που τρυπάνε τα χέρια του Σινάτρα, στην εκπληκτική τζαζ μουσική που μετατρέπει την ταινία σε μουσικότροπο ή στο παραισθητικό στιλ που είναι γυρισμένη, παραπέμποντας αισθητικά σ’ ένα μαστούρωμα; Τέτοια υπέροχη κολλώδη φωτογραφία και τέτοια καλλιτεχνικά ζενερίκ αρχής επιτρέπουν στον Πρέμινγκερ για μια ακόμη φορά να περάσει σ’ ένα (κρυφό) νεκροφιλικό σχόλιο.
Σ’ αυτό το βασίλειο των ζωντανών νεκρών και των εκπεσόντων αγγέλων, τί μετράει παραπάνω; Η παραίσθηση, η σκηνοθεσία του βλέμματος ή οι άψογοι ρόλοι σ’ ένα θέατρο εξαρτήσεων και εξαπατήσεων; Ο Πρέμινγκερ αναρωτιέται τί ακριβώς συμβαίνει. Είναι μια επίδειξη μέγιστης υποκριτικής τέχνης, είναι ένας χώρος που αρνούμαστε να διερευνήσουμε ή μήπως το άβατο ενός λεηλατημένου τοπίου σχέσεων;
Κι ακόμα, τί σημαίνει η ακινησία; Ποιο ψυχαναλυτικό σύνδρομο εδρεύει εδώ; Τί θα έλεγε ο Μπουνιουέλ για τον Άνθρωπο με το χρυσό χέρι;
Και ξαφνικά το θαύμα, ο μέγας ρόλος, δηλαδή η αποκάλυψη του ομφάλιου λώρου. Και ξαφνικά ο άνδρας πετάει, απογειώνεται. Το φιλμ έχει τη δομή και την ατμόσφαιρα του νουάρ, διαθέτει και ένα ισχυρό μυστικό, αλλά, πάνω απ’ όλα, τον Πρέμινγκερ, που σκηνοθετεί απόκοσμα, οριοθετώντας τη μαγική υπερβολή ως τα όριά της, το ανέφικτο ως το προσδοκώμενο, το απίθανο ως εφικτό, την (πολλαπλή) εξάρτηση ως το αναγκαίο για να αλλάξει η ματιά στον κόσμο».

Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη στις 20.30 στο προαύλιο του κτηρίου των καλογριών (είσοδος επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής) στα Πεύκα.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024