ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: “Ιστορίες της Νέας Υόρκης”

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

Μια πόλη… μια ταινία

Την Κυριακή 25 Ιουνίου η κινηματογραφική λέσχη μας μετακομίζει στον χώρο που βρίσκεται πίσω από το κτήριο των Καλογραιών (η είσοδος επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής) για τη θερινή της σεζόν. Οι δωρεάν προβολές θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 21.00 το βράδυ.

Φέτος θα ξεκινήσουμε με μία σειρά ταινιών παλαιών και νεότερων που σχετίζονται αμέσως ή εμμέσως με μία μεγαλούπολη του κόσμου. Γι αυτό και το όνομα της πόλης περιλαμβάνεται στον τίτλο της ταινίας.

Η ταινία

Πρώτη ταινία της σειράς το «Ιστορίες της Νέας Υόρκης» του 1989, την οποία υπογράφουν τρεις μεγάλοι σκηνοθέτες. Οι Γούντι Άλεν, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάρτιν Σκορτσέζε και στην οποία πρωταγωνιστούν οι Νικ Νόλτε, Ροζάνα Αρκέτ, Γούντι Άλεν, Μία Φάροου, Τζ.Τζιανίνι κά.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα του Δυτικού Κόσμου.

Όπως διαβάσαμε σε κάποια κριτική του Cine.gr  η ταινία κατάφερε να διχάσει το ελληνικό κοινό σ` εκείνους που απογοητεύτηκαν εντελώς και σ` εκείνους που αναζήτησαν και βρήκαν τις κρυμμένες ποιότητές της και επιπλέον, προσπάθησαν να τις υπερασπιστούν.

Βλέποντας την κανείς σήμερα, μπορεί να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει με ευχαρίστηση, την νευρική και αεικίνητη σκηνοθετική ματιά του Scorsese. Τη λεπτότητα και την εσωτερικότητα της προσέγγισης της Sofia Coppola που σε νεαρή ηλικία (μόλις 17 ετών), συνυπογράφει μαζί με τον μπαμπά της, το σενάριο της δεύτερης ταινίας. Και τέλος, πάνω απ΄ όλα, να γελάσει με μια από τις πιο αστείες ιστορίες που γύρισε ποτέ ο Woody Allen.

Η πόλη: Νέα Υόρκη.

Η περιοχή κατοικούνταν από τους ιθαγενείς Αμερικανούς Lenape κατά τη στιγμή της ευρωπαϊκής της ανακάλυψης το 1524 από τον Giovanni da Verrazzano, έναν εξερευνητή της Φλωρεντίας στην υπηρεσία του γαλλικού στέμματος, που την ονόμασε “Nouvelle Angoulême“.

Ο ευρωπαϊκός οικισμός άρχισε με την ίδρυση μιας ολλανδικής εταιρίας εμπορίου γούνας, στο νότιο άκρο του Manhattan το 1614 και στη συνέχεια ονομάστηκε “Nieuw Amsterdam” (Νέο Άμστερνταμ). Ο επικεφαλής της ολλανδικής αποικίας Peter Minuit αγόρασε το νησί του Manhattan από τους Lenape το 1626 προς 60 φιορίνια (περίπου 1000 δολάρια το 2006). Ένας θρύλος λέει ότι το Manhattan αγοράστηκε για γυάλινες χάντρες αξίας $24. Το 1664, η πόλη παραδόθηκε στην Αγγλία και μετονομάστηκε.

Σε όλο το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η πόλη έγινε ένα παγκόσμιο κέντρο για τη βιομηχανία, το εμπόριο, και την επικοινωνία.

Η Νέα Υόρκη έγινε η πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή στον κόσμο, στις αρχές του 1920 και η μητροπολιτική περιοχή που ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κατοίκους στις αρχές του 1930, έγινε η πρώτη μεγαλούπολη στην ανθρώπινη ιστορία.

Η Νέα Υόρκη βγήκε αλώβητη από τον πόλεμο ως η κορυφαία πόλη του κόσμου, με τη Wall Street να οδηγεί την Αμερική ως την κυρίαρχη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Η έδρα των Ηνωμένων Εθνών τόνισε την πολιτική επιρροή της Νέας Υόρκης, και η άνοδος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στην πόλη της Νέας Υόρκης αντικατέστησε το Παρίσι ως το κέντρο της τέχνης του κόσμου.

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 9 μ.μ. κτήριο Καλογριών.

Σας περιμένουμε

Είσοδος ελεύθερη

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …