ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ: “Ατιμασμένη και εγκαταλελειμμένη”

Θυμίζει… Ξανθόπουλο, αλλά είναι σάτιρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη «Σινεμά στα Πεύκα» παρουσιάζει την Τετάρτη 31 Αυγούστου τη δεύτερη ταινία του αφιερώματος στην ιταλική σάτυρα. Πρόκειται για τη βραβευμένη κοινωνική σάτιρα του Πιέτρο Τζέρμι «Ατιμασμένη και εγκαταλελειμμένη» (Ιταλία, 1964, ασπρόμαυρη, 115′). Παίζουν: Στεφανία Σαντρέλι, Σάρο Ούρτσι, Άλντο Πουλίζι, Λάντο Μπουτσάνκα.

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν στον προαύλιο χώρο του κτηρίου των Καλογραιών που βρίσκεται επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής στις 21.00. Την ταινία θα προλογήσει φίλος της λέσχης ενώ μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια ανήλικη στη Σικελία της δεκαετίας του ’60 μένει έγκυος από τον αρραβωνιαστικό της αδερφής της και αναγκάζεται να τον παντρευτεί για να σώσει την τιμή της οικογένειάς της.

Εκπληκτικό ηθογραφικό δράμα του νεορεαλιστικού Ιταλικού κινηματογράφου, που τη δεκαετία του 1960 ήταν στο φόρτε του. Η ταινία περιέχει κωμικά (ή τραγικά στοιχεία, ανάλογα πως τα βλέπει κανείς…), καθώς ξεδιπλώνονται οι πιεσμένοι ανθρώπινοι χαρακτήρες και τα αισθήματά τους. Οι συνέπειες της λαγνείας στην αυστηρή συντηρητική κοινωνία (η οποία δοξοποιούσε μεν την παρθενιά της γυναίκας μέχρι τον γάμο, αλλά δεν σταματούσε τα αρσενικά από το να κυνηγάνε λυσσασμένα το προγαμιαίο σεξ), καθώς και η ανάκτηση της χαμένης οικογενειακής «τιμής» στοιχειώνουν το έργο και ορίζουν την καθημερινότητα πλέον των πρωταγωνιστών του.

Οι ερμηνείες είναι ρεαλιστικές και εκπληκτικές, ιδιαίτερα του πατέρα-αφέντη Ασκαλόνε (Σάρο Ούρτσι), της ατιμασμένης κόρης Αγκνές Ασκαλόνε (Στεφανία Σαντρέλι) και του άβουλου γιού Αντόνιο Ασκαλόνε (που τον υποδύεται ο θρυλικός κωμικός της ιταλικής φαρσοκωμωδίας Λάντο Μπουτσάνκα).

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ «ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ»

Για τη σκηνοθεσία του Πιέτρο Τζέρμι, που κινείται στα όρια της κοινωνικής ηθογραφίας χωρίς ποτέ να γίνεται φολκλόρ.
2.    Για το σενάριο των Βιντσεντσόνι και Άτζε-Σκαρπέλι, που συλλαμβάνει άριστα το πνεύμα της σικελικής υπαίθρου.

3.    Για την αναπαράσταση μιας κοινωνικής πραγματικότητας που θυμίζει σε πολλά την ελληνική.

4.    Για τον λεπτό χειρισμό ενός ευαίσθητου κοινωνικού θέματος, του ερωτικού κυνηγιού των αντρών και της πάση θυσίας αγνότητας των γυναικών.

5.    Για τη σπουδαία ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Στεφανία Σαντρέλι, που αποδίδει πειστικά την εγκλωβισμένη κόρη.

6.    Για τους ρόλους των υπολοίπων χαρακτήρων, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση εγκλωβισμού με την κεντρική ηρωίδα.

7.    Για τα κωμικά στοιχεία της πλοκής, που ανακουφίζουν την ένταση, χωρίς να βαίνουν εις βάρος του κεντρικού νοήματος.

8.    Για τη μουσική επένδυση του Κάρλο Ρουστικέλι, σαρκαστική και ταυτόχρονα δραματική.

9.    Για τη φωτογραφία του Αγιάτσι Παρολίν, που αν και ασπρόμαυρη, αποδίδει τέλεια τον εκτυφλωτικό ήλιο που λειτουργεί πιεστικά προς τους ήρωες.

10.  Γιατί η ταινία είναι ίσως η πλέον αντιπροσωπευτική μεταξύ των ιταλικών της ίδιας θεματολογίας.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …