Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης και συγκέντρωση συμπαράστασης των συμπολιτών μας που υπερασπίστηκαν τα δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς με τα σώματά τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στηρίζει το “Δίκτυο για το αστικό πράσινο SOSε τα δέντρα” στον δίκαιο αγώνα του.

Παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίου τύπου του Δικτύου.

 

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των 14 συμπολιτών μας που υπερασπίστηκαν τα 41 δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς με τα σώματά τους.

Αρχές 2022: το Δημοτικό Συμβούλιο, αποκλειστικά με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης του κ. Ζέρβα, αποφασίζει την κοπή 4.000 δέντρων που χαρακτηρίζονται “άρρωστα και επικίνδυνα” χωρίς να έχει προηγηθεί ξεχωριστή αυτοψία για το καθένα από αυτά.

2022 – 2023: Κόβονται περισσότερα από 700 δέντρα. Παράλληλα, κλαδεύονται δεκάδες χιλιάδες, με βαθύ κλάδεμα/καρατόμηση, που σύμφωνα με τους δασολόγους οδηγεί στο μαρασμό ή τον θάνατό τους. Η δαπάνη για κοπές και καρατομήσεις ανέρχεται περίπου στα 6 εκατ. ευρώ.

Νοέμβριος 2023: Ιδρύεται το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”, που κάνει κάθε νόμιμη προσπάθεια για να αποτρέψει την άδικη μαζική κοπή και καταστροφική κλάδευση των ελάχιστων δέντρων της πόλης.

Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023: Πέντε ειδικοί επιστημονικοί φορείς διατυπώνουν σοβαρές αντιρρήσεις για τις μαζικές κοπές και κλαδεύσεις, κάνοντας έκκληση στην απερχόμενη δημοτική διοίκηση να μην τις πραγματοποιήσει.

Μέσα Μαρτίου 2023: Μηχανήματα ιδιωτικής εταιρίας ξεκινούν να κόβουν 41 δέντρα του πάρκου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Μέλη του “SOSε τα Δέντρα” και άλλοι πολίτες, στέκονται επί μέρες μπροστά στα δέντρα, σε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, καταθέτοντας ταυτόχρονα στο Δικαστήριο αίτημα για διαταγή προσωρινής παύσης της κοπής και ασφαλιστικά μέτρα.

13 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν να εκδικαστεί το αίτημα προσωρινής παύσης: Αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 14 άτομα που, απολύτως ειρηνικά, έχουν βάλει τα σώματά τους μπροστά στα δέντρα. Μεταφέρονται με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα και στα δικαστήρια, όπου τους απαγγέλλεται η κατηγορία της “παράνομης βίας”. Αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από το πάρκο, τα 41 δέντρα κόβονται, ενώ δεν έχει καν εκδικαστεί το αίτημα για την προσωρινή παύση.

Στην πόλη με το λιγότερο ποσοστό πρασίνου και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη, η απερχόμενη δημοτική διοίκηση στράφηκε εναντίον των πολιτών που προσπαθούν και έχουν το δικαίωμα να προστατέψουν τα δέντρα και την υγεία τους (Σύνταγμα, Άρθρο 24, παρ.1)! Συμπαραστεκόμαστε τους συμπολίτες  μας, που με γενναιότητα αγωνίστηκαν ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα της καταστροφής των δέντρων της Θεσσαλονίκης.

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ., στον πολυχώρο WE (Λεωφόρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη), διοργανώνουμε συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα με τους Ευγένιο Δερμιτάσογλου, Biv για Biv quartet, Nowruz, Ρουμπαγιάτ, που στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα μας. Όποιος επιθυμεί, μπορεί επίσης να καταθέσει ένα ποσό, έστω μικρό, στον παρακάτω λογαριασμό:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  – IBAN GR5801102170000021748006802  –  Swift code: ETHNGRAAXXX

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ  – αιτιολογία παραλήπτης: ΔΕΝΤΡΑ / ονοματεπώνυμο

 

Τη Δευτέρα, στις 10.00 το πρωί, οργανώνουμε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια!

Σας περιμένουμε και στις δύο εκδηλώσεις, όλες και όλους, για να στηρίξουμε τους συλληφθέντες και το δικαίωμά μας σε μια πράσινη, βιώσιμη Θεσσαλονίκη και σε μια δημοτική διοίκηση που διαβουλεύεται και σέβεται τους πολίτες!

Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024