Σιωπηλή διαμαρτυρία για να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ

Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα»

Σε συμμετοχή σε σιωπηλή διαμαρτυρία καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα δέντρα», την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας, ζητώντας να γίνει η Πλατεία Ελευθερίας Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι πάρκινγκ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου. Το Δίκτυο «SOSε τα Δέντρα» τονίζει ότι μόνο μία πλατεία με δέντρα και πράσινο μπορεί να αναδείξει τη μνήμη και την ιστορία των Εβραίων συμπολιτών μας και διατρανώνει τη διαμαρτυρία του ενάντια στις μεθοδεύσεις που αγνοούν την ιστορική μνήμη της πόλης και καταστρέφουν τα υπολείμματα πρασίνου σε αυτήν.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ. Σύνθημα μας: «Η Πλατεία Ελευθερίας να γίνει Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου και όχι Πάρκινγκ!». Πάρκο Μνήμης που θα θυμίζει το «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942, όταν η εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας βασανίστηκε και εξευτελίστηκε στο πρόσωπο των χιλιάδων αντρών της, αντρών που υπέμειναν για ώρες ανυπόφορα και ατιμωτικά «γυμνάσια»  κάτω από τον καυτό ήλιο. Πάρκο Μνήμης, το οποίο θα τιμά τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίους και Εβραίες συμπολίτες μας που  εξοντώθηκαν από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένας ιστορικός χώρος που πρέπει να τιμάται δεν μπορεί να είναι χώρος αυτοκινήτων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, γιατί σε μια τσιμεντούπολη σαν τη Θεσσαλονίκη με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση δεν μας χρειάζεται ένα πάρκινγκ που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο, ειδικά όταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα υπάρχει πάρκινγκ 850 θέσεων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, που θα δίνει πνοή σε μια πόλη με τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου στην Ευρώπη (κάτω από 1,5 τετραγωνικό πρασίνου ανά κάτοικο, όταν ορίζεται ότι το κατάλληλο ποσοστό είναι περίπου τα 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο). Οι δεντροστοιχίες και οι χώροι πρασίνου εντός του αστικού ιστού βοηθούν στο μικροκλίμα της περιοχής, μειώνουν την θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελούν χώρο συνάντησης των κατοίκων.

Πάρκο Μνήμης και Πρασίνου, γιατί μετά τις ατεκμηρίωτες επιστημονικά κοπές και τις μαζικές, χωρίς να τηρούνται τα πρωτόκολλα για κάθε δέντρο, καταστροφικές κλαδεύσεις, από την παρούσα διοίκηση της πόλης, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο, ενώ οι πάνω από 3.000 άδειες εδώ και χρόνια δενδροδόχοι προοιωνίζουν μιαν άδενδρη και ξερή συνέχεια.

«SOSε τα δέντρα» – Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο

Τηλ. Επικοινωνίας:

Ελένη Ιωαννίδου: 6936 462490, Γαβριέλλα Σαμψονίδου, 6972 249586

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024