ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Unforgiven (Ασυγχώρητοι)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της στην καινούργια χρονιά με το νέο αφιέρωμα “Western ma non spaghetti”.

Πρώτη ταινία: UNFORGIVEN του Κλίντ Ίστγουντ.

Με τη 16η ταινία του, ο Ίστγουντ κέρδισε, έστω και καθυστερημένα, την αναγνώριση ως σκηνοθέτης, αποσπώντας το όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Ο Ίστγουτ υποδύεται τον Ουίλιαμ Μάνι, ένα φονιά, που έχει αποσυρθεί, έχοντας πρώτα μετανοήσει χάρη στην αγάπη της γυναίκας του. Η τελευταία πέθανε αφήνοντάς τον να αγωνίζεται να μεγαλώσει δυο παιδιά σε μια άθλια φάρμα. Ο Μάνι δεν θέλει να χάσει την ανθρωπιά του, παράλληλα, όμως, αποφασίζει να διεκδικήσει μαζί με ένα παλιό σύντροφό του, τον Νεντ (Μόργκαν Φρήμαν), την αμοιβή, που προσφέρουν οι γυναίκες ενός οίκου ανοχής. Η αποστολή τους είναι να βρουν και να σκοτώσουν αυτούς, που χαράκωσαν το πρόσωπο μιας πόρνης στο μελαγχολικό Μπιγκ Ουίσκι, όπου ο σκληρός σερίφης Λιτλ Μπιλ (Τζιν Χάκμαν) αδιαφορεί για το αίτημα των γυναικών να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η ταινία του Ίστγουντ ξεχωρίζει κυρίως χάρη στον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τη μυθολογία της Παλιάς Δύσης. Οι φοβεροί ντεσπεράντο και οι ηρωικές πράξεις αντιπαρατίθενται με τη σκληρή πραγματικότητα, όπως τη θυμούνται ο Μάνι και ο Νεντ, καθώς και με το πόσο άσχημο είναι να πυροβολείς κάποιον. Η ταινία περιλαμβάνει μερικές σκληρές σκηνές, από το χαράκωμα της νεαρής πόρνης μέχρι το αναπόφευκτο φινάλε. Σε αντίθεση με τα όσα διαδραματίζονται, το σκηνικό παραμένει πανέμορφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Οι ερμηνείες των Χάκμαν και Φρήμαν ξεχωρίζουν, ωστόσο αξίζει να επισημάνει κανείς μια ενδιαφέρουσα αμφισημία γύρω από τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Ίστγουντ. Οι θεοσεβούμενες εκφράσεις του Μάνι και η απώλεια της διάθεσής του να σκοτώνει, την οποία επικαλείται συνεχώς, δεν πείθουν. Στο τέλος, ο Μάνι γίνεται ένα αμάλγαμα όλων εκείνων των βίαιων εκδικητών-καβαλάρηδων, που υποδύθηκε ο Ίστγουντ στη μακρόχρονη καριέρα του.

Οι «Ασυγχώρητοι» αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής ενός δεξιοτέχνη σκηνοθέτη, ο οποίος μεταφέρει εδώ όλη τη γνώση, που διαθέτει, πάνω σε ένα είδος, που μόνος του διατήρησε ζωντανό, όταν είχε μπει στο περιθώριο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Χάκμαν στο παρελθόν, πριν αγοράσει ο Ίστγουντ τα δικαιώματα της ταινίας, είχε απορρίψει το σενάριο. Στο τέλος της ταινίας συγκίνηση προκαλεί η αφιέρωση του έργου στη μνήμη των δασκάλων του Ίστγουντ, Σέρτζιο Λεόνε και Ντον Σίγκελ, οι οποίοι αναμφίβολα θα ένιωθαν υπερήφανοι.

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων.

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ σας εύχεται να έχετε μια ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, με υγεία, αγάπη, ειρήνη, αλληλεγγύη, δημιουργία και ό,τι ποθεί ο/η καθένας/μια.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων θα σας ενημερώσουμε για την αναβολή της προβολής (ιστοσελίδα, mail, facebook).

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Λεωφορείο της συμφοράς

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία: …