ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Οι τρεις ταφές (The three burials of Melquiades Estrada)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της στην καινούργια χρονιά με το νέο αφιέρωμα “Western ma non spaghetti”.

Δεύτερη ταινία: Οι τρεις ταφές (The three burials of Melquiades Estrada (2005) του Τόμι Λι Τζόουνς, με πολλά βραβεία.

Παίζουν: Τόμι Λι Τζόουνς, Γκιγέρμο Αριάγα, Μπάρι Πέπερ, Ντγουάιτ Γιοακαμ, Τζένουαρι Τζόουνς

Ένας Τεξανός αναγκάζει το δολοφόνο του λαθρομετανάστη Μεξικανού φίλου του να τον ακολουθήσει σ’ ένα ταξίδι στο Μεξικό για να τον θάψουν, σ’ ένα δοσμένο με δύναμη, ανθρωπιά, εικαστικά έξοχο, σύγχρονο γουέστερν, βραβευμένο (για την ερμηνεία και το σενάριό του) στο Φεστιβάλ Κανών.

Σύγχρονο γουέστερν, είδος αλληγορίας, είναι η βραβευμένη στις Κάνες ταινία «Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα», σκηνοθετημένη από το γνωστό ηθοποιό Τόμι Λι Τζόουνς, εμπνευσμένη από ένα αληθινό γεγονός. Όταν ο Μελκιάδες Εστράδα του τίτλου, ένας Μεξικανός λαθρομετανάστης, εργάτης σ’ ένα ράντσο του Τέξας, σκοτώνεται τυχαία από το νεοφερμένο και έτοιμο να χρησιμοποιήσει με το παραμικρό το όπλο του φρουρό των συνόρων Μάικ Νόρτον (Μπάρι Πέπερ), που τον θάβει βιαστικά στην έρημο του Τέξας, ο φίλος του, επιστάτης στο ράντσο, Πιτ Πέρκινς (Τόμι Λι Τζόουνς), απαγάγει τον φρουρό και τον αναγκάζει να ξεθάψει και να τον βοηθήσει να μεταφέρουν το πτώμα στο Μεξικό για να το θάψουν στο χωριό του, όπου βρίσκεται η οικογένειά του.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον Τζόουνς είναι να δώσει τόσο το θέμα της φιλίας όσο κι εκείνο της μοναξιάς και της αποξένωσης, κάνοντας ταυτόχρονα ένα σχόλιο πάνω στις πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα σε δυο κουλτούρες, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τους «ξένους».

Ο Τζόουνς αφηγείται την ιστορία του μέσα από διάφορα φλας-μπακ, με το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας να καλύπτει το μακρινό ταξίδι των δύο αντρών, από την έρημο του Τέξας ώς το Μεξικό, φέρνοντας στο νου διάφορα γουέστερν του Φορντ, αλλά και ταινίες όπως «Ο δραπέτης» και το «Φέρτε μου το κεφάλι του Αλφρέδο Γκαρσία”. Ταξίδι στη διάρκεια του οποίου ο Νόρτον θα έρθει σ’ επαφή μ’ έναν άλλο, πιο ανθρώπινο κόσμο και σταδιακά θ’ αρχίσει να αλλάζει. Ο Τζόουνς χρησιμοποιεί με φαντασία τους χώρους, σχολιάζοντας έμμεσα την ψυχολογική κατάσταση των προσώπων-χώρους, που φωτογραφίζει με τρόπο εκπληκτικό ο κάμεραμαν (και γνωστός σκηνοθέτης) Κρις Μένγκες. Με τον ίδιο τον Τζόουνς στο ρόλο του Πιτ να δίνει με τα σκληρά χαρακτηριστικά, την τραχιά φωνή του και την όλη παρουσία του, και μια μινιμαλιστική παρουσία, μια έξοχη ερμηνεία που δίκαια βραβεύτηκε στις Κάνες.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Μη χαμηλώνεις το βλέμμα (Never look away)

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11 ΣΤΟ «ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ» Mη χαμηλώνεις το βλέμμα (Never Look Away) Βραβείο …