ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ο κύριος Όβε (A man called Ove)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” κλείνει το αφιέρωμα στον “παγωμένο βορρά” με τη Σουηδική ταινία “A man called Ove” (Ο κύριος Όβε) του 2015, του Χάνες Χολμ, με τους Ρολφ Λάσγκαρντ, Μπαχάρ Ραρς, Ίντα Ενγκβολ, Φιλίπ Μπεργκ.

Όλοι μας μάλλον έχουμε έναν γείτονα, κάπως παράξενο, κάπως δύστροπο και ιδιαίτερα εκκεντρικό. Αυτός είναι που σαν παιδιά μας μάλωνε όταν τρέχαμε στο δρόμο και κάναμε φασαρία, αυτός που θα προσπαθήσει να επιβάλλει την τάξη με το δικό του εξίσου εκκεντρικό τρόπο. Για έναν τέτοιο άνθρωπο αποφάσισε να μας μιλήσει και ο Hannes Holm με την ταινία του “A Man Called Ove”, βασιζόμενος στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Fredrik Backman.

Πρόκειται για συγκινητικό δράμα που ξεδιπλώνει την ιστορία του Ove (Rolf Lassgård), ενός χήρου ανθρώπου που μένει μόνος, έχει μόλις χάσει τη δουλειά του και έχει αποφασίσει οριστικά να αυτοκτονήσει προκειμένου να ακολουθήσει τη γυναίκα του. Όλα αλλάζουν όταν στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια νέα οικογένεια που δεν παύει να διακόπτει τις απόπειρες αυτοκτονίας του Ove. Παράλληλα, ξετυλίγονται μέσα από flashbacks σημαντικές στιγμές στη ζωή του Ove, στιγμές που καθόρισαν τον τρόπο που ζει στο παρόν, αλλά και την τελική του αυτή απόφαση. Σε αυτήν την ταινία το παρόν δένει ελκυστικά με το παρελθόν. Στην αρχή αδυνατούμε να δούμε πως ο γλυκός Ove του παρελθόντος είναι ο ίδιος δύστροπος άνθρωπος που παρουσιάζεται στο κινηματογραφικό παρόν. Όσο η ιστορία εξελίσσεται καταλαβαίνουμε πως ο Ove κρύβει δακρύβρεχτα μυστικά, αλλά και μια αξιολάτρευτη πλευρά που μας οδηγεί σε μια και μόνο επιλογή: να αγαπήσουμε την εκκεντρική και περίεργη συμπεριφορά του.

Η ταινία συνδυάζει εξαιρετικά το δράμα με την κωμωδία, εντάσσοντας ανά στιγμές και στοιχεία μαύρης κωμωδίας, συνθέτοντας μια ιστορία που περιέχει έρωτα, οικογενειακά δράματα και δυνατές φιλίες. Αυτό είναι και το πιο δυνατό της στοιχείο της ταινίας, φυσικά μαζί με την ερμηνεία του Rolf Lassgard, που ενσαρκώνει το ρόλο του κυρίου Ove με απόλυτη μαεστρία.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 25 Νοεβρίου 2018 στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων, με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …