Σινεμά στα Πεύκα: Μοναδικοί (για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού)

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αυτισμό –2 Απριλίου-και στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας προβολής ταινιών, η Κινηματογραφική λέσχη του συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Αναπηρία “αλλάΖΩ” θα προβάλλει την ταινία

«Μοναδικοί»

Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Ρεντά Καντέμπ, Ελέν Βενσάν

114΄

Η Γαλλική ταινία «Μοναδικoi» (Hors normes) του 2019 περιγράφει την αληθινή ιστορία των Μπρουνό και Μαλίκ, που ίδρυσαν 2 οργανισμούς για τη φροντίδα των αυτιστικών ατόμων, όταν κανένας άλλος δεν ήθελε να ασχοληθεί. Οι σκηνοθέτες της ταινίας Olivier Nakache και Éric Toledano (δημιουργοί του αξέχαστου «Οι άθικτοι») πέρασαν 2 χρόνια δίπλα σε αυτιστικούς ανθρώπους, για να προετοιμαστούν για αυτήν την ταινία. Η ταινία δείχνει ένα κομμάτι του αυτισμού υπαρκτό (βασίζεται σε πραγματική ιστορία) και το κάνει με τρόπο ανεπιτήδευτο και αυθεντικό που σέβεται τους αυτιστικούς. Ακόμα και αυτούς που δεν χωράνε στο branding του αυτισμού, όπως επιτάσσει η τοξική θετικότητα των τελευταίων ετών. Μία ταινία που μας δείχνει όμως ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, με αγάπη υπομονή και χωρίς να αφήσουμε κανένα παιδί πίσω. O Vincent Cassel (Bruno) και ο Reda Kateb (Malik) έχουν φοβερή χημεία μεταξύ τους και με όλο το καστ, είναι υποδειγματική η ερμηνεία τους και δίνουν έναν ανάλαφρο τόνο στη ταινία με το ανεπιτήδευτο χιούμορ τους. Τους ρόλους όλων των αυτιστικών χαρακτήρων (εκτός από έναν) υποδύονται πραγματικοί αυτιστικοί.

Ο καθένας/μία από εμάς, τους” τυπικούς” του κόσμου τούτου, διακρίνεται για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του/της, που συναντούνται όμως ευρύτερα στις κοινωνίες και είναι συμβατά με το “status quo”. Όμως ανάμεσά μας ζουν και κινούνται άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού. Οι ευκαιρίες για ισότιμη πρόσβαση σε εκπαίδευση, εργασία, κοινωνική ζωή, αυτόνομη διαβίωση στην Ελλάδα του σήμερα είναι ελάχιστες, αν όχι ανύπαρκτες. Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ανήκει στις αόρατες αναπηρίες, υπάρχει άγνοια, φόβος, αμηχανία. Αν και θα έπρεπε να έχουμε περάσει στην αποδοχή, είμαστε απλά στην ανοχή. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και όσο πιο γρήγορα γίνουμε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια τόσο γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχουμε. Ο δρόμος των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους είναι πολύ μοναχικός και κοπιώδης.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 8.30 μμ στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων, με ελεύθερη είσοδο.

Σας περιμένουμε, είστε όλες/οι καλεσμένοι.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …