ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Man of the year (Ο άνδρας της χρονιάς)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία (ανάλογη του κλίματος των δημοτικών και ευρωεκλογών)

Man of the Year

Σκηνοθεσία Barry Levinson.

Παίζουν: Robin Williams, Laura Linney, Lewis Black, Christopher Walken.

Ο απολαυστικός δημοσιογράφος-showman της Αμερικής και αστέρας της τηλεόρασης Tom Dobbs (Robin Williams) παρουσιάζει ένα ανατρεπτικό πολιτικό talk-show που σπάει κόκκαλα μαζί με τα μηχανάκια μέτρησης ακροαματικότητας. Η… ‘κουλή’ του απόφαση να κατέβει στις προσεχείς εκλογές για πρόεδρος των Η.Π.Α. αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως μία ακόμα ευφάνταστη καυστική πολιτική του θέση. Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν παίρνουν στα σοβαρά τον ανεξάρτητο Dobbs. Εξάλλου, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή πολιτικώς ορθού υποψηφίου αφού προτιμά να είναι αντισυμβατικός και ανατρεπτικός μιλώντας παράλληλα με μία απολαυστική γλώσσα αλήθειας. Ενώ όμως ο Dobbs δείχνει να μην έχει καμία τύχη στα gallops, η εμφάνισή του στο κρίσιμο debate καταλήγει σε θρίαμβο απέναντι στους δύο βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Τη μέρα των εκλογών φαίνεται πως το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει και μία μεγάλη έκπληξη προδιαγράφεται.

“Καλά δε τα λέει ο Μητσικώστας;” θα έχουν πει πολλοί. Φανταστείτε τώρα τον γνωστό μίμο να έβαζε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας μας. Το γέλιο αν μη τι άλλο θα το είχαμε εξασφαλισμένο για τέσσερα περίπου χρόνια, σωστά; Από την άλλη βέβαια, λίγοι είναι οι ηθοποιοί που έχουν βρεθεί στο κοινοβούλιο;

Μία αντίστοιχη ιδέα λοιπόν υλοποιεί εδώ και ο Barry Levinson συνεργαζόμενος ξανά με τον Robin Williams, ύστερα από το «Good Morning, Vietnam». Ο ήρωας του «Man Of The Year» είναι ένας δημοσιογράφος-κωμικός που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί. Η ταινία αποτελεί ξεκάθαρα one-man-show για τον Williams, το οποίο δείχνει να απολαμβάνει ιδιαίτερα. Οι φαρμακερές ατάκες που ξεστομίζει με περίσσιο θράσος – γνώρισμα όσων προασπίζει η συμπάθεια του κοινού – στοχοποιούν τη σημερινή πολιτική των Η.Π.Α., αλλά και την υστερία για πολιτική ορθότητα που εν γένει επικρατεί. Φυσικά δε πρόκειται για τίποτα βαθυστόχαστες φιλοσοφίες, όσα ακούγονται όμως διαθέτουν αληθή ή έστω αληθοφανή βάση.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στις 9 μ.μ. στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων, με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …