ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Εφτά χρόνια φαγούρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ” συνεχίζει τις προβολές της με το αφιέρωμα “Ladies and Gentlemen, έρωτας, αγάπη, κρίση, φαγούρα, χορός”.

Πρώτη ταινία η “Εφτά χρόνια φαγούρα” του Billy Wilder με τη Μέριλιν Μονρόε.

Επτά χρόνια φαγούρας ξύνουν τις πληγές του Richard Sherman, μεσήλικα μεσοαστού που αγαπά το μέσο όρο και τη μέση οδό. Όταν η σύζυγος και το τέκνο φεύγουν για καλοκαιρινές διακοπές, ο ίδιος θα μείνει στην πόλη να μετρά τη θερμοκρασία που ανεβαίνει- τόσο στον υδράργυρο όσο και στο σώμα του που υποφέρει από τους πειρασμούς. Κι όλα αυτά, γιατί το κορίτσι του επάνω ορόφου δεν είναι άλλο από μια ξανθιά, νεαρή επίδοξη στάρλετ. Το φωτεινό αντικείμενο του πόθου δεν είναι άλλο από τη Marilyn Monroe που εδώ φορά το ρόλο που την όρισε οριστικά ως το pop icon του εικοστού αιώνα.

Δεν είναι μόνο το ότι η Marilyn βάζει τα εσώρουχά της στο ψυγείο για να ξεπεράσει τον καύσωνα. Το φιλμικό περιβάλλον του Seven Years Itch είναι ακριβώς αυτό το βασίλειο του φετιχισμού, η αποθέωση του φαντασιακού. Το καλώδιο του στρογγυλού ανεμιστήρα απέναντι από το τετράγωνο air condition, το λευκό φόρεμα σε συνδυασμό με το λευκό μπουρνούζι, το ξεχασμένο κουπί για το κανό που λειτουργεί και ως μοχλός για την ανάπτυξη της ιστορίας, το σιφόνι της μπανιέρας που βουλώνει η Μέριλιν με το δαχτυλάκι του ποδιού της, το τζιν με τη… σόδα, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που όχι μόνο δικαιώνουν τη σημειολογία ως την πιο ασφαλή μέθοδο για την ανάγνωση και την ερμηνεία του κόσμου, αλλά αναδεικνύουν την έννοια του φετίχ σε όλες της πιθανές εκδοχές του.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων στις 20.30 με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

“Προετοιμασία Μητρότητας” δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για εγκύους