ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Eat drink man woman

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία “Eat Drink Man Woman”, κωμωδία (1994) του Ανγκ Λι και Τζούι Γιούαν γυρισμένη στην Ταϊβάν.

Μια συναρπαστικά ανθρώπινη ταινία, γεμάτη εκπλήξεις, ένα αριστούργημα απόλυτης ομορφιάς και κινηματογραφικής τέχνης για τις οικογενειακές σχέσεις, τη μοναξιά, την απομόνωση, την ανάγκη για συντροφικότητα, την καταπίεση και την απελευθέρωση. Ένα φιλμ για τις αντιθέσεις στη σύγχρονη οικογένεια. Για την αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, την παράδοση και τη νεωτερικότητα, την Ανατολή και τη Δύση, τον άνδρα και τη γυναίκα, τους γονείς και τα παιδιά τους, τη λογική και το συναίσθημα, το καθήκον και την επιθυμία, τις ατομικές αποφάσεις και το οικογενειακό συμφέρον. Ένα φιλμ που παρά το γεγονός ότι αναφέρεται σε άτομα ενός διαφορετικού πολιτισμού συγκινεί απόλυτα το δυτικό θεατή και τον κάνει να αισθανθεί μέρος αυτού του οικογενειακού συνόλου.

Ο χήρος Chu είναι ο καλύτερος μάγειρας της Ταϊπέι και παρά το γεγονός ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, καλείται συχνά ως μάγειρας «σωτήρας» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χειρίζεται με απόλυτη δεξιοτεχνία τα αμέτρητα και ιδιαίτερα εργαλεία του: κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια με τα οποία τεμαχίζει παϊδάκια, ψαρικά, πουλερικά, ζυμώνει πίτες. Χρησιμοποιεί πολλά και συχνά άγνωστα υλικά δημιουργώντας αριστουργήματα, τα οποία σερβίρει με αριστοτεχνικό τρόπο.

Όσο όμως τα καταφέρνει στη μαγειρική τόσο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τις τρεις κόρες του που μένουν μαζί του στο σπίτι και για τις οποίες ετοιμάζει υπέροχα οικογενειακά γεύματα τις Κυριακές. Όλο αυτό το τελετουργικό αποτελεί για αυτές, που έχουν ταυτίσει την επαναστατική ορμή της ηλικίας τους με την ασέβεια προς το γονιό, βασανιστήριο και αγγαρεία, αλλά και μια ευκαιρία να εκφράσουν καταπιεσμένα συναισθήματα και επιθυμίες, να ανακοινώσουν αποφάσεις που αφορούν στην επαγγελματική και ερωτική τους ζωή και εν τέλει να αμφισβητήσουν τις παραδόσεις του κινέζικου πολιτισμού στις οποίες ο πατέρας τους είναι προσκολλημένος.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων.

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ θέλοντας να στηρίξει τις δομές προσφύγων που προσφέρουν γεύματα, συγκεντρώνει τρόφιμα (όσπρια, αλεύρι, λάδι, σάλτσες, αλάτι, μπισκότα). Μπορείτε να τα φέρετε στην προβολή της ταινίας ή όποια άλλη μέρα σας βολεύει, κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 6987060201.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …