ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Δεσμοί αίματος (RAMS)

Rams (Δεσμοί αίματος) (2015) Ισλανδίας

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” ξεκινάει ένα νέο αφιέρωμα: “Ο «παγωμένος βορράς» (ή αλλιώς ζεστός, κωμικός, ανθρώπινος))” με σκανδιναβικές ταινίες.

Πρώτη ταινία του αφιερώματος η ισλανδική ταινία με τίτλο “RAMS” (Δεσμοί αίματος) του σκηνοθέτη Grimur Hakonarson.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη ακολουθεί δυο αδέρφια, τον Γκάμι και τον Κίντι, που ζουν σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας με τα πρόβατά τους. Τι κι αν οι φάρμες τους είναι γειτονικές, τα δυο αδέρφια από πείσμα έχουν να μιλήσουν περισσότερο από 40 χρόνια. Όταν ένα κριάρι προσβάλλεται από σκράπι, μια ανίατη και μεταδοτική ασθένεια, ο φόβος απλώνεται σ`όλη την περιοχή. Αμέσως αναλαμβάνει το υγειονομικό που διατάσσει την εξόντωση όλων των αιγοπροβάτων της περιοχής, μια διαταγή την οποία όλοι πρέπει να ακολουθήσουν.

Ακροβατώντας με επιδεξιότητα ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ο Χακόναρσον στήνει μια απολαυστική ιστορία συμφιλίωσης με φόντο την ισλανδική ύπαιθρο – εξαιρετική φωτογραφία από τον Στούρλα Μπραντθ Γκρόβλεν – εστιάζοντας στην ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε δυο αδέρφια που άφησαν το πείσμα τους να τους κρατήσει αμίλητους για πολλά χρόνια. Το μαύρο χιούμορ εναλλάσσεται με την αγωνία και το δράμα, ενώ το μεγάλο ατού της ταινίας εντοπίζεται στη γνησιότητα της ιστορίας και την αγνότητα των χαρακτήρων, που αναδύουν μια οικειότητα όμοια μ` αυτή της παιδικής μας ηλικίας. Κι ενώ όλα βαδίζουν προς το αναμενόμενο τέλος, το Hrutar κρατά ψηλά το ενδιαφέρον μέσα από το καλογραμμένο του σενάριο, καθηλώνοντας μέσα από την τρυφερή του ιστορία, από το πρώτο λεπτό μέχρι το συγκινητικό τέλος του.

Ένα φιλμ που αναδεικνύει τον σεβασμό που παρατηρείται στις αγροτικές περιοχές απέναντι στη φύση και τα ζώα, εκεί όπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε την αλληλένδετη μοίρα του με αυτή του περιβάλλοντός του, έχοντας για επίκεντρο τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, ακόμα κι αυτούς που συνδέονται με… δεσμούς αίματος.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …