ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ροζέτα

Ροζέτα Βελγίου

Η τρίτη και τελευταία ταινία του αφιερώματος της κινηματογραφικής μας λέσχης του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ στις ταινίες αδελφών, είναι το αριστούργημα των Βέλγων αδελφών Νταρντέν «Ροζέτα» που πήρε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών το 1999.

Το θέμα της έχει να κάνει με τα δικά μας προβλήματα. Και πιο ιδιαίτερα με το πρόβλημα της εργασίας. Με το 1,5 εκ. ανέργους που υπάρχουν στην πατρίδα μας και με το δεδομένο ότι δεν φαίνεται, όχι μόνο στο πολύ κοντινό μέλλον, αλλά και σ’ αυτό της πενταετίας, να μειώνεται αισθητά το ποσοστό των ανέργων, κάθε ειλικρινής προσέγγιση των ανέργων και της ανεργίας αξίζει της προσοχής μας. Ακόμα και αυτής που γίνεται δια μέσου της τέχνης.

Η Ροζέτα λοιπόν, το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας αυτής που είναι η πρώτη των Νταρντέν που είδα, προβλήθηκε το 1999 και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών, είναι μια έφηβη που κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από την φτώχια της

Απλό σινεμά, λιγομίλητο, δίχως σάλτσες και περιττά πράγματα, με βλέμματα που διστακτικά ψάχνουν τον θεατή και χωρίς μουσική. Αισθάνεσαι διαρκώς την ανάσα των αδελφών στον σβέρκο σου, αφού με την κάμερα στο χέρι κυνηγούν τους ήρωές τους, που συνήθως δεν έχουν ησυχία μιας και είναι πιασμένοι στο δόκανο κάποιας αόρατης εμμονής. Το αποτέλεσμα έχει μία ένταση που περνάει δίχως να το καταλάβεις μέσα σου, αλλά αυτήν την μετριάζει η πνευματικότητα του έργου, που στη Ροζέτα σχετίζεται με την γένεση της συνείδησης σ’αυτό το ημιάγριο πλάσμα που κυκλοφορεί με την κινητήριο δύναμη του “ο θάνατός σου η ζωή μου”.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …