ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ω αδελφέ, πού είσαι;

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

Ω αδελφοί Κοέν, πού είστε;

Η δεύτερη ταινία του αφιερώματος της κινηματογραφικής λέσχης του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ «Σινεμά στα Πεύκα», είναι η κωμωδία των αδελφών Κοέν του 2000 «Ω αδελφέ που είσαι;»

ΣΥΝΟΨΗ

Το μόνο όνειρο που δεν έκανε για τη ζωή του ο Everett Ulysses McGill ήταν η καταδίκη σε καταναγκαστικά έργα. Όπως κάθε κρατούμενος που σέβεται τον εαυτό του σχεδιάζει να αποδράσει. Μαζί του θα φύγουν και οι συγκρατούμενοί του Pete και Delmar. Οι τρεις άνδρες συμφωνούν να το σκάσουν αναζητώντας έναν θαμμένο θησαυρό και υπόσχονται μόλις τον βρουν να τον μοιραστούν σε ίσες μερίδες και κατόπιν να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Η πορεία τους στον Αμερικάνικο νότο του ‘30 αρχίζει να θυμίζει Οδύσσεια αφού οι άνθρωποι του νόμου βρίσκονται στο κατόπι τους.

Αστείο, διασκεδαστικό, εικαστικά άψογο και με θαυμάσια φωτογραφία (το φιλμ έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία για να επιτευχθούν τα χρώματα της τελικής κόπιας). Δεν ξεχνάμε τη μουσική της ταινίας, να δεσπόζει σε όλη τη διάρκειά της, απαραίτητο μέσο για να αφηγηθούν οι Κοέν το έπος του Έβερετ Οδυσσέα. Στον… μηδενιστικό κόσμο των Κοέν, η επιστροφή στον γενέθλιο τόπο είναι μια πρόσκαιρη ευδαιμονία που δεν αξίζει την ταλαιπωρία.
Η ‘Ιθάκη’ είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, στον οποίο πηγαινοερχόμαστε διανύοντας μάταιους κύκλους και χωρίς να αποκαλύπτουμε τίποτε περισσότερο από το χάος και τον παραλογισμό.

Με τον Όμηρο να αποτελεί έμπνευση για τους αδελφούς Coen το «O Brother Where Art Thou» δίνει την Οδύσσεια με μια νέα οπτική. Ο George Clooney αφήνει τον ρόλο του macho man, αποκτά ένα γοητευτικότατο μουστακάκι και δίνει ουσία στην ταινία. Στο υπόλοιπο cast συναντάμε ηθοποιούς που έχουν ξανασυνεργαστεί με τους αδελφούς Coen, όπως οι John Turturro, John Goodman, Michael Badalucco και Holly Hunter. Η ταινία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο φεστιβάλ των Καννών.

 

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων (οδός Ειρήνης).

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …