ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Μέρες θυμού

Δολοπλοκίες στην αντίσταση

Η τρίτη και τελευταία, αλλά όχι έσχατη ταινία, του αφιερώματος στα σκανδιναβικά αστυνομικά θρίλερ είναι από ένα διαμαντάκι του 2008 από τη Δανία με τίτλο «Μέρες Θυμού» (Flammen & Citronen) σε σκηνοθεσία Όλε Κρίστιαν Μάντσεν με τους Θούρε Λίντχαρντ, Μαντς Μίκελσεν, Στίνε Στένγκαντε, Πέτερ Μίγκιντ, κ.ά.

Δύο πιστοί φίλοι και μέλη της δανέζικης αντίστασης, με τα ψευδώνυμα Φλέιμ και Σιτρόν, αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμπατριωτών τους που συνεργάζονται με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μια καινούργια πληροφοριοδότης και η διαταγή να δολοφονήσουν Γερμανούς αξιωματικούς θα τους βυθίσουν σ’ έναν κύκλο δολοπλοκιών και καχυποψίας.

Όπως γράφει στην κριτική της η εφημερίδα «Ριζοσπάστης»: η ταινία, και αυτό την κάνει ξεχωριστή, δεν παγιδεύεται από το όνομα των ηρώων ή από την αντιστασιακή συμμετοχή της Δανίας στον αντιναζιστικό πόλεμο, γενικά! Ψάχνει να βρει την αλήθεια για τις δυνάμεις που έδρασαν, και με τον τρόπο που έδρασαν, στη γερμανική κατοχή!

Ο πολύ καλός και πολύ δημιουργικός σκηνοθέτης Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, με εξαιρετικό κινηματογραφικό τρόπο, με τη δράση του, με τις θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών του, με τις σωστά δραματουργικά επιλεγμένες γωνίες της μηχανής του, με τους πολύ καλούς φωτισμούς του, με τη λειτουργική μουσική και τους επίσης λειτουργικούς ήχους του, με την «αντιστασιακή» δραματική ατμόσφαιρα που δημιούργησε, με το εντεινόμενο «μυστήριο», μας μπάζει δυναμικά σε έναν κόσμο που, με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι δύο κεντρικοί ήρωες, μπάζει! Στο τέλος η ταινία, και μαζί της και ο θεατής, θα καταλήξουν πως η αστική τάξη, τελικά, είναι ενιαία και έχει ενιαίες συμπεριφορές και αντιδράσεις! Κάποιες φορές, βέβαια, κάποιοι αστοί αναγκάζονται να καταφύγουν σε σκληρότερα μέτρα (ναζισμός, επιθετικοί πόλεμοι, Βιετνάμ, Ιράκ, κλπ.) και κάποιοι άλλοι να τους εναντιώνονται! Στόχος και σκοπός και των δύο πλευρών είναι η εξουσία και οι απολαβές της! Το πρόσχημα, βέβαια, εξαρτάται από τις περιστάσεις!

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024