ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Η συμμορία των Σικελών (αφιέρωμα γαλλικό φιλμ νουάρ)

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

Κλέφτες και αστυνόμοι εν δράσει

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η κινηματογραφική λέσχη «Σινεμά στα Πεύκα» παρουσιάζει την ταινία «Η συμμορία των Σικελών» του Ανρί Βερνέιγ με τους  Αλέν Ντελόν, Λίνο Βεντούρα και Ζαν Γκαμπέν.

Η φαμίλια των Μαναλέζε βοηθάει τον καταδικασμένο Ρότζερ Σαντέ (Ντελόν) να δραπετεύσει, ώστε να τους βοηθήσει στη μεγάλη κλοπή διαμαντιών που σχεδιάζουν στην καρδιά της Ρώμης. Καθώς η συμμορία οργανώνει το χτύπημα, ένας συνεργάτης τους από την Αμερική προτείνει να καταλάβουν το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τα διαμάντια. Συγχρόνως, ο επιθεωρητής Λε Γκοφ (Βεντούρα) έχει πληροφορηθεί τα σχέδιά τους και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κυνήγι, αν δεν τους συλλάβει.

Η σκηνοθεσία και το μοντάζ της ταινίας με αριστοτεχνικό τρόπο, μας καθηλώνουν με το σασπένς, την ατμόσφαιρα και τον κώδικα συμπεριφοράς των Ιταλών. Μια ταινία που είναι σαν να έχει γυριστεί σήμερα, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς εφέ, με τη μοναδική μουσική του Έννιο Μορικόνε να τονίζει την αγωνία.

Μια ταινία που παρόλο που δεν είναι πολιτική, είναι πιο κοντά στους Σικελούς παρά στην αστυνομία, την οποία παρουσιάζει με ειρωνία.

Με ενα εκπληκτικό μισάωρο, όπου διαδραματίζεται η ληστεία στο τέλος, με ήρωες αληθινούς ανθρώπους, με έναν σπουδαίο Ζαν Γκαμπέν και έναν Αλέν Ντελόν που σε συναρπάζει, η συμμορία των Σικελών είναι μια ταινία για το ήθος, τους κώδικες, τις αξίες μιας άλλης εποχής, για το μοιραίο και την αυτοκαταστροφή που υπάρχει μέσα μας και που πολλές φορές μας καθορίζει, μια ταινία που αξίζει να δει κανείς σήμερα.

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 20.00 στο πρώην Δημαρχείο Πεύκων (οδός Ειρήνης).

Επόμενη ταινία του αφιερώματος στο γαλλικό νουάρ είναι το «Ασανσέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ, με τους: Ζαν Μορό, Μορίς Ρονέ, Λίνο Βεντούρα, η οποία θα προβληθεί στις 30/10.

Σας περιμένουμε.

Check Also

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην …