ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Η πρώτη σελίδα

Ένας μανιώδης… δημοσιογράφος

Με ένα νέο αφιέρωμα συνεχίζονται οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ «Σινεμά στα Πεύκα». Θα απολαύσουμε τρεις κορυφαίες ταινίες του μεγάλου αμερικανού σκηνοθέτη Μπίλι Γουάιλντερ.

Εκκίνηση με την απολαυστική κωμωδία «η Πρώτη Σελίδα» (the front page) με  τους Τζακ Λέμον, Γουόλτερ Ματάου, Κάρολ Μπερνέτ. Μία παραγωγή του 1974.

Υπόθεση

O σκληρός εκδότης της Chicago Examiner, Walter Burns (Waleter Matthau)  και ο κορυφαίος δημοσιογράφος της εφημερίδας Hildy Jonson (Jack Lemmon) είναι σίγουροι πως μπορούν να καλύψουν οποιοδήποτε θέμα. Αλλά ο δεύτερος αποφασίζει να παντρευτεί τη νεαρή χήρα Peggy (Susan Sarandon) και ν’ αφήσει την εφημερίδα προς απογοήτευση του εκδότη του. Την ημέρα που ο Hildy κερνάει τα αποχαιρετιστήρια ποτά στους συναδέλφους του και ενώ περιμένουν την επερχόμενη εκτέλεση του δολοφόνου αστυνομικών Earl Williams, ο Williams δραπετεύει και το ένστικτο του Hildy τον ωθεί στο να βγάλει το πρώτος το λαβράκι. Στο μεταξύ η Peggy περιμένει να παντρευτεί…

Βασισμένο σε θεατρικό των Μπεν Χεκτ και Τσαρλς ΜακΆρθουρ, το οποίο έχει γνωρίσει άλλες τρεις κινηματογραφικές μεταφορές, ένα all time classic με ιδανικό τάιμινγκ, ευφυέστατους διαλόγους, μια περίτεχνα ψιλοδουλεμένη πλοκή κι ένα ανεπανάληπτο πρωταγωνιστικό ντουέτο. Ταυτόχρονα, μια αξεπέραστη σάτιρα στον πυρετό της αποκλειστικότητας, στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Σημειώνω ότι ο Μπίλι Γουάιλντερ εργάστηκε ως επαγγελματίας δημοσιογράφος.

Η ταινία θα προβληθεί δωρεάν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 20.30 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων, επί της οδού Ειρήνης. Μην το χάσετε.

Check Also

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην …