ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Η γη τρέμει

Γιατί η γη τρέμει;

 

Με ένα εκπληκτικό νεορεαλιστικό αριστούργημα συνεχίζεται το αφιέρωμα της κινηματογραφικής λέσχης του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ «Σινεμά στα Πεύκα». Ο Λουτσίνο Βισκόντι υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της δραματικής ταινίας «Η γη τρέμει». Πρωταγωνιστούν οι κάτοικοι του σικελικού χωριού Ατσιτρέτσα.

Στη Σικελία, οι φτωχοί ψαράδες εξαπατούνται από τους μεγαλεμπόρους ψαριών. Μια από τις οικογένειες προσπαθεί να ξεφύγει από την εκμετάλλευση και να γίνει ανεξάρτητη. Όμως, όχι μόνο δε βρίσκουν βοήθεια από κανέναν, αλλά και η μοίρα είναι εναντίον τους.

Ο Βισκόντι έγραψε το σενάριο στη σικελική διάλεκτο (τη μόνη που μιλούσαν οι ντόπιοι) και ανέθεσε στους χωρικούς τις ερμηνείες, καθώς τους θεωρούσε ικανότερους να αποδώσουν την αλήθεια της ζωής τους από ό,τι επαγγελματίες ηθοποιοί που θα υποδύονταν ρόλους. Προέκυψε έτσι μια ταινία που χαρακτηρίστηκε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ (docufiction), καθώς συνδυάζει την καταγραφή πραγματικών χώρων και ανθρώπων με τη μυθοπλαστική αφήγηση γεγονότων. Η σύνθεση εξαιρετικά αισθητικών εικόνων οδήγησε τους κριτικούς να θεωρήσουν το «Η Γη Τρέμει» ως ένα μοναδικό πέρασμα από το νεορεαλισμό στον ποιητικό ρεαλισμό.

Η πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας επιφύλαξε άσχημη υποδοχή στην ταινία, ενώ κάποιοι κριτικοί της αριστεράς κατηγόρησαν τον Βισκόντι για φορμαλισμό, εστετισμό, αλλά και πολιτική αστοχία. Η επιτυχία της ταινίας ήρθε αργότερα, μετά τις προβολές της σε Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη. Ο γάλλος κριτικός κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν συνόψισε το εξαιρετικό επίτευγμα της ταινίας ως εξής: «Ο Βισκόντι προσπάθησε και κατάφερε να δημιουργήσει μια παράδοξη σύνθεση νεορεαλισμού και αισθητικής […] Οι ψαράδες του Βισκόντι είναι αληθινοί ψαράδες, αλλά βαδίζουν όπως οι πρίγκηπες της Τραγωδίας και οι ήρωες της Όπερας, ενώ η αξιοπρέπεια της φωτογραφίας δανείζει στα κουρέλια τους την αριστοκρατικότητα Αναγεννησιακού κεντήματος».

Η ταινία ορόσημο θα προβληθεί την Κυριακή 14 Μαϊου, στις 20.30, στο πρώην δημαρχείο Πεύκων με ελεύθερη είσοδο.

Check Also

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Με κομμένη την ανάσα (Breathless)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει το αφιέρωμα “Γι’ αυτούς που έφυγαν” …