ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ: Ενέδρα στη Βαρκελώνη (γαλλικό φιλμ νουάρ)

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑ

Ενέδρα στη Βαρκελώνη

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ  θα προβάλει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου την τελευταία, αλλά όχι έσχατη ταινία του αφιερώματoς στο γαλλικό νουάρ.

Πρόκειται για την ταινία του 1978 «Ενέδρα στη Βαρκελώνη» (πραγματικός τίτλος «Μια πεταλούδα στον ώμο») με ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Λίνο Βεντούρα.

Η σκηνοθεσία είναι του μέγιστου Γάλλου δημιουργού Ζακ Ντερέ, έξοχου διαχειριστή του στιλ και της ανατομίας των σχέσεων, ενώ στη συγγραφή του σεναρίου συναντήθηκαν τα κορυφαία ονόματα των Ζαν Κλοντ Καριέρ και Τονίνο Γκουέρα.

Όλοι αυτοί μαζί έφτιαξαν ένα πρωτότυπο και παράξενο φιλμ που κινείται μεταξύ πολιτικού σινεμά, «φανταστικού» υπερρεαλιστικού κινηματογράφου και κοινωνικής καταγγελίας. Πρόκειται για ένα από τα άγνωστα αριστουργήματα του `70, που είναι άκρως πρωτοποριακό στη γραφή και στον προβληματισμό.

Ένας Γάλλος φθάνει στη Βαρκελώνη. Στο ξενοδοχείο που μένει ανακαλύπτει σε διπλανό δωμάτιο ένα νεκρό. Δέχεται χτύπημα στο κεφάλι και, όταν συνέρχεται, βρίσκεται σε μια κλινική. Από εκεί και μετά αρχίζουν οι μεγάλες περιπλοκές…

Η ταινία είναι ένα αριστουργηματικό, πολιτικό μετα-νουάρ, που θυμίζει Κάφκα. Είναι ελλειπτική, υπαινικτική, ένα ρέκβιεμ για τη σύγχρονη πολιτική, μια δημιουργία για τα σκοτεινά άδυτα που μας περιστοιχίζουν.

Η δωρεάν προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί 6 Νοεμβρίου, στις 20.00 στο πρώην δημαρχείο Πεύκων.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024