Δωρεά πυροφυλάκειο από το Οικο-όραμα

Το Οικο-όραμα έκανε δωρεά ένα πυροφυλάκειο στους κατοίκους των Πεύκων

Το συνεχές ενδιαφέρον του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου -μετά την πετυχημένη εκδήλωση με θέμα «Το δάσος στα Πεύκα και η πυροπροστασία του»-, κατέληξε στην απόφασή του για κατασκευή πυροφυλακείου στο δάσος της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων.

Με χρήματα από τις συνδρομές των μελών του Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ, από τις εκδηλώσεις που κάναμε και με πολλή νοικοκυρεμένη διαχείριση του Ταμείου, αποφασίσαμε να δωρίσουμε στην τοπική μας κοινωνία  ένα πυροφυλάκειο που αποτελεί το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την προστασία του δάσους που μας περιβάλει. Το δημοτικό μας δάσος κυριαρχείται από θαμνώδη αείφυλλη σκληρόφυλλη βλάστηση πουρναριών και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην πρόκληση πυρκαγιάς εξαιτίας της νεκρής φυτικής μάζας που έχει συσσωρευτεί επί χρόνια, των εύφλεκτων θάμνων και της παντελούς έλλειψης διαχείρισής του.

Το πυροφυλάκειο που κατασκευάζεται θα φιλοξενήσει τις ομάδες εθελοντών συμπολιτών μας που θα εκπαιδευτούν στην πυροφύλαξη από την ΕΔΟΜΑΚ, με την οποία ήδη συνεργαζόμαστε.

Όταν τον Ιούλιο γνωστοποιήσαμε την απόφασή μας στο Δήμαρχο κ. Σ. Δανιηλίδη, μας  συνεχάρη,  μας ενθάρρυνε για την υλοποίησή της, προσφέροντας τη συνεργασία και βοήθεια του Δήμου όπου τη χρειαστούμε. Διάφορες δυσκολίες εμπόδισαν την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε με το σχέδιο, που ετοίμασε ο Πρόεδρος της ΕΔΟΜΑΚ κ. Σ. Βαϊρλής, ζητήσαμε από τον συμπολίτη μας δασολόγο κ. Κ. Θωμόπουλο να μας ετοιμάσει την τεχνική μελέτη/έκθεση κατασκευής του πυροφυλακείου. Ο κ. Θωμόπουλος προσέφερε τη μελέτη δωρεάν, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον σκοπό μας.

Όταν ζητήσαμε την έγκριση από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να ανταποκριθεί θετικά και άμεσα ο πρώην Δασάρχης και νυν Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης Δρ. Αϊναλής. Για πρώτη φορά Σύλλογος πολιτών συνέβαλε  στο έργο του Δασαρχείου αναλαμβάνοντας με δικά του έξοδα την κατασκευή πυροφυλακείου, στηριζόμενος στη σχετική νομοθεσία και δυνατότητες που δίνει ο Νόμος  του Καλλικράτη. Η κα. Αγγελίδου, νυν δασάρχης μετά από αυτοψία στο χώρο κατασκευής, συναίνεσε σε αυτό. Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ζάχος μετά από  αυτοψία  και κατανοώντας  τους σκοπούς μας ενέκρινε επίσης το έργο. Φυσικά, η πρώτη έγκριση ήρθε από τον Αντιδήμαρχο κ. Σιμητόπουλο ο οποίος επίσης έκανε αυτοψία στη θέση κατασκευής.

Μετά από όλες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις, ζητήσαμε τη τεχνική συνδρομή από τον Αντιδήμαρχο κ. Ζωγόγιαννη που μαζί με τον κ. Σιμητόπουλο μας την πρόσφεραν γενναιόδωρα για την εκσκαφή και θεμελίωση του έργου. Τίποτα δε γίνεται χωρίς τους τεχνικούς/εργάτες του Δήμου που με επικεφαλής τον κ. Δαυϊδ, προϊστάμενο, δούλεψαν στην πρωϊνή παγωνιά και καταχνιά ψηλά στο βουνό. Περιμένουμε τον εμπειροτέχνη σε ξύλινες κατασκευές κ. Διογένη να ολοκληρώσει την κατασκευή του πυροφυλακείου.

Σε όλους αυτούς, από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο εργάτη, που στάθηκαν στο πλευρό μας για την επίτευξη του στόχου μας θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου. Χωρίς αυτούς και τη συνεργασία τους τίποτα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε. Μένει σε όλους τους πολίτες να τιμήσουν το έργο προστατεύοντάς το για να προστατεύσει και αυτό εμάς.

Μυρτώ Πυροβέτση

Απερχόμενη Πρόεδρος του ΔΣ του Οικο-οράματος

Το πυροφυλάκειο υπό κατασκευή

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ καλεί τους συμπολίτες μας να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα πυρασφάλειας που θέλουμε να δημιουργήσουμε και η οποία μετά τις μέρες των γιορτών (Ιανουάριος 2012) θα πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να έχει χρησιμότητα και το πυροφυλάκειο που στήθηκε. Τηλ. 2310 673 895, 2310 999826, 2310 673 075.

Check Also

Κινητοποίηση για την ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των ΕΛΤΑ στα Πεύκα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/01,  12:00 Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ με ΚΟΙΜ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΦΑΝΑΡΙ) Εδώ και περίπου έναν μήνα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *