Προβολή ντοκιμαντέρ «50 χρόνια μετά… στο Ρετζίκι»

 

της Ιωάννας Παρλάντζα

στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δελασάλ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 η προβολή του ντοκιμαντέρ της Ιωάννας Παρλάντζα με τίτλο «50 χρόνια μετά… στο Ρετζίκι» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολλεγίου Δελασάλ σε μία εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ.

provoli02Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και απρόσμενη για μια τέτοια πολιτιστική εκδήλωση. Περίπου 350 άτομα γέμισαν την αίθουσα και μας δίνουν βάση και ελπίδα να διοργανώσουμε πάλι τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Παλιοί και νέοι κάτοικοι του χωριού μας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση μια ιστορική αναδρομή, αλλά και μια καταγραφή του παρόντος μέσα από την ατομική και συλλογική δραστηριότητα των πολιτών στα Πεύκα. Δύο διαφορετικές «γενιές» κατοίκων του χωριού συναντήθηκαν στην οθόνη, όπου οι μεν παλιοί θυμήθηκαν τον τότε τρόπο ζωής τους, οι δε νέοι γνώρισαν την ιστορία του τόπου στον οποίο κατοικούν τώρα.

Το ντοκιμαντέρ ήταν πάρα πολύ καλά γυρισμένο και απέδωσε με ζωντάνια και αμεσότητα την πραγματικότητα του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος. Το σενάριο ήταν της Ι. Παρλάντζα, του Β. Μέλφου και της Φ. Ζέτου που συνεργάστηκαν στενά για περισσότερο από ένα χρόνο. Το ντοκιμαντέρ περιλάμβανε σημαντικά στοιχεία της ζωής των 80 τελευταίων χρόνων στο Ρετζίκι, ήθη και έθιμα των κατοίκων και απέδωσε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα τα φυσικά περιβαλλοντολογικά στοιχεία εκείνης της εποχής, προκαλώντας το θεατή να τα συγκρίνει με τη σημερινή δυσάρεστη πραγματικότητα.

Θυμηθήκαμε τα καταπράσινα λιβάδια με τα ατελείωτα κοπάδια από πρόβατα που περιτριγύριζαν το Ρετζίκι, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, γιατί καλύφθηκαν από μεζονέτες λόγω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης, ενώ ήταν και παραθεριστικός χώρος για πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν επιλέξει το Ρετζίκι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Συγχαίρουμε την Ιωάννα Παρλάντζα για την πετυχημένη, επαγγελματικού επιπέδου δουλειά, που έκανε, όπου με μεγάλη αγάπη, ζήλο και ενθουσιασμό πάντρεψε και παρουσίασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δύο διαφορετικές εποχές, δίνοντας τη δυνατότητα στους παλιούς κατοίκους με συγκίνηση να θυμηθούν και τους νέους να γνωρίσουν. Επίσης, συγχαίρουμε τον Βασίλη Μέλφο για τη σημαντική συμβολή του στο γύρισμα του ντοκιμαντέρ.

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που με μεγάλη προθυμία συμμετείχαν στο γύρισμα του ντοκιμαντέρ και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τέτοιες εκδηλώσεις κοσμούν την πνευματική και πολιτιστική ζωή των Πεύκων. Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ, πραγματοποιήθηκε από το μεράκι και την εθελοντική προσφορά όλων όσων συμμετείχαν, με αγάπη για τον τόπο τους.

Ευχαριστούμε τέλος το κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ για την παραχώρηση της αίθουσας και για τη φιλοξενία.

Αγαπητή κ. Ιωάννα Παρλάντζα , κ. Φανή Ζέτου,

Θα θέλαμε ομόφωνα να σας συγχαρούμε, για την υπέροχη δουλειά σας! Παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ σας με ενδιαφέρον και συγκίνηση. Προσωπικά μέχρι τώρα πίστευα πως αγαπάς έναν τόπο όταν τον ζεις. Θα προσθέσω μετά το χθεσινό, πως για να τον αγαπήσεις βαθιά πρέπει και να γνωρίσεις την ιστορία του. Εξαιρετική δουλειά, πολύπλευρη και υψηλού επιπέδου. Χαιρόμαστε για άλλη μια φορά που υπάρχει ένα ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ με όραμα!

Η πρόεδρος του Φροντίζω

Λεοντιάδου Σοφία

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …