Είναι αναμενόμενο και… κάπως ζοφερό: Μέχρι το 2050 το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα, όπου ο θόρυβος, η ζέστη και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα επιδεινώσουν κατά πολύ την ήδη απαιτητική καθημερινότητά μας. Προσθέστε εδώ την καθιστική ζωή που ήδη διάγουμε πολλοί από εμάς και μία δυστοπική εικόνα θα σχηματιστεί στο άψε σβήσε.
Κι όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο μέλλον, αφού έχει ήδη δώσει τα πρώτα ισχυρά σημάδια σε έναν μεγάλο αριθμό πόλεων. Ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν ότι κάθε χρόνο, όχι στη μακρινή Σανγκάη, αλλά στη γνώριμη Βαρκελώνη, περισσότεροι από 3.000 θάνατοι είναι πρόωροι εξαιτίας του τρόπου ζωής των κατοίκων. Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; Αν οι κάτοικοι των πόλεων έκαναν περισσότερη σωματική άσκηση, επισκέπτονταν πράσινους χώρους και απέφευγαν τα υψηλά επίπεδα θορύβου και κίνησης στους δρόμους.
Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η ύπαρξη πράσινων χώρων, όπως για παράδειγμα πάρκων, δημόσιων κήπων αλλά και περιφερειακού πράσινου, μπορεί να προσφέρει οφέλη στη φυσική και ψυχική υγεία των κατοίκων μίας πόλης μειώνοντας ταυτόχρονα τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που πηγάζουν από τον θόρυβο και την αστυφιλία.
Αναρωτιέστε όμως τι ακριβώς μελέτησαν στη Βαρκελώνη οι επιστήμονες; Υπολόγισαν τη διαφορά μεταξύ υπαρκτών και προτεινόμενων επιπέδων φυσικής άσκησης, έκθεσης στον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη ζέστη και την πρόσβαση σε πράσινους χώρους. Δεν είναι ψέμα ότι η Βαρκελώνη έχει από τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου στην Ευρώπη εξαιτίας των πολλών οχημάτων και του στενού σχεδιασμού του οδικού δικτύου της. Σκεφτείτε μόνο ότι το καλοκαίρι το κέντρο της πόλης είναι κατά 8 βαθμούς πιο ζεστό από ότι τα περίχωρα ενώ σε κάθε κάτοικο αναλογούν μόλις 7 τετραγωνικά μέτρα πράσινου.
Η ιδανική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 9 τ.μ./κάτοικο. Στη Θεσσαλονίκη είναι 2,14 τ.μ./κάτοικο και στην Αθήνα 0,96 τ.μ./κάτοικο.
Πηγή: WWF Ελλάδα