Νέα προσπάθεια ιδιωτικοίησης του νερού

Εν μέσω του τριήμερου εθνικού πένθους και ενώ η χώρα είναι συγκλονισμένη από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση προχωρά αυτή την τραγική στιγμή στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου-εξπρές, 263 άρθρων και 357 σελίδων -μαζί με άλλα δύο νομοσχέδια- και με διαβούλευση λίγων ημερών (και μέσα στις αργίες της Καθαράς Δευτέρας), για την έμμεση ιδιωτικοποίηση και του νερού και ενώ έχουν προηγηθεί τρεις αποφάσεις  του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Επιχειρούν να διαχωρίσουν νομοθετικά την ΕΥΔΑΠ Παγίων, την ΕΥΑΘ Παγίων και τον ΟΕΒ από τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δημοτικές ΔΕΥΑ) και εντάσσουν τις υπηρεσίες αυτές στην υπό δημιουργία νέα “Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων”. Ουσιαστικά η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Τομέα Υδάτων σε Ρυθμιστική αρχή συνιστά από την πλευρά του κράτους την απόσυρση από την άσκηση εξουσίας του δημόσιου ελέγχου πάνω στο δημόσιο αγαθό, το ΝΕΡΟ.

Και ενώ στην Ευρώπη, πόλεις όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και πολλές άλλες, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν επανακτήσει τον δημόσιο χαρακτήρια του νερού, η χώρα μας κάνει το αντίθετο. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, υπήρξε αύξηση της τιμής του, κακή ποιότητα, κακή διαχείριση των υποδομών κ.ά.

Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους του σε εγρήγορση και αντίδραση με όλους τους δυνατούς τρόπους, για να αποφευχθεί ένα νέο “έγκλημα” σε βάρος του δημόσιου αυτού αγαθού, που είναι το νερό, της ίδιας μας της ζωής.

Όπως άλλωστε συνέβει το 2014, όταν οι αγώνες του συλλόγου, από κοινού με άλλους φορείς της πόλης, απέδωσαν καρπούς, όταν το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ ανέλαβε εξ ολοκλήρου το δημοψήφισμα για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Check Also

Συναυλία οικονομικής ενίσχυσης και συγκέντρωση συμπαράστασης των συμπολιτών μας που υπερασπίστηκαν τα δέντρα της Ρωμαϊκής Αγοράς με τα σώματά τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στηρίζει το “Δίκτυο για το αστικό πράσινο SOSε τα δέντρα” στον …