Λέσχη Ανάγνωσης από το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ

Μετά από την επιτυχία του διαγωνισμού διηγήματος που διενήργησε το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ και μετά από επιθυμία πολλών μελών και φίλων αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε «Λέσχης Ανάγνωσης», η οποία έτσι κι αλλιώς έλλειπε από το Ρετζίκι.

Αφού μελετήθηκε επισταμένα η υπάρχουσα εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στις Λέσχες Ανάγνωσης που αριθμούν κοντά στις πενήντα από το μέλος μας και «σύνδεσμο» του Δ.Σ. με την Λέσχη Πάνο Τσορμπατζόγλου, διαπιστώθηκαν σε συντομία τα παρακάτω:

·         Οι Λέσχες Ανάγνωσης αποτελούνται συνήθως από  10 έως 15 άτομα

·         Κυρίαρχο ρόλο στην επιτυχία της Λέσχης παίζει ο συντονιστής της που πρέπει να είναι άτομο του «χώρου», δηλαδή βιβλιοκριτικός, λογοτέχνης, φιλόλογος, βιβλιοθηκονόμος, ή κάτι σχετικό.  Οι Λέσχες Ανάγνωσης ασχολούνται με τα περισσότερα είδη του γραπτού λόγου συνήθως με θεματικές επιλογές.

·         Τη θεματική ενότητα εισηγείται κυρίως ο συντονιστής και εγκρίνει η ομάδα στο σύνολο της.

·         Η μελέτη κάθε λογοτεχνικού έργου διαρκεί περίπου ένα μήνα και για τον λόγο αυτόν τα μέλη της λέσχης συναντώνται κάθε τέλος της περιόδου μελέτης.

·         Στις μηνιαίες αυτές συναντήσεις γίνεται εισηγητική παρουσίαση του έργου και του συγγραφέα που μελετήθηκε από ένα μέλος που ορίζεται αρχικά (ή από τον συντονιστή αν δεν υπάρξει εθελοντής για την δουλειά αυτήν).  Στις συναντήσεις παίρνουν τον λόγο όλα τα μέλη, (εκτός κι αν δεν θέλουν), και σε μια πεντάλεπτη παρουσία αναφέρονται στο βιβλίο που μελετήθηκε.

·         Η διάρκεια λειτουργίας της λέσχης είναι συνήθως 9-10 μήνες τον χρόνο  (χωρίς το καλοκαίρι και τις μεγάλες γιορτινές διακοπές).

·         Κοινό χαρακτηριστικό όλων των Λεσχών είναι η στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των μελών της.

Με βάση την παραπάνω πληροφόρηση έγιναν ήδη δύο συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ, διερευνητικές.  Τα άτομα που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν είναι περί τα δέκα που στην πρώτη κι όλας συνάντηση επέλεξαν για συντονίστρια την κ.Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδου, φιλόλογο και συγγραφέα.  Ορίστηκε μάλιστα και το πρώτο προς ανάγνωση βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων του Ηλία Παπαμόσχου, νέου συγγραφέα από την Καστοριά.  Το βιβλίο του έχει τον τίτλο «Η αλεπού στη σκάλα και άλλες ιστορίες» και θα μελετηθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και θα γίνει και η τρίτη συνάντηση-συζήτηση των μελών της Λέσχης.

Η Λέσχη είναι ανοικτή σε νέα μέλη.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Το Μαύρο Άλογο (The dark horse)

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ “Σινεμά στα Πεύκα” συνεχίζει τις προβολές της με την ταινία …