Καταστρέφεται πάλι το πράσινο στα ΠΕΥΚΑ!

Πρώην πάρκο οδού Ειρήνης απέναντι από το δημαρχείο Πεύκων

Το κατάφυτο πάρκο απέναντι από το δημαρχείο, με βλάστηση τουλάχιστον 25 χρόνων –δέντρα και πολύ μεγάλα καλλωπιστικά φυτά- ένας φυσικός χώρος πρασίνου ξεχωριστής ομορφιάς, ισοπεδώθηκε, εκχερσώθηκε, εξαφανίστηκε, για να γίνει μια ακόμη παιδική χαρά με μπόλικο πλαστικό, σίδερα και τσιμέντο, όπως συνηθίζεται.

Έκταση χαρακτηρισμένη από το ρυμοτομικό σχέδιο ως χώρος πρασίνου, άλλαξε χρήση, γιατί «έτσι μας αρέσει». Όταν σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άλλες δύο ή τρεις παιδικές χαρές. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις παιδικές χαρές. Είμαστε αντίθετοι με αυτού του είδους τις παιδικές χαρές. Ένας πολύ ωραίος χώρος, που το μόνο που χρειάζονταν ήταν περιποίηση, κατακρεουργήθηκε. Αντί να τονιστεί η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων για ελεύθερο δημιουργικό παιχνίδι και όχι μόνο πανομοιότυπες πλαστικοποιημένες παιδικές χαρές, στο δήμο μας γίνεται το αντίθετο. Σε άλλες χώρες ξηλώνουν τα πλαστικά δάπεδα και τα τσιμέντα και δημιουργούν γωνιές φυσικής βλάστησης, όπου τα παιδιά βλέπουν τις διαδοχές της βλάστησης ανά εποχή ή εντάσσουν στο φυσικό χώρο θεματικές γωνιές πχ αρωματικά φυτά κλπ.

Γιατί να μην αξιοποιηθεί το υπάρχον φυσικό περιβάλλον και με κάποιες ήπιες παρεμβάσεις να γίνει μια παιδική χαρά μέσα στο ήδη υπάρχον πράσινο; Ποιά είναι η λογική προτεραιότητα; Να σεβαστώ και να αξιοποιήσω την υπάρχουσα φύση σχεδιάζοντας μέσα σ’αυτήν μια παιδική χαρά ή να καταστρέψω εντελώς τη φύση, για να δώσω προτεραιότητα στα σίδερα, τους τάπητες και τα τσιμέντα; Αλλιώς κατασκευάζεται μια παιδική χαρά σε μια αστική περιοχή και αλλιώς σε μια περιοχή πρασίνου, όπως η δική μας.

Θα περάσουν 25 χρόνια, για να γίνουν τα δέντρα όπως ήταν. Είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι θα φυτέψουμε καινούργια; Τί είναι τελικά η φύση; Ράβε ξήλωνε;

Ακόμη, ποια είναι η χρηστική και γεωγραφική σκοπιμότητα της δημιουργίας μιας ακόμη παιδικής χαράς κοντά σε δύο ήδη υπάρχουσες; Υπάρχει ένα νέο συγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο που εφαρμόζεται και δεν το γνωρίζουμε;  Ή παραβιάζεται το υπάρχον που προβλέπει γεωγραφικά κατανεμημένες παιδικές χαρές σε όλες τις περιοχές του οικισμού; Κύριε Δήμαρχε, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε ποιά είναι η νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ώστε να καταλήξετε σ’ αυτήν την αλλαγή χρήσης γης.

Γιατί αλλοιώνεται η σύγχρονη ανάπτυξη του οικισμού μας, όπως αυτή επιστημονικά καταγράφηκε στο σχέδιο πόλης; Ειδικά αυτή η αλλαγή στερεί από τον οικισμό μας ένα κεντρικό πάρκο γενικής χρήσης, το οποίο γεωγραφικά μαζί με το δημαρχείο και το μελλοντικό πολιτιστικό κέντρο θα αποτελούσε το σημείο αναφοράς των Πεύκων.

Καταλήγουμε στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι αυτοί που αποφασίζουν για μας, αλλάζοντας ακόμη και το σχέδιο πόλης, είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα των αναγκών της καθημερινότητάς μας. Είναι πολύ μακριά από τη σύγχρονη ανάπτυξη του οικισμού μας.

Γιατί πάντα να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς, ενώ η η παγκόσμια τάση σήμερα είναι ο συμμετοχικός σχεδιασμός πχ μιας γειτονιάς, όπου οι πολίτες της γειτονιάς εκφράζουν την άποψή τους το πώς θέλουν τη γειτονιά τους.

Check Also

“Προετοιμασία Μητρότητας” δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για εγκύους