Η αλήθεια για τα Κοιμητήρια Πεύκων – Έμμεσο κλείσιμο;

Στοχευμένη επιλογή της δημοτικής αρχής η απόφαση για τα Κοιμητήρια Πεύκων, η οποία οδηγεί έμμεσα στο κλείσιμό τους και προσβάλλει τη θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά των Πεύκων και των κατοίκων τους.

Δημοσίευμα από το περιοδικό ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ – Δεκ.2018

Στις 11/12 ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση θέμα για τα κοιμητήρια των Πεύκων. Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Γεν.Γραμματεία για την Καταπολέμιση της Διαφθοράς σε κοιμητήρια δήμων της Μακεδονίας και τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσ/νίκης (Εύοσμος,) διαπίστωσε ότι παράνομα είχαν καθοριστεί δύο διαφορετικά τέλη ταφής, προτείνοντας να γίνει νέος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων στα πλαίσια της ισονομίας.

Η εισήγηση που πρότεινε η δημοτική αρχή προς έγκριση, και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, αντί να αφήσει τα κοιμητήρια όπως ήταν παλιά στη «χρήση» μόνον των κατοίκων των Πεύκων, επιτρέπει τον ενταφιασμό όλων των δημοτών του Καλλικρατικού Δήμου Νεάπολης-Συκεών, με το ίδιο τέλος με την παρακάτω προϋπόθεση: «Λόγω της μικρής χωρητικότητας των κοιμητηρίων των Πεύκων (580 θέσεις), λόγω του ότι οι κάτοικοι αφ’ ενός της Δ.Ε.Συκεών και Δ.Ε.Νεάπολης ενταφιάζονται στα Κοιμητήρια Ευόσμου λόγω συνιδιοκτησίας και σύμφωνα με τον κανονισμό κοιμητηρίων τους και αφ’ ετέρου οι κάτοικοι της Δ.Ε.Αγ.Παύλου ενταφιάζονται στα κοιμητήρια Θέρμης, σύμφωνα με τον κανονισμό κοιμητηρίων τους, όπως γινόταν και γίνεται έως σήμερα και έως ότου γίνει η επέκταση των κοιμητηρίων Πεύκων: ΟΤΑΝ ο αριθμός των κενών τάφων περιορίζεται στους πενήντα (50) θα δίνεται προτεραιότητα στους κατοίκους της Δ.Ε.Πεύκων» (όπως κατατέθηκε προς ψήφιση).

Όμως σύμφωνα με το άρθρο 3 § 1 του Κανονισμού Λειτουργίας των Κοιμητηρίων Δυτικής Θεσ/νίκης (Ευόσμου), κοιμητήρια που ανήκουν κατά κυριότητα στον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσ/νίκης, στον οποίο ανήκει και ο δικός μας Δήμος, στα κοιμητήρια αυτά δικαιούνται να ενταφιαστούν και οι κάτοικοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και ειδικά των Δ.Ε. Νεάπολης, Συκεών, όπως γινόταν παλιότερα και γίνεται ακόμη.

Επομένως η δημοτική αρχή μπορούσε εξ αρχής να ορίσει έναν ενιαίο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων που υπάρχουν στα όρια του δήμου μας, με ενιαία τέλη, λαμβάνοντας υπόψη της  και γεωγραφικά (τυπολογικά)  κριτήρια ,-όπως αναφέρει και προτείνει και το πόρισμα  ελέγχου-, σεβόμενη τους κατοίκους των Πεύκων. Που μέσα από πολλούς αγώνες κατόρθωσαν να αποκτήσουν αυτό το πολιτιστικό, περιουσιακό, θρησκευτικό μνημείο, που έχει σημαντική σχέση με την ιστορία του χωριού.

Είναι ένα κεκτημένο του χωριού μας που δεν πρέπει να πειραχτεί. Η λύση που ψήφισε η δημοτική αρχή είναι καταδικαστική και σε λίγο τα κοιμητήρια λογικά θα κλείσουν.

Είναι γνωστό ότι την αρμοδιότητα του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων σε έναν Καλλικρατικό δήμο έχει αποκλειστικά η δημοτική αρχή. Το επιχείρημα που επικαλείται ότι κάθε δημότης μπορεί να ταφεί όπου θέλει, ισχύει μεν, αλλά θα ταφεί εκεί που θα καθορίσει ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων του δήμου που θα επιλέξει.

Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, με βάση τη λογική, το ενδιαφέρον που δείχνει για τα κοιμητήρια Πεύκων η δημοτική αρχή, από τη στιγμή που γνωρίζει τη μικρή χωρητικότητά τους και την αδυναμία τους να καλύψουν τις ανάγκες όλου του δήμου. Δεν διατηρεί την προηγούμενη κατάσταση, όπως έκαναν άλλοι Δήμοι (είναι παράνομοι;) που σεβάστηκαν και άφησαν απείραχτα  τα κοιμητήρια των προ- Καλλικρατικών κοινοτήτων. Αναφερόμαστε στον Δήμο Παύλου Μελά, όπου Πολίχνη και Σταυρούπολη ενταφιάζονται στον Εύοσμο, ενώ η Ευκαρπία συνεχίζει μόνη στα δικά της.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή, ενώ είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει το ίδιο, έδειξε ότι είχε μάλλον ξεκάθαρη επιλογή τη στοχοποίηση των κοιμητηρίων. Είναι λυπηρό που  στην προσπάθειά της αυτή, έκανε και το σοβαρό λάθος, όπως αναφέρει η έκθεση επιθεώρησης-ελέγχου της Γεν. Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς,  παραβιάζοντας το Νόμο, να ορίσει διαφορετικά τέλη ταφής, ώστε να υπάρχει άνιση μεταχείριση των δημοτών.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν, η “δήθεν” δυσλειτουργία των κοιμητηρίων των Πεύκων, λόγω διαφορετικών τελών, αλλά η επιλογή της να μην εφαρμόσει αυτά που εφαρμόζουν άλλοι  Δήμοι και δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Αντί λοιπόν να συμμορφωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου και να αφήσει την ελεύθερη λειτουργία των κοιμητηρίων μόνον για τους κατοίκους των Πεύκων, επέλεξε τη λύση αυτή που θα οδηγήσει έμμεσα στο κλείσιμό τους.

Η απόφαση που πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο είναι άδικη και προσβάλλει την ιστορία, τον πολιτισμό και τους κατοίκους των Πεύκων.

Το Δ.Σ. του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ

Check Also

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην …