Το γεράκι της Μάλτας… σταματάει στο Ρετζίκι

Η τέταρτη ταινία του αφιερώματος στο φιλμ νουάρ, της κινηματογραφικής λέσχης «Σινεμά στα Πεύκα» θα προβληθεί την Κυριακή 24 Απριλίου, 20:30 στο πρώην δημαρχείο των Πεύκων.

Πρόκειται για «Tο γεράκι της Μάλτας» (1941) γνωστή και ως «5 Ένοχοι, 3 Εγκλήματα» σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Πίτερ Λόρε Σίντνεϊ Γκρίνστριτ και Μαίρη Άστορ.

Πιθανότατα η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ, το θρυλικό Γεράκι της Μάλτας του Ντάσιελ Χάμετ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τρεις φορές. Η συναρπαστική αφήγηση διακρίνεται για τον ωμό ρεαλισμό, την ακρίβεια και την οικονομία της, καθώς και για τους φυσικούς και δυνατούς διαλόγους.

Η υπόθεση
Ένας θησαυρός που γι’ αυτόν αξίζει να φτάσεις στο φόνο. Ένας αμφιλεγόμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Σαμ Σπέιντ, με τον δικό του κώδικα ηθικής. Ένας απατεώνας που μυρίζει λεβάντα, ο Τζόελ Κάιρο, ένας χοντρός άντρας ονόματι Γκάτμαν και η Μπρίτζιντ Ο’ Σόνεσι, μια όμορφη προκλητική γυναίκα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Αυτά είναι τα συστατικά της ιστορίας του Ντάσιελ Χάμετ, η οποία γοήτευσε γενιές και γενιές αναγνωστών και σινεφίλ.

Η ταινία που θα απολαύσουμε στην κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Πριν από την έναρξη της προβολής θα γίνει σύντομη εισήγηση από κάποιο μέλος της λέσχης, ενώ μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Παράλληλα συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πρόσφυγες.

Check Also

Σινεμά στα Πεύκα: Επόμενη προβολή

Λόγω των δυο τριημέρων, Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνει προβολή ταινιών κατά …