Ετησίως 43.000 πρόωροι θάνατοι στην Ε.Ε., 3762 στην Αθήνα, 778 στη Θεσσαλονίκη θα αποφεύγονταν με ζώνες πρασίνου και μικρότερη ρύπανση

ΕΤΗΣΙΩΣ 43.000 πρόωροι θάνατοι στην ΕΕ, 3762 στην Αθήνα, 778 στη Θεσσαλονίκη θα αποφεύγονταν με ζώνες πρασίνου και μικρότερη ρύπανση

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal) της Βαρκελώνης και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας WHO θα πρέπει να υπάρχει καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε πράσινες ζώνες  GreenSpace, που να είναι τουλάχιστον 5 στρέμματα και σε απόσταση το πολύ 300 μέτρων από κάθε σπίτι. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 1000 πόλεις σε 31 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες αξιολογήθηκαν και ταξινομήθηκαν με βασικό κριτήριο έναν δείκτη πρασίνου και τη συσχέτισή του με τον δείκτη θνησιμότητας σε κάθε πόλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ISGlobal, ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στο πράσινο είναι αρκετές πόλεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, καθώς και πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι πρωτεύουσες με το μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη και η Ρίγα.

Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας. Συνολικά 14 ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Καβάλα, Βόλος κ.α.) περιλαμβάνονται στη λίστα και θεωρούνται ανάμεσα σε αυτές με πολύ σημαντικό έως σημαντικό πρόβλημα. Σχεδόν το 88% του πληθυσμού της Αθήνας (της μητροπολιτικής περιοχής) και της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι δεν πληροί τον ελάχιστο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόσβαση των κατοίκων σε κοντινό πράσινο, ούτως ώστε να αποφεύγονταν 2141 – 3762 θάνατοι το χρόνο στην πρωτεύουσα και 488-778 στη Θεσσαλονίκη.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις είναι από τις πιο επιβαρυμένες με ατμοσφαιρικούς ρύπους ευρωπαϊκές πόλεις, τότε η δημιουργία πράσινων ζωνών σε αυτές είναι μια υπόθεση επιβίωσης. Σύμφωνα με άλλες έρευνες οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέρχονται σε 6500-13.000 ετησίως.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι χώροι πρασίνου σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη για την σωματική, ψυχική και νοητική υγεία και, κατ’ επέκταση, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το πράσινο επίσης αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τη ρύπανση του αέρα, τη ζέστη και την ηχορύπανση, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα μετριάζοντας την κλιματική αλλαγή και διευκολύνει τη σωματική άσκηση, την ψυχαγωγία και τις κοινωνικές συναναστροφές.

Ο ΠΟΥ συνιστά, με βάση επιστημονικές μελέτες, την καθολική πρόσβαση των κατοίκων των πόλεων σε χώρους πρασίνου, θέτοντας ως ελάχιστο όριο την ύπαρξη πράσινου χώρου έκτασης τουλάχιστον πέντε στρεμμάτων, σε ευθεία γραμμή έως 300 μέτρων από κάθε σπίτι.

Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) του πληθυσμού των ευρωπαϊκών πόλεων ζουν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο από το συνιστώμενο.

To οφέλη από τη δημιουργία περισσότερων πράσινων ζωνών στις πόλεις:

-μείωση των πρόωρων θανάτων
-υψηλότερο προσδόκιμο ζωής
-λιγότερα προβλήματα ψυχικών διαταραχών
-λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα
-πιο υγιής ανάπτυξη παιδιών, πιο υγιής γήρανση ηλικιωμένων
-μείωση της ευαλωτότητας απέναντι σε επιδημίες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (https://www.isglobal.org/en/-/informe-digital-interactivo-5-claves-para-ciudades-mas-saludables)

Άρθρο στο Πευκο-όραμα (τεύχος Δεκεμβρίου 2021)

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Νεάπολης-Συκεών – 24 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2024