ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (2018-2020)

Την Κυριακή 14 Ιανουρίου 2018, στο πρώην δημαρχείο Πεύκων πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου, η οποία ήταν και εκλογοαπολογιστική.

Το νεοκλεγέν διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Φανή Ζέτου, πρόεδρος

Πέτρος Αλεξανδρίδης, αντιπρόεδρος

Βέτα Τσαλίκη, γεν.γραμματέας

Κων/νος Μαυρίδης, ταμίας

Γιάννης Κοσμίδης, μέλος

Φώντας Ζήσης και Παναγιώτης Τσορμπατζόγλου, αναπληρωματικά μέλη

Η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι διετής.

Στη συνέχεια ενημερώσαμε εγγράφως τη δημοτική αρχή και τους φορείς των Πεύκων για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ., καθώς και την πρόθεσή μας για συνεργασία.

2018

Μάρτιος. Πραγματοποιείται με επιτυχία το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής που απετέλεσε συνέχεια του διαγωνισμού διηγήματος για τους διαγωνιζόμενους, αλλά και για μέλη και φίλους του συλλόγου.

2-Τον Μάρτιο, το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ προκήρυξε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Η φύση στα Πεύκα στη διάρκεια του χρόνου» με σκοπό να αναδείξει την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου μας.

28 Μαρτίου. Βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων για το νερό: 1) «Η Θεσσαλονίκη των νερών» του Μιχάλη Τρεμόπουλου και Γιώργου Μπλιώνη, επιχειρεί μια συστηματική ανασκόπηση της τοπογραφίας των χειμάρρων και των υδατικών πόρων της πόλης, μέσα από μια ιστορική και οικολογική θεώρηση. Ουσιαστικά, πραγματεύεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, με βάση τη διαχείριση των χειμάρρων της, όχι μόνον της πόλης (το κέντρο), αλλά και των γύρω περιοχών (Ρετζίκι, Πυλαία, Πολίχνη, Δενδροπόταμο κλπ) και 2) «Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος» του Κώστα Νικολάου, όπου στο πρώτο μέρος του προσεγγίζεται το νερό στη φύση και στην κοινωνία. Παρουσιάζεται ο κύκλος του νερού στη φύση, η επέμβαση της ανθρώπινης κοινωνίας με τη ρύπανση του νερού. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό, η Διακήρυξη της Μασσαλίας και οι συλλογικότητες απ’ όλον τον κόσμο που την έχουν υπογράψει. Στο τρίτο μέρος διερευνάται το ελληνικό κίνημα για το νερό.

1 Απριλίου. Συμμετοχή στον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος.

Απρίλιος. Ενισχύσαμε οικονομικά την εκτύπωση αφισών για την εργασία των μαθητών/τριών του Λυκείου Πεύκων «Κοινά Αγαθά».

6 Μαΐου. Συμμετοχή στο 6ο Sail for Pink, στο περπάτημα των 5 χλμ. που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο.

7 Μαΐου. Παρουσία του συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

9 Μαΐου. Καταθέσαμε αίτημα στην Περιφέρεια, Λίντλ, Τροχαία, Δήμο Νεάπολης-Συκεών, Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, για την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων στη διασταύρωση του Σ-Μ Λίντλ, γιατί γίνονται πολλά ατυχήματα. Τελικά η Περιφέρεια τοποθέτησε προειδοποιητικές πινακίδες και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου στο σημείο εκείνο.

10 Μαΐου. Παρουσία του συλλόγου στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκων, για τη γνωμοδότηση δημιουργίας Κυκλοφοριακής Μελέτης για τη Δ.Ε.Πεύκων.

13 Μαΐου. Ανιχνεύοντας τον δρόμο του νερού στο Ρετζίκι. Μια περιήγηση στον δρόμο του νερού με οδηγό τον Βασίλη Μέλφο, αναπλ.καθηγητή γεωλογίας στο ΑΠΘ. Πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και πάντα με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όχι μόνον από τα Πεύκα, αλλά και από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μάιος. Αναφέραμε στη δημοτική αρχή την παρέμβαση συμπολίτη μας σε χώρο πρασίνου, όπου διαμόρφωσε χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητά του. Η δημοτική αρχή παρενέβηκε, οριοθέτησε τον χώρο πρασίνου, αλλά σε μικρότερο μέγεθος από ότι είναι πραγματικά.

29 Μαΐου. Κατάθεση αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτοπροσώπως, για τη μετακίνηση του πυροφυλάκιου που δώρισε το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στον δήμο, σε άλλη πιο κατάλληλη θέση, για τη χρησιμοποίησή του. Τελικά μεταφέρθηκε μόλις φέτος κοντά στα κοιμητήρια.

Μάιος-Ιούνιος. Συμμετοχή στις δράσεις της καμπάνιας «100 δράσεις για το νερό», για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ιούλιος. Διερεύνηση της καταγγελίας κατοίκων για τοποθέτηση τοιχίου αντιστήριξης μέσα στο ρέμα της οδού Ονείρων και στη συνέχεια κατάθεση εγγράφου μας στην Περιφέρεια για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης μέσα σε ρέμα, ζητώντας να παρέμβει. Δυστυχώς στα χαρτιά όλα είναι νόμιμα, παρόλο που το τοιχίο είναι κατασκευασμένο μέσα στην κοίτη του ρέματος.

Σεπτέμβριος. Δημοσίευμα για το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ στο περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα.

13 Οκτωβρίου. Συμμετοχή του συλλόγου στον 7ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης.

-Συγκεντρώσαμε τρόφιμα, προσφορά των μελών και φίλων της κινηματογραφικής λέσχης, για τις δομές άστεγων και προσφύγων.

2019 μέχρι σήμερα

5 Φεβρουαρίου. Επίσκεψη στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, για να παραλάβουμε τα πλαστικά καπάκια που είχαν συλλέξει οι μαθητές/τριες και να ενημερώσουμε τα παιδιά για τα οφέλη της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

3 Φεβρουαρίου. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία, μια εναλλακτική πρόταση» σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑμεΑ «ΑλλάΖΩ».

3 Μαρτίου. Εγκαίνια έκθεσης διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα «Η φύση στα Πεύκα στη διάρκεια του χρόνου» με σκοπό να αναδειχθεί η πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου μας. Βράβευση τριών πρώτων με δώρο βιβλίο σχετικό με την τέχνη της φωτογραφίας. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε πάρτι.

Μάρτιος. Επανειλημμένα δημοσιεύσαμε στο Πευκο-όραμα πρόταση για την αντιπυρική προστασία των Πεύκων.

Μάιος. Επιστολή προς το Δασαρχείο για τα ξερά δέντρα στο Σέιχ Σου και απάντησή τους για το θέμα. Δημοσιεύτηκε στο Πευκο-όραμα.

Επίσης επιστολή προς την ΕΥΑΘ για τις διακοπές νερού στα Πεύκα, με σκοπό την υδροδότηση του Φιλύρου, επίσης δημοσιεύτηκε στο Πευκο-όραμα.

20 Σεπτεμβρίου. Συνάντηση εκπροσώπων του συλλόγου με τον δήμαρχο κ.Δανιηλίδη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας κ.Σαουλίδη, κατόπιν αιτήματός μας, για να ζητήσουμε από τη διοίκηση να αποφύγει την κοπή δέντρων στη φάση ανακατασκευής των πεζοδρομίων της Παπανικολάου. Βέβαια η συζήτηση συνεχίστηκε και σε άλλα φλέγοντα θέματα που υπάρχουν στα Πεύκα (διαβάσεις, κυκλοφοριακό, πάρκα κλπ).

27 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαμαρτυρία (και πορεία) για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαμε επίσημα.

8 Οκτωβρίου.Η πρόεδρος του συλλόγου μας παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκων, όπου παρενέβη και ζήτησε να καλούνται και οι φορείς-σύλλογοι των Πεύκων στις συνεδριάσεις. Δυστυχώς στη δεύτερη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου δεν καλέστηκε κανείς από τους φορείς, παρόλο που λίγο πολύ όλοι οι παρόντες σύμβουλοι είχαν συμφωνήσει για κάτι τέτοιο.

Νοέμβριος. Ενισχύσαμε οικονομικά τον φοιτητή Ηλία Κουτσουμανή, δημότη του δήμου μας, που έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί στο εξωτερικό.

19 Ιανουαρίου. Κοπή βασιλόπιτας για το 2020 στο δημαρχείο Πεύκων

Κατά τη διετία:

Η κινηματογραφική λέσχη του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ «Σινεμά στα Πεύκα» συμπλήρωσε φέτος τέσσερα χρόνια προβολών, με αφιερώματα σε ταινίες αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου (χειμερινό και θερινό). Επίσης, σε μία από τις προβολές καλέσαμε την Κινηματογραφική Λέσχη του Λυκείου τα μέλη της οποίας πρόβαλαν τις δημιουργίες τους (βραβευμένα ντοκιμαντέρ) και συζήτησαν μαζί μας για τον τρόπο της δουλειάς τους.

Στο πλαίσιο της Γιορτής Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών το 2018, έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Σκουριές», και το 2019 προβολή της ταινίας οικολογικού περιεχομένου «Wall-e» (animation) και ακολούθησε συζήτηση.

Δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης (2018) μετά από αίτημα μελών και φίλων του συλλόγου. Η Λέσχη Ανάγνωσης συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι σήμερα, υπό την καθοδήγηση της συγγραφέα Λένας Καλαϊτζή-Οφλίδου. Σε μια συνάντηση, είχαμε και τον συγγραφέα Γ.Σκαμπαρδώνη παρόντα σε μια πολύ όμορφη κουβέντα και σε μια άλλη τη συγγραφέα κ.Βαλιούλη.

Lets do it Greece. Διεθνής Ημέρα Καθαριότητας.

  1. Καθαρίσαμε τη δασική έκταση προς το πυροφυλάκιο και το συντηρήσαμε μετά από βανδαλισμό.
  2. Πραγματοποιήσαμε βιωματικές δραστηριότητες μέσα στο Άλσος Δελασάλ με το Γυμνάσιο Πεύκων (Β4), όχι μόνον για την καθαριότητα, αλλά και την ευαισθητοποίηση των νέων σε αυτό το ιδιαίτερο και πολύτιμο οικοσύστημα που έχουμε στον τόπο μας.

Κατάθεση προτάσεων για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2019 και 2020 και συμμετοχή στη διαβούλευση στα Πεύκα.

Γιορτή κάτω από τ’ άστρα 2018 και 2019. Και τις δύο χρονιές πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη εκδήλωση ψυχαγωγίας.

Κοιμητήρια Πεύκων. Ο δήμος με δική του απόφαση, χωρίς να διαβουλευτεί με τους κατοίκους των Πεύκων, άνοιξε τα κοιμητήρια σε όλους τους κατοίκους του δήμου, με αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον να κινδυνεύουν να κλείσουν, με τη δικαιολογία ότι το Υπουργείο του είπε να άλλαξει τον κανονισμό λειτουργίας του. Αυτό έγινε για τα τέλη ταφής που ήταν διαφορετικά και όχι για το άνοιγμά τους σε όλους τους δημότες του δήμου.

Greenwave festival στη Θεσσαλονίκη, το οικολογικό φεστιβάλ της πόλης. Συμμετοχή του Συλλόγου μας με περίπτερο. Το 8ο με θέμα «Ο πλανήτης δεν είναι μιας χρήσης» – «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και το 9ο με θέμα «Η κλιματική κρίση είναι εδώ».

Θεοτόκια 2018 και 2019. Συμμετοχή του Συλλόγου μας με περίπτερο με φωτογραφικό υλικό ανάδειξης των δράσεων.

Εδώ και δυό χρόνια έχουμε υιοθετήσει τη μη χρήση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης στις εκδηλώσεις μας και οι συμμετέχοντες φέρνουν τα δικά τους σκεύη. Το εγχείρημα είχε επιτυχία από την πρώτη κιόλας φορά. Επίσης τα εδέσματα είναι συνεισφορά όλων των συμμετεχόντων.

Γενικά,           

παραβρεθήκαμε στα χρόνια της θητείας μας σε ημερίδες και εκδηλώσεις άλλων συλλόγων και φορέων του δήμου, μέσα στα Πεύκα, αλλά και εκτός.

Για όλες τις εκδηλώσεις μας στάλθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα (2 φορές) σε όσους είχαν και τηλεφωνικά μηνύματα, καθώς και ενημέρωση σε σταθερά τηλέφωνα.

Επίσης, για κάποιες εκδηλώσεις ή θέματα του Δήμου (π.χ. αιμοδοσία κλπ.) ενημερώσαμε με τον ίδιο τρόπο τα μέλη και τους φίλους μας.

Καταθέσαμε στεφάνι κατά τις εθνικές γιορτές, στις εκδηλώσεις του δήμου.

Μέλη μας συμμετείχαν στις αιμοδοσίες του δήμου και συνεισφέραμε με φάρμακα.

Συνεχίσαμε τη συλλογή φαρμάκων, με τη βοήθεια των φαρμακείων ΡΟΖΗ, ΖΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΘΥΜΗ, όπου εκεί υπάρχουν αντίστοιχα κουτιά συλλογής, για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και το κοινωνικό φαρμακείο του δήμου.

Συνεχίσαμε τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικών αμαξίδιων σε συνεργασία με την ομάδα περιβάλλοντος του Νοσοκομείου Παπανικολάου και ειδικά με την ψυχή της δράσης αυτής, τη συμπολίτισσά μας κ.Αναστασία Χασιώτου. Η ανταπόκριση από τους συμπολίτες μας είναι πολύ ικανοποιητική.

Παραχωρήσαμε σε άλλους συλλόγους τα τραπεζοκαθίσματα του συλλόγου μας, για τις δικές τους εκδηλώσεις.

ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας εργαστήκαμε με τη συντακτική επιτροπή (2-3 συνεδριάσεις ανά τεύχος) για συγκέντρωση ύλης, συγγραφή κειμένων, διορθώσεις, συλλογή χορηγιών, για την έκδοση οκτώ τευχών του περιοδικού ΠΕΥΚΟ-ΟΡΑΜΑ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες των Πεύκων που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε μειώσει το κόστος των διαφημίσεων. Τονίζουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία της έκδοσης του περιοδικού γίνεται εθελοντικά σε βάρος του προσωπικού χρόνου του καθένα από τα μέλη μας.

Μέσα από τις σελίδες του, αναδεικνύουμε θέματα και προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας (π.χ. κυκλοφοριακό, πυρασφάλεια, κοιμητήρια, διαβάσεις, ασφάλεια, καταγγελίες, ανακύκλωση κ.ά.) και εκφράζουμε την άποψή μας ως σύλλογος και ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς (δήμο, περιφέρεια, δασαρχείο, ΕΥΑΘ) να λυθούν. Επίσης δημοσιεύουμε και επιστολές συμπολιτών μας για διάφορα θέματα. Δίνουμε βήμα έκφρασης στις παρατάξεις του δήμου, στους συλλόγους και τα σχολεία των Πεύκων.

Η εφημερίδα μας, αυτή την εποχή της κρίσης, βγάζει τα έξοδά της. Τυχόν περίσσευμα πάει σε οικονομική ενίσχυση συμπολιτών μας ή παιδικών συλλόγων. Ο Σύλλογος δεν έχει άλλα έσοδα παρά μόνον τις συνδρομές των μελών του.

Ευχαριστούμε τη συντακτική επιτροπή για τη συνεργασία τους.

Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑΤΟΣ που μας στηρίζουν στο έργο μας και ελπίζουμε και στο μέλλον να συνεχίσουν να στηρίζουν το σύλλογο.

Επίσης, ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο κ.Σιμητόπουλο, για την παραχώρηση της αίθουσας για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε και που μέχρι τώρα δεν μας έχει αρνηθεί τίποτα. Επίσης, όλοι οι υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται εδώ στα Πεύκα, είναι πάντα πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας βοηθήσουν.

Check Also

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην …