Νομοσχέδιο για το νερό και αποφάσεις του ΣτΕ
Ψηφίστηκε τελικά με κυβερνητική πλειοψηφία το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023 στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων», με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει έμεσα ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό.
Το πολυνομοσχέδιο αυτό στην ουσία είναι τρία νομοσχέδια: για τα νερά, την ενέργεια, τα απορρίμματα, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ και εισάγει μια σειρά “προβληματικές” διατάξεις με πιο σοβαρή, αυτή που επιτρέπει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Για το νερό εισάγεται η διεύρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και η μετονομασία της σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτήν πλέον θα ενταχθούν η εποπτεία και ο έλεγχος των υπηρεσιών νερού (ύδρευσης και αποχέτευσης) και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι πως μία ρυθμιστική αρχή συστήνεται εξ ορισμού για να εποπτεύσει και να ρυθμίσει μία ελεύθερη αγορά που λειτουργεί υπό συνθήκες ανταγωνισμού – αυτό δηλαδή που έγινε με το ρεύμα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Στην περίπτωση του νερού ποια ακριβώς αγορά θα ρυθμίσει, όταν το Σύνταγμα της χώρας και το ΣτΕ αναγνωρίζουν το νερό ως φυσικό αγαθό που τελεί υπό καθεστώς νόμιμου μονοπωλίου, υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Το νομοσχέδιο έχει στο στόχαστρο την οικονομική διαχείριση του νερού σε σχέση με την τιμολόγησή του, την οργάνωση των σχετικών υπηρεσιών και τις νέες επενδύσεις σε έργα ύδρευσης-αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφαιρούνται επομένως οι, έως σήμερα κρατικές, σχετικές αρμοδιότητες από τα αρμόδια υπουργεία και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) και ανατίθενται στη νέα διευρυμένη ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή.
Για το νομοσχέδιο και τη συνταγματικότητά του είχε εκφράσει αντιρρήσεις και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής με πολυσέλιδη έκθεσή της.
Ενώ, με την πολύ σημαντική απόφασή της τη Δευτέρα, την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας επαναβεβαίωσε ότι το Δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και διατάζει το υπουργείο Οικονομικών εντός 6 μηνών να την εκτελέσει, με επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο!
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση–σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο.
Παρ’ όλα αυτά το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ που διοργάνωσε στα Πεύκα το δημοψήφισμα για το νερό, το 2014, ενώνει ξανά τη φωνή του
-μαζί με όλους τους πολίτες, συλλόγους και σωματεία, πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο, αλλά δημόσιο αγαθό-
στη συναυλία/διαμαρτυρία την Κυριακή 2 Απριλίου στις 6 μμ στην πλατεία Αριστοτέλους, για να παραμείνει το νερό Δημόσιο αγαθό.
Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχετε.